![]() |
Nietypowe wilczaki
Tak sobie pomyślałam że może być to fajny temat szkoleniowy dla nas laików Mam prośbę do wszystkich którzy się znają i nie znają by pokazywać tu wszystkie wilczaki te mniej i więcej nietypowe odbiegające od normy te dziwne , te co mieszczą sie we wzorcu ale są bynajmniej zastanawiające Będzie to taka przestroga dla nas jakich mieszanek unikać Bo typowego wilczaka znamy ale :rock_3
Wykorzystam jako 1 zdjęcie które zostało mi pokazane chodzi tutaj o wadliwe umaszczenie http://www.wolfdog.org/pics2/2002/5/3746.jpg Jeśli naruszyłam jakieś zasady forum lub etyczne ,moralne itp Proszę o szybciutkie usunięcie tego wątku:) |
Zasady forum to moze i nie ale ja pamietam jak dostalam poteznie po glowie za pokazanie na takim zdjeciu wilczaka bardzo dlugowlosego i z podobnym, jak tu umaszczeniem. Ja tam specjalnie glowy pod topor klasc sie nie boje ale jak nie chcesz oberwac to uwazaj :D
Klopot w tym, ze KAZDY wilczak cos tam ma i ja sie zgadzam, ze uczyc sie mozna na konkretnych przykladach:) W dodatku psu sie tym krzywdy nie robi bo jemu samemu to wisi :P Jesli sie zalozy, ze nasz wlasny pies tez podlega wytknieciu palcem przy omawianiu jakiegos "minusa" , ze nie bedziemy sie denerwowac za takie cos to uwazam, ze pomysl nie jest zly ;) W koncu wszyscy wiemy, ze takie 'rozkladanie na czynniki pierwsze" funkcjonuje na codzien miedzy zainteresowanymi. Ze kazdy pies ma swoich zwolennikow i takich ktorym zupelnie nie pasuje i chcialoby sie spytac czy takie ucho/oko...... jest OK ale czasem nie ma kogo. |
O matko... oj tak Gaga, ja też pamietam, ja dostałam po głownie za pokazanie zdjęcia psa i jeszcze (jak śmiałam) za podpisanie, jak ten pies miał na imię.... Bo przecież bardzo chciałam pokazać jaki ten piesek był brzydki, a jaki mój jest pięęękny....... Oj nie Aneta, niestety ja się boję pokazywać teraz już innych zdjęć, bo znów mi ktoś wytknie, że jestem taka i taka.... :roll:;-) Chyba że założymy, że będzie tak, jak pisze Gaga- w tedy prosze bardzo!
Bądź co bądź, gdyby wszyscy Zgromadzeni zgodziliby się nie denerwować, to temat jest super! Ile byśmy mogli się nauczyć (przynajmniej ja)! |
Tzn czego nauczyć? Jak wybierać psa żeby podobał się jak największej liczbie osób? Czy też na podstawie fotek uczyć się jak dobierać pary hodowlane? Jak dla mnie temat wybitnie po to żeby przy najbliższej okazji dostać od kogoś po łbie. Ja mam głęboko w tyłku opinie ogromnej większości osób ale zapewne ktoś będzie zły, ktoś pojedzie kogoś itd. Za spokojnie przed świętami masz?
|
Według mnie to jets dobry temat,bo tu nie chodiz o to by się komu.ś podpasowywać,al; by dąrzyć do ulepszania rasy i nie popełniania błedów innych. Zdecydowaliśm się na takiego psa,więc naszym dązeniem powinno byc by był jak najlepszy,a jego błedy wzorcowe,można było poprawić u potomstwa. Dzięki takim tematom możemy zobaczyć jakie powinno być prawiłowe katowanie,umaszczenie,proporcje i reszta,bo chcoć znamy je ze wzorca to czesto go sie nagina,a nie powinno tak byc, wiec jesli zostana ukazane takie wady,to bedzie można je naprawić.
|
Quote:
Inny problem polega na tym, że niektórzy mają mniejszy klub większy deficyt w umiejętności kulturalnego "kodowania" swoich wypowiedzi :twisted:. Dlatego może faktycznie lepiej nie dotykać drażliwych tematów, jak się koniecznie nie musi ;-) |
Shaluka dobrze to ujęłaś o to mi właśnie chodził Ja wiem że każdego pies jest najpiękniejszy naj naj i jest mu przykro że wytyka sie psa wady Na pewno u moich psiaków też coś sie znajdzie i też będzie mi przykro ze pani x coś peprz. na temat mojego psa przecież on jest najpiękniejszy ale nie oto w tym temacie chodzi tylko o to by nie powielać błedów innych o tak jak nauka chemii co się stanie gdy do probówki dolejemy tej substancji a nie tej ( wybuchnie czy nie będzie reakcji)
Quote:
Co do zdjęć to pokazując złe kątowanie możemy pokazać tylko tłów bez głowy , nie podpisywać psa , nie krytykować właścicieli suche fakty bez jakich kolwiek danych Potraktować to bardziej jak student medycyny na praktyce w kostnicy Ale czy wszyscy potrafimy wytrzymać krytykę ? I tu jest właśnie pies pogrzebany:( Quote:
Ale jeśli wolicie to nie będziemy o tym rozmawiać na forum przynajmniej ja już nie zacznę Co do naocznych porównań można by użyć starych zdjęć lub zdjęć osób mniej lub wcale udzielających się na forum Podam wam przykład mojej nauki gdyby nie to ze lubię zadawać dużo pytań i jestem upierdliwa to na pewno bym tego nie wiedziała i może w przyszłości popełniłabym ten błąd Dzięki doświadczonej osobie która mi o tym powiedział do tego nie dojdzie Mianowicie : Nigdy nie kryj jasnej suki jasnym psem Banalne prawda? ale dla lalika który nie zobaczy wyniku takiego krycia jest to nie pojęte i bez sensu . Dla tego skłoniło mnie to do powstania takiego a nie innego tematu |
Pozwolę sobie wyrazić moją opinię na ten temat.
Jezeli chcemy dokładnie poznać wygląd psa/suki bliskiej wzorcowi - poczytajmy wcześniejsze artykuły i wypowiedzi Margo na ten temat, były i zdjęcia i dokładnie omówione wady i zalety poszczególnych psów. Możemy się dowiedzieć tego, co nas interesuje zagłebiając się w forum. Nie sądzę aby to był dobry pomysł na krytykowaniu innych psów - więcej sprawi sie przykrości właścicielom niż wyniesie korzyści z lekcji. Jeżeli ktoś chce rzeczywiście poznać wygląd wilczaka wg wzorca niech przejedzie się na obóz do Lazne. Jest tam wilczaków do wyboru do koloru i Margo, Przemek, Daiva jako skarbnice wiedzy. Wieczorkiem, przy ognisku można rozmawiać do samego rana o wyglądach, charakterach i zachowaniach wilczaków. Jak ktoś rzeczywiście upewnić się, czy jego psiak jest ok. to niech się pyta na forum, wstawia portrety, ale nie chciałabym, aby innych, bez ich zgody "zjechać" pupila. |
co do fotki
Dlugie ucho, otwarte kaciki warg, nie wyrazna maska. Malo wilcza glowa :p temat w sam sobie jest dosc ciekawy, ale trzeba uwazac, mimo wszystko. Zdjecie czasem tez znieksztalca psa, wiec moze wygladac super real, a inaczej na fotce i na odwrot. |
Według mnie nie potrzebne są zdjęcia,może poprostu bez nazw podajmy przykłady czego nie robić,na co zwracać uwagę, tak jak zauważyła aneta,zeby nie kryc jasnym psem,jasnej suki,bo wychodzi.. i niech każdy się rozpisze kto już to przeżył,albo widział takie wyniki.
Co do wzorca,to świetnie pomyśleli Słowacy na ostatnim spotkaniu towarzyszącym klubowej wystawie w Bratysławie,gdzie pokazane były zdjęcia prawidłowych wilczaków i ich poszczególnych części ciała, oraz te wadliwe,jednka tam wsyztko było potwierdzone i w celach szkoleniowych. Miano to zrobić też na język angielski..ale coś sprawa ucichła,a szkoda :( |
Quote:
Po co od razu taka zgryźliwość.....? Spokojnie! Może jesteś fachowcem i potrafisz spojrzeć na psa, zobaczyć co w nim jest dobrego, co złego.... ja NIE. Nieraz bardzo oczywistych wad po prostu nie widzę. A to dlatego, że nie zagłębiam w psi wrzozec- patrząc na CzW widzę albo pięknego psa, który mi przypada do gustu, albo nijakiego, w którym nie ma tego, co mi się osobiście podoba. Osobiście nie znaczy zgodnie ze wzorcem. Więc czego można się nauczyć...? JA mogę się nauczyć widzenia różnych wad. Ale chyba aż Ciebie korci, żeby ktoś jakieś złe słowo powiedział o hmmm Twoim bądź innym psie, żeby tylko potem móc kolejną idiotycznie cudowną wojnę rozpętać na dokopywanie sobie kretyńskimi słówkami w zagłębiach różnych for..... Prosze bardzo. Każdy powód jest dobry. Żałosne. |
Quote:
I aż mnie krew zalewa jak coś takiego widzę :|. Przecież ten temat miałby służyć pomocą takim jak np. ja- osobom które się na tym zupełnie nie znają.... Echhh. Quote:
Osobiście mam ten problem, że na obóz nie mam możliwości, żeby pojechać -przynajmniej na razie- a właśnie taki temat byłby dla mnie super ze względu na to, że mogłabym usłyszeć troche fachowych opini siedząc w domu przy komputerze :). Czegoś takiego bardzo mi brakuje. To jak, zaczniemy ten temat? ...Bo mam doskonały przykład (leżący tuz obok z rozkosznie rozwalonymi łapami 8)) ciemnego oka u Wilczaka ;-)) |
Nie kłóćcie się nie o to mi chodziło :|
Shaluka czemu ty piszesz wszystko to co ja myślę nie przeginasz trochę:twisted: :lol::rock_3 |
Nie powiem nic odkrywczego, ale rzeczywiście niektórzy mogą uwagi dotyczące wskazanych psów niepotrzebnie odbierać jako atak na ich własne, bo przecież gdzieś tam w 10. generacji krytykowany pies miał wspólnego przodka, co nasz burek...
Oczywiście wymiana doświadczeń jest jak najbardziej potrzebna, by kolejne hodowane psy były coraz bardziej zbliżone do ideału przedstawionego we wzorcu, ale z krytyką zawsze trzeba uważać. Na dzień dobry warto przeczytać wzorzec oraz http://www.wolfdog.org/pol/articles/1131.html - dokładny opis wzorca autorstwa Frantiska Rosika |
Anetko widzisz jaka miedzy nami telepatia ;) To teraz jeszcze zgłoś się na wystawę w Piotrkowie to się nagadamy i podazielimy tekstami 8)
Więc jak ludzie? Próbujemy w ten sposób? |
Temat wcale nie musi polegac na dokopywaniu - wiadomo, ze bardzo ladny pies dla kogos, dla innego bedzie psem zlozonym z gigantycznych wad. Mysle, ze nie o to chodzi :) Ja bym lekko odwrocila punkt startu, z doswiadczenia, wymiany opinii, wiem, ze dla kazdego z nas wilczak sklada sie z innych, czolowych cech . Pomijam juz oczywiscie calosc - dopasowana do wzorca ale umowmy sie: mimo wielu P1 taki pies nie istnieje ;) W zadnej rasie. Nawet Rep z Pohranicni Straze - pies wzor, dzis znalazlby wielu sceptykow :) Bo cos tam nie bedzie sie podobalo ;)
Dlatego dzis wybieramy to a nie inne skojarzenie, jesli chcemy szczeniaka - bo cos nam sie podoba ;) "wilczosc" tez nie jest jednoznaczna. WYchodzac od tego, co wg nas stanowi o pieknym wilczaku mozemy poznac wlasne preferencje, wg ktorych, pozniej oceniamy danego osobnika. Prawdopodobnie okaze sie, ze "nasze" punkty widzenia beda tozsame z punktami innych....i zupelnie rozne u pozostalych. To nic dziwnego. Natomiast wywolanie kulturalnej (!) dyskusji czy dana cecha jest wada, niedostakiem czy neutralna cecha moze poszerzyc nasze spojrzenie na rase:) Moim zdnaiem wszystko jest dla ludzi ;) |
gaga:cool3
|
Przemek wydrukowałam i przeczytam parę razy:)
|
Super temat;-)Mi się przyda:):):)Cora ma ciemne oko, tzn nie tak bardzo ciemne(jasny brąz), ale mi to nie przeszkadza:)
Jeszcze raz mówię - temat świetny.:p |
Jak dla mnie temat fajny, ale lepiej bez zdjec, bo zaraz bedzie znowu jakas wojna. A po co?
|
Ja naparwde nie rozumiem dlaczego ktos mialby sie obrazac. Szanuje, ze ktos nie chce- OK, nie umiem tylko zrozumiec powiazania pomiedzy faktem, ze pies jest "moj" a powiedzeniem, ze ma jakis niedostatek. :confused2
O co chodzi????? |
dobry temat, bo mam pytanko chcemi miec dobre wilczaki czy jakies psy z rodowodem wilczakow?
jesli dobre to trzeba jak najweciej wiedziec i widziec nie dostatkow zeby ich weciej nie rozmnazac, jesli chcemi miec jakies psy to mozna rozmnazac wszystko co ma szary kolor i stojace uszy :) ja POZWALAM na wykorzystanie moich fotek i pokazania w moich psow nie dostatkow bo oni ich maja, bo nie ma IDEALNEGO psa, ja jescze takiego nie spotkalam i watpie czy kiedys taki urodzi sie :) |
tak mi się teraz przypomniało Kasia&Cora ty tak jak ja (tak mi się wydaje ) dopiero w tym roku tak na prawde masz wilczaka i styczność z nim .Czytałaś pewnie o otwartej sierści A czy miałaś okazję ja zobaczyć ? Ja miałam to szczęście i teraz wiem jak to wygląda Mam 2 wilczaki jeden ma gładką sierść drugi ma fale dunaju i ta jest ok i ta ale czy nie chcielibyście zobaczyć o jakich falach mówię? Jedna rasa wszystkie rasowe a jednak inne NIE GORSZE INNE dla porównania można by pokazać sierść wybitnie długą Nie Typową dla tej rasy a jednak sie zdarzyła Można by pokazać typy sierści ale nie chcecie zdjęć to wam nic nie pokarze :lol:
Ja też wyrażam zgodę na pokazywanie moich psiaków Wolfin masz racje każdy psiak , człowiek ma wady i sztuką jest umieć śmiać się z tych wad |
Quote:
|
Anetka, tak, bo narazie ja nadal testuje sedziow, bo jak mam olraundery tak mam oproc kilka :)
dobrze ze mami i takich sedziow na Litwe KTORE same prosza o szkolenia na sedziowanie wilczakowe-taka osoba bedzie u nas na klubowej sedziowac w 2008 roku. ale jak zrobic szkolenie bez fotek i realnych psow? Sedzia glowe ma i bardzo dobra juz min 30 lat sedziuje ale.... sam mowi ze nie wszystko jeszcze wie i chce weciej dowiedzie cie . takich liudzi szanuje jak i tych ktore umia gadac o wady swoich psow :) (malzonkow i dzieci tez :rock_3) |
Najlepsza jest wersja na wyrazenie zgody na zdjecia :)
Ja teznie mam nic przeciwko. Ale u nas np. dlugowlosego wilczaka nie ma, wiec trzeba wrzucic czyjes zdjecie. |
Przykład
http://www.advice-on-pet-care-and-pe...beagle_BP2.jpg Dwa psy dwa z rodowodem dwa tej samej rasy oba piękne jednak wadą jednego jest brak pigmentu który rzutuje na oceny na ringu Czy to komuś urąga? |
Aneta teraz jeszce przydało by się podać powód dlaczego wyszedł taki psiak, jakie geny to spowodowły,jacy byli rodzice. A przykłady długiej sierści mogę podać na syberianach,tylko musiałabym poszukać zdjęć.
|
Quote:
Nawet niekoniecznie smiac, mysle, ze świadomosc wad swiadczy o normalnym spojrzeniu na obserwowany obiekt. Dla mnie obrazanie sie za wytkniecie oczywistego niedostatku jest hmm..... delikatnie mowiac brakiem rozsadku. :roll: Aneta dawaj te fale Dunaju ;) Jak sie domyslam one troche moje wiec chetnie zobacze ;) |
Właśnie właśnie Shaluka :) ale nie znam żadnych danych :lol: szkoda:cry:
Zdjęcie fali Dunaju zrobię jutro bo teraz fale śpią i niech tak zostanie :lol: |
Witam wszystkich!
To mój pierwszy post na tym forum, ale widząc beagielki nie mogłam się powstrzymać-jest mowa o braku pigmentu u tej suczki, ale zdjęcie nie pokazuje czy jest bi, czy tri (raczej bi). Jeżeli jest bi- to brak pigmentu nie jest wadą. (chociażby wspaniała Dufosee Guinevre) To taki mój skromny głos przeciw ocenianiu cudzych psów na zdjęciach :oops: |
Jeszcze raz powiem nie oceniam i nie chcę oceniać niczyich psów chcę pokazać tylko różne przypadki .
Faktycznie zdjęcia nie mogą być brane za dowód 100% pewności że tak jest bo nigdy nie pokazują prawdy i nie będą (A może ona ma gdzieś czarną plamkę) jednak mogą nam pomóc bardziej wyobrazić sobie jak to może w realu wyglądać Czy ktoś opowiadając ci o kolorze np. brązowym a ty nigdy go nie widząc będziesz wiedzieć o czym on mówi? |
http://jadiel.zperonowki.pl/main.php...serialNumber=2
Ta bigielka też wygląda jak Bi ale zapewniam Cię że jest trikolor więc zdjęcia mogą być mylące NIE OCENIAM PSÓW ANI WŁAŚCICIELI |
Quote:
Wiem, że nie oceniasz właścicieli (psy siłą rzeczy tak), ale bigielce na zdjęciu została publicznie przypisana wada, której prawdopodobnie nie ma, a to wprowadza w błąd czytających i prowadzi do złego wniosku, że brak pigmentacji u tej rasy zawsze jest wadą. A właściciel psa nie może tego zdementować np. innym zdjęciem :) A gdyby czytał to na przykład przyszły nie do końca zorientowany nabywca jej szczenięcia :| Ja bym się nieobraziła gdybyście wzięli na tapetę mojego psa i pisali o jego prawdziwych wadach stwierdzonych naocznie, ale wkurzyłabym się gdyby ktoś wynalazł w necie zdjęcie i na jego podstawie coś wymyślał... |
No i wlasnie o tym mowilam :)
|
To może zmiana tytułu wątku na :
Piękne rasowe i bez wad uchwycone w niefortunnych zdjęciach przypominających wady rasy Nie powinien nikt się obrażać i złościć bo przecież mowa jest o Pęknych rasowych bez wad którym nie wyszło zdjęcie , bo było żle naświetlone pod złym kontem pies w tym momencie sie potknął Bo w 90% tak z tymi zdjęciami jest:lol: Quote:
|
Specjalnie dla ciebie Gaga
Sierść gładka http://jadiel.zperonowki.pl/main.php...serialNumber=2 Sierść jak ja to nazwałam Fale Dunaju http://jadiel.zperonowki.pl/main.php...serialNumber=2 Brakuje jeszcze otwartej , jasnej i ciemnej i oczywiście Bardzo nie typowej:lol: Teraz wiecie o czym mówiłam a wyobrażaliście sobie jaką sierść:rolleyes: Komentarz do zdjęć sierść 1 - powstała z połączenia dwóch psów o takiej samej gładkiej sierści sierść 2 - powstała z połączenia suki z gładką sierścią i psa z otwartą sierścią Oba psy są młode Proszę o ewentualne korekty i spostrzeżenia :lol: |
Quote:
ale ja nadal nie wiem, o co chodzi. Sami sobie odpowiadacie, że nie chcecie oceniać psa, ani właściciela, tylko sie uczyć. Ale w dalszych postach (przykład beagla) widać, jak ktoś ocenia nie znając specyfiki psiej rasy:cry: więc co, mamy mówić "co myślimy na temat tego psa/suki nie znajac się na tym? Wybaczcie, ale sama przekonałam się o dwóch (??) typach wzorców, które reprezentują różne hodowle. Nie wiem, czy ktoś rozstrzygnie ten istniejący spór, ale fakt jest taki, że np. jedne osoby uważają, że wilczak powinien mieć mocną budowę, inne, że lekką itp.:roll: Nadal uważam, że jeżeli KTOŚ CHCE poznać wzorzec bliski "prawdziwemu" wzorcowi, MUSI być na bonitacji którą robi Oskar Dora, w realu. On czasami mówi na głos, który pies ma co dobre czy złe. Słowo daję, że po zdjęciach, wirtualnie, nie da się ocenić psa w sposób rzetelny. Jeszcze zauważyłam, że większość z nas wie, co ich pies/suka ma nie tak, więć PO CO pokazywać, co inne psy mają inaczej??? Aby ujrzeć, że nie tylko MÓJ pies tak ma - inny też? dowartościowanie:stupido Proponuję wymyślić inny temat, aby móc porozmawiać na forum (może: jak mój pies reaguje gdy...), albo weźmy sie za mycie okien i pastowanie podłóg, bo z braku zajęć powstają głupoty:flop |
Jolu, dla mnie nie jest to ani glupota ani rozstrzygane sporow miedzy hodowlami.
temat jednak wywoluje niejednokrotnie reakcje niemal histeryczne :rock_3 wiec chyba zakonczony,powiem tak: ABSOLUTNIE wszyscy wytykaja wady innych psow szepczac sobie do ucha. Spotykajac innego wlasciciela czw lata temu juz slyszalam ze dany pies ma to i tamto a inny cos innego. jednoczesnie stajac twarza w twarz z wlasicielem wlasnie omawianego psa kazdy readosnie wykrzykuje zachwyty nad pieknym burym :) A potem ktos cos komus chlapnie i rodza sie nieporozumienia. Takie sa fakty. Osobiscie uwazam , ze lepsze jest odarcie z tajemnicy pewnych rzeczy bo sprawa wtedy mocno traci walor sensacji :) Ale nie bede sie ani upierac ani walczyc skoro znakomita wiekszosc woli wersje istniejaca ;) Nalezy uszanowac wole wiekoszci i tyle ;) A w kuluarach nadal beda smigały teksty "tym psem bym nigdy nie pokryla", "ta suka to nawet nie wilczak" itp itd :) Byc moze Jolu masz racje w probie hamowania rozwoju tematu, ja patrze na calosc z punktu widzenia pojedynczego psa. Inaczej sprawa ma sie z hodowla: tu dzialania marketingowe maja byc przemyslane i omijajace szerokim lukiem wszelkie "niedostatki"...prawo rynku dziala tez tu i nie ma w tym nic dziwnego. W koncu chodzi o to aby bylo milo, nie? :rock_3 |
Z mojej strony to koniec
Nie potrafię wam przekazać tego o co mi chodzi a kłócić też się nie będę Quote:
Quote:
|
Hmmm powiem tak, żeby ten temat był w miarę ok to musieliby wypowiadać w nim głównie znawcy rasy i eksperci :rock_3
Ja mimo tego, ze przed zakupem i już w trakcie posiadania wilczaka przekopałam chyba wszystko co dostępne było na ich temat to nie odważyłabym się komentować i oceniać żadnego psa. No chyba, że mojego własnego niewyrośniętego szczurka :lol:;-) |
Quote:
Opisywanie na publicznym forum wad psa nie idzie w tę stronę. Teraz, jeżeli jest tak, jak piszesz Gaga, są tylko szepty, które zawsze będą, bo taka jest natura ludzka (interpretujemy też różnie, w zależności, jacy są właściciele:lol:), natomiast mówienie na głos, wypowiadanie się osób, które nie mają pojęcia o tym, tylko im się tak wydaje, że mają, nie służy niczemu konstruktywnemu. |
Quote:
|
hmm 3 strony rozmowy o niczym oproc 3 fotek. zamknac taki temat bo nic z niego nie bedzie oproc "a ja mowilam ze..." "a on powiedzial ze..."
dopoki tak bedzie cie reagowac na takie tematy anwet nie warto zaczynac UCZY CIE o rasie :) z powazeniem sedzia rasy sedzia bonytacii i hodowca :) |
Wolfin Gaga :klatsch tylko nie liczni mnie rozumieją no i jeszcze parę osób a ja naprawdę nie chciałam żle :(
|
to te ktore rozumieja musa miec odzielny temat z banem tych ktore beda gadac "och ach o tym pieknym dlugowlosym piesku z czarnym okem i duzymi uszami powiedzieli ze on ma wady :twisted:"
|
Daiva - nie denerwuj sie :) Klopot w tym ,ze zdecydowanie czyste i dobre intencje sa obarczone ryzykiem , ze konstruktywna (w zalozeniach) wymiana pogladow (z zalozenia amatorow) pojdzie w syganlizowanym tu, w tym watku, kierunku. Czasem warto posluchac takich protestow- moze nie sa bezpodstawne? :) Moze jesczez nie ten czas, nie to miejsce na takie rozmowy? Moze, tak jak na Slowacji, potrzebna by byla jakas konferencje, prowadzona faktycznie przez speca i okraszona panelowa dyskusja ? :)
Przyjdzie czas i na to..... |
Quote:
Wzorzec, a wlasciwie jego interpretacje (a to robi kazdy sedzia), nie sa prawda objawiona i wymiana pogladow jest chyba bardziej tworcza niz szkolne przyswajanie zapodanej wiedzy ;) Ale, jak juz napisalam: to czysta teoria.. o czyms co byc moze...kiedys... |
no to kiedys moze i wpadne na ten temat kiedy beda rozmawiac o to co trzeba.
nie jiestem zla tylko jakos wszystkie sa takimi obrazonymi liudzmi ze nawet boje sie juz cos powiedziec :) |
Nie wszyscy :) To nie tak, ze obrazeni.. moze raczej przewidujacy? ;-)Moze, mimo zrozumienia absolutnie czystych intencji Anety, Jola ostrzega ? I moze ma racje? Ja Ciebie tez rozumiem, tez czasem wole cos roziwazac na "juz".. ale takie gorace glowy spotykaja sie z koniecznoscia odpuszczenia dosc czesto, wiec pozostaje sie przyzwyczaic ;) I nic w tym zlego :)
|
no to i mowie ze gadanie o ni czym jest -pojdzie temat do archywum i tyle bo jest bezwartosciowy.
|
A szkoda! Temat nadal będę uważać za bardzo fajny.
Wydaje się to naturalne, że nie wypowiadałyby się osoby, które pojęcia nie mają, prawda? A bez zdjęć nie da rady tego pokazać. Tak jak pisze Aneta o tych różnych typach sierści- ja tego nie wiem, mogę sobie wyobrazić, ale dopiero zdjęcie może pokazać, o co naprawdę chodzi. ...a swoją drogą- oto moje kochane ciemne oko. http://varg.wolfdog.org/galeria/d/758-1/tn_DSC_0033.JPG |
Quote:
Oko boskie, choć ciemne :) *** Kochani, myślę, że idea Anety jest sama w sobie zacna - gorzej z perspektywą jej realizacji - zupełnie jak w komunizmie:) Aneto, poczekaj jeszcze trochę, pogadaj z innymi właścicielami, posłuchaj co mają do powiedzenia o psach własnych i cudzych, a zorientujesz się dlaczego taki niewinny temat doprowadziłby do konfliktów w już i tak skonfliktowanym środowisku. Trudno nawet wyliczyć wszystkie powody, ale wierz mi, jest ich cała masa.... Jeśli znajdę kiedyś wolną chwilę, to Ci napiszę na priva. ;-):lol: |
Quote:
Ale to wszystko zalezy od swiatla i zdjecia. |
About 'Nie typowe wilczaki' :roll:
http://www.youtube.com/watch?v=ULqd43n7r9Y When I saw this dog I find my bulldog so light. :p Not only the body but his color is strange too. |
Tak, dopiero w tym roku dowiedziałam się o istnieniu takiej rasy:)
A Cora sierść ma prostą, bardzo prostą, a oczko takie jak Varczak.;-) Ale Cora jeszcze się zmienia. Widziałam jaka ona jest jeszcze malutka do innych...Wczoraj ją ważyłam u weta. Waży 24,60kg, a przecież tyle je...:shock: |
A może będziemy rozmawiać o wadach naszych psów(tzn. tych co się zgadzają), żeby nie wywoływać wojny...Ja bardzo bym chciała wiedzieć, jakie Cora posiada...Wiem tylko, że akcja kończyn jest świetna, bo sędziowie(2) napisali tak. No i ząbki śliczne, ale niezbyt chciała pokazać w Nowej Rudzie. Nie mogę się doczekać następnej wystawy, mam nadzieję, że dużo będzie CzW;-)no i czekam na poznanie ich właścicieli/właścicielek:):):)
|
Quote:
|
ale Greisik to jiest miot "G" dziszaj warzylam Gierke-ma 31, 4 kilo, a Harka 36... (ups grubaaaa baaaabaaaa) to mysle ze miot "G" dlugo bedzie hudelskimi psami :)
|
|
Jab ma kolo 30kg :P
|
halllooooo ludzie przeciez dla kazdego (tak mysle )wlasciciela ktory kocha swego psa to on jest najpiekniejszy najmadrzejszy i nawet gdy na wystawie nie zajmie jednego z najwyzszych miejsc i tak powie ze sedziowie sie nie znali i psiurka skrzywdzili wiecie co wam wszystkim powiem -najpiekniejszym psem jest moj (dla mnie oczywiscie)a zaraz po nim wszystkie inne bo tez sa cudowne i chca byc kochane a nie oceniane ale tak ten psi swiat juz jest poukladany ze szukamy i zmierzamy do idealu i gdzies tam w skrytosci mamy nadzieje ze jakis sedzia i naszego piesia doceni za to czy owo wiec temat ktory sie rozwinal jest siii tylko ostroznosci nigdy nie zaszkodzi miec odrobinke a na koniec pozdrawiamy Anetke i jej rodzinke serdecznie-Dorota Adam a siostre pozdrawia Jotun z Gdyni :happy
|
Poprostu : ZGADZAM SIĘ i POPIERAM :)
|
|
Po latach jednak cos bym zmieniła:)
Ostrzejsze spojrzenie na wlasnego psa, bo czlowiek nabiera doswiadczenia, zwieksza sie ilosc materialu poznawczego, uscislaja sie priorytety . Poza tym niebagatelny jest wplyw otoczenia i czasem dlugotrwala presja, wymuszanie komplementow lub zbytnia krytyka daja w efekcie pewien dystans. 8) Z wiekiem tez poglebia sie znajomosc psychiki wlasnego psa, ilosc wspolnych doswiadczen daje nam wieksza wiedze na temat naszego psiego przyjaciela. Dzis wiem co jest najwazniejsze i najlepsze w moim psie, te cechy nie podlegaja zadnej ocenie na ringu, zadren sedzia nie jest w stanie tego zobaczyc a to co ocenia w tych kilku minutach jest dla mnie, dla wlasciciela (nie hodowcy!) kompletnie bez znaczenia. Lubie ten stan swiadomosci :) On uniemozliwia zdenerwowanie najdziwniejsza ocena sedziowska- bo co taka ocena moze zmienic w rzeczywistosci?;) Dane mi bylo dostac sporo elementow do wlasnej oceny mojego burego, m.in jego dzieciaki - co wziely dobrego, co gorszego...fajnie tak patrzec, dowiadywac sie... fajnie ze moge szczerze wspolnie z Daiva skrzywic sie na to i owo, powiedziec co nam wyszlo super a co nie spelnilo oczekiwan... jakie to fajne uczucie nie musiec sie zachwyac a spokojnie i rzeczowo spojrzec na sprawe :) Osobiscie moge tylko zyczyc wszystkim takiego spokoju ducha w tym temacie ;) |
Quote:
Quote:
Ktoś mnie kiedyś zapytał jest mój ulubiony typ wilczaka. W pierwszej chwili nie wiedziałam co odpowiedzieć, bo podobają mi się bardzo różne! Ale po przemyśleniu doszłam do wniosku że najpiękniejsze wilczaki to takie, których właściciele nie tłumią ich osobowości, pozwalają im na bycie sobą nie przejmując się zdaniem sędziów ani presją 'środowiska'. (tu szacunek dla Ani od Foraska!). To wilczaki przyjazne ludziom, szczęśliwe, wesołe, które jeśli "pracują" - czyli słuchają pana albo robią rzeczy ważne/przydatne dla właścicieli (czy to udział w wystawach, czy egzaminach, czy bieganie przy rowerze, czy praca na lawinisku) - robią to z solidarności z swoim "stadem", z radością i bez presji, a nie z paniką w oczach..., takie, które czują, że nie muszą być najlepsze na wystawach i w konkursach, bo dla swoich państwa są i zawsze będą najlepsze. Takie, które raz poznane w wieku roku lub dwóch, można rozpoznać w stadzie po jednym spojrzeniu na ich pyszczek! Innymi słowy sprawdza się dewiza: "pokaż mi swojego (dorosłego) wilczaka, a powiem Ci jaki jesteś ":p:lol: |
DORA masz wiadomość na PW
|
Sorry ale muszę temat odnowić
Margo jesteś cudowna mnie nie udało się tego zrobić ale świetnie to zrobiła Sonie Bogarowa http://www.wolfdog.org/grafiki/na_forum/CzechoslovakianWolfdog-pl.ppt a dzięki tobie że to dałaś na forum dogo mogłam się wiele nauczyć Dziwi mnie i zastanawia czy nikt nie miał tam pretensji o umieszczenie swojego psa? bo u nas zaraz by była burza;-) Temat Jak powinien (i jak NIE powinien) wygladac wilczak... to samo co miałam zamierzone lecz pod innym tytułem gratulacje za dobre dobranie słów mnie to nie wychodzi Link do oryginału na dogo http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=115305 więcej takich edukacyjnych tematów brakuje mi tam jeszcze zdjęć (Ruch, Sierść (częste wady) ) może ktoś z wieloletnich hodowców odważy się uzupełnić ? Margo nie musisz już odpowiadać ma moje durne pytanie w temacie NIEWYRAŹNA MASKA już wiem;):lol: |
powiem krotko - robi sie :) ;-)
|
Brawo wolfin chce być jedna z pierwszych która to zobaczy ;):lol: już nie mogę się doczekać
|
All times are GMT +2. The time now is 06:11. |