![]() |
I Cykliczne Kaszubskie Spotkanie Wilczaków i nie tylko pod Gdańskiem
NARESZCIE.
Polska Północna jest coraz silniej atakowana przez Cz.W. Czas najwyższy pochwalić się naszymi wilczakami przed całym światem i pokazać cały świat naszym wilczakom. Niniejszym mamy zaszczyt zaprosić na "I Cykliczne Kaszubskie Spotkanie Wilczaków i nie tylko w Sulminie pod Gdańskiem" które odbędzie się w dniach 23 - 25.05.2008. Mile widziani będą: - właściciele wilczaków i nie tylko - przyszli właściciele wilczaków - przyjaciele - chętni poznania rasy. Spotkanie będzie miało charakter integracyjno-sportowy, na którym wspólnie spróbujemy znaleźć "szersze zastosowanie wilczaka" PLAN SPOTKANIA 23.05 (Piątek) - powitania - spacer po okolicy - elementy marszu na orientację - praca z kompasem i mapą - grill, ognisko, piwko. 24.05 (Sobota) - śniadanie - powitań ciąg dalszy - " I Kaszubski Rajd Dogtrekkingowy z Wilczakiem i nie tylko" (rajd będzie zawierał elementy podchodów i marszu na orientację, zabawa z mapą, kompasem i własnym psem) - po powrocie gar zupy - pogawędka z profesjonalistą od psich zaprzęgów, czy wilczak może pracować w zaprzęgu?, Zaprzęg z wilczaków...? - wieczorne ognisko, grill, piwko - kaszubskie pogawędki - TKT- tradycyjne kaszubskie tabaczenie - tańczący z wilkami - "Północne" wycie wilków. 25.05 (Niedziela) - śniadanie - tropienie - obiad - pożegnanie NOCLEG: - kilkadziesiąt miejsc w domu (ograniczone łóżka, bez ograniczeń - podłoga) - we własnym namiocie Na życzenie i koszt przyjeżdżającego, po uprzedniej rezerwacji: - gospodarstwo agroturystyczne oddalone 1 km od miejsca spotkania - ośrodek wczasowy oddalony 3 km od miejsca spotkania CO ZABIERAMY ZE SOBĄ" - wilczaka i nie tylko - kaganiec - linkę lub łańcuch - miskę i jedzenie dla psa - śpiwór, karimatę, namiot - kompas (jeśli ktoś posiada) - DOBRY HUMOR I CHĘĆ DO ZABAWY !!! Dla "niegrzecznych" - 3 profesjonalne kojce Koszt spotkania 40 zł. /Osoba Część kwoty przeznaczona będzie na "zorganizowanie" adopcji dla najbardziej potrzebującego psa ze schroniska w Dąbrówce pod Wejherowem. Niezmotoryzowanych możemy zabrać z dworca PKP Gdańsk (wcześniej info) KONTAKT: Ola i Artur Lewandowscy( Carmen spod Dumbiera) tel. 608-048-040, e-mail: [email protected] Kasia Piotrowska,( Idun Imbus z Peronówki) tel. 506-355-191, e-mail: [email protected] |
O fajnie ;) A jak daleko macie wode ? ;)
|
Do wody mamy w lini prostej wg Google Earth 17,21km.
Mapka dojazdowa i i zdjęcia okolic juz wkrótce. |
A do wody słodkiej - jezioro, rzeka, bagno - około 0,5km.
|
Świetny pomysł. Jeszcze musimy sprawdzić, ale mam nadzieję, że uda się nam odwiedzić tak rzadko odwiedzaną przez nas północną Polskę ;)
|
ano widzę, że już oficjalnie. Najbardziej podoba mi się tabaczenie. Chceme le so zażec...
|
Tabaczenie i kaszubskie opowieści.....
|
Ech dlaczego w tym czasie będę mieć najprawdopodobniej maturę ustną z anielskiego bUuu.:cry: Ja też kce :( ..
Zostaje mi mieć nadzieję ze termin ustnej będę miała wcześniej i spotkanie to będzie wspaniałe zakończenie tych parszywych stresów.. Kto wie, może wówczas bym się na dłużej z gudłajami zatrzymała nad morzem..:roll: |
Shaluka trzymam kciuki za Twoją maturę...... Abyśdo tego czasu wszystko zdała i wzięła całe stadko i przyjechała na spotkanko:) To wtedy pogadamy sobie....:)))
|
Quote:
|
Ale SUPER :)) Postaramy się przyjechać! Byłoby cudownie :)))
|
Zapraszamy ..... wszakże Wy też z Północy!!!
|
Więc dam z siebie wszystko i zapakuje podelce moje kochane i przyjadę ;);) i przywiozę coś dobrego ;> No.. na pewno się postaram
A jak nie to potem po prostu na pogaduchy przyjadę.. I połażę nad brzegiem morza.. ojj tak tego mi trzeba Tak w ogóle świetny pomysł i plan, ja pewnie nie we wszystkim mogłabym brać udział, ale podziwiam! Brawo, byle takich więcej było. Moje Sulejowskie to będzie bardziej leniuchowate :evil_lol |
Oj.....już się rozmarzyłam :twisted:
A czy znajdzie się czas na spacer brzegiem morza z psami...? Było by jeszcze cudowniej ;-)). Bądź co bądź termin zaklepujemy sobie. Za jakis czas dam znac, czy się zgłaszamy. Achhh żeby się udało do Was przyjechać, było by pięknie :mrgreen: |
Co do spaceru nad morzem to tylko od nas zalezy czy taki sie odbędzie:)
DLA CHCĄCEGO NIE MA NIC TRUDNEGO:) |
tu jest kilka fotek z takiego kameralnego spotkania w Sulminie. Tereny rewelacyjne....:)
http://wolfdog.org/drupal/pl/gallery/subcat/0/744/ |
morze korci i nas :)
poki co, sie piszemy. Ale troche czasu jeszcze jest i roznie moze byc. Garuda juz sie cieszy 8) |
W okolicach domu Artura w Sulminie jakiś gościu chciał wybudować w szczerym polu mini golfa :). Pozostały po nim tylko wybetonowane trasy z dołkami do mini golfa. Kij jest i piłeczki są- dla chętnych mini golf w szczerym polu:))
|
No i kilka zdjec z ostatniego spotkanka:
http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/subcat/0/763/ |
Fajne spotkanko :) i bliskość morza też fajna
od razu pomyślałem o wędzonym węgorzu :lol: |
czemu tak daleko :(
|
nad morze ze śląska
|
Aneta - wcale nie tak daleko - tym bardziej że jest to weekend bożegociała ( 22.05 -wolny, 23.05- robimy sobie wolne i 4 dni urlopu nad morzem jak znalazł).
Zapraszamy!!!!! Bo nastepne spotkanie dopiero za rok! |
Oczywiście, że niedaleko. Napewno do tego czasu będzie już gotowa autostrada A1 to śmigniecie ze Śląska ;)
Kompas, marsz na orientację... przypominają mi się obozy harcerskie :) |
Kasia, no to wreszcie jest już oficjalnie :-)
Bardzo się cieszę z zaproszenia i naprawdę bardzo nam się z Waldkiem pomysł podoba 8) Jak tylko w tym terminie nie wypadnie letni zjazd Watahowy (naszego klubu zaprzęgowego), lub nie zdarzy się nic nieprzewidywanego (tfu-tfu-tfu!), to zabieramy bandę i przybywamy :twisted: |
No my sie postaramy - widze, ze szykuje sie duze spotkanie, z duza iloscia atrakcji... Ciezko bedzie je odpuscic :D
|
Szasztin,już miałam napisć że to strasznie daleko ;) ale droga taka sama w obie strony. Skoro wy dacie radę to może i mnie wyjdzie :)
|
No to doopa, juz wiem, że termin zaklepany jednak i nie przyjedziemy :( Szkoooda.... :(
|
Kurcze Manu szkoda! A mialam nadzieje, ze wreszcie obejrze Twoje pieknie haszczaki!
|
Nas też nie będzie nie mamy wolnego :(
|
Manu - wielka szkoda, ale z pewnością się gdzieś spotkamy:)
Aneta - także szkoda - trochę liczyłam na Was z dzieciakami i na Here i Zygzaka. Ale do zobaczenia na wystawach :) Magdalena - nooo my u Was jesteśmy na 99,99% :) I nie mozemy sie doczekać. Tym bardziej ze powiększyło sie Wam stadko. Ale jak będziecie mieli wolne to zapraszam do nas. Mam nadzieję że będzie wesoło. :;-) |
Sssmok a ty to prawie obowiazkowo masz sie stawić nad morzem !!!
I zabrać bandę wilczakowych łobuzów. Nocleg, żarcie zapewnione - a reszta to zabawa!!!! |
Wczoraj dostałam pocztą szelki dla Imbusa i dla siebie pas i smycz amortyzowaną. I jak tylko mój kregosłup pozwoli to zaczniemy przyuczać Imbusa do biegania z nami. Zobaczymy jak pójdzie;). Imbus dojrzewa i robi sie trochę uparty ale znajdziemy na niego sposób!!!!!
|
Z częścią zobaczymy się 3 maja na wystawie w Łodzi :) Będziemy z czarnuchami.
|
Manu - my też jestesmy na wystawie w Łodzi.
Zatem do zobaczenia!!!! |
Już wiem, ostatni egzamin maturalny, ustny mam 20 wiec...
Ja i banda się stawiamy na bank zobaczymy jeszcze czy w 100% komplecie,to już zależy od transportu. Bo na spotkaniu pewnie pojawiłabym się także z Enarem i Kanti.. |
No to Shaluka sie cieszę !!!!! HUUURA!!
Zapraszamy całą bandę!! |
Jak mi się uda to będę :):):)
|
Igi własnie o tobie myslałam:). Czekamy! Zapraszamy !! No i co u Grejs???
|
Dziś znów biegaliśmy po sulmińskich lasach. Mamy już dla tych którzy przyjadą na spotkanie wyznaczoną trasę biego-marszu. Jest średnio trudna - do zrobienia dla wszystkich.:))
|
Przemek przeliczyl kiedy ostatnio byl u nas nad morzem i.... ma dodatkowa motywacje....... 8) Krotko mowiac podniesiemy Wam srednia wilkow na jednym terenie (bedziemy brali chyba 5 szt :rock_3), bo z przyjemnoscia sie tam z Wami spotkamy.... :p
|
My- czyli Paweł, ja i Varg oczywiście- także już zaklepaliśmy sobie termin i przyjeżdzamy do Was :)
|
Margo, Przemek - czekamy!!!!! i strasznie sie cieszymy że przyjedziecie:lol::klatsch:Rose:happy
Agnieszka - strasznie sie cieszymy - tym bardziej że jesteście z północy:) zatem musicie być;-):lol: |
No i dzisiaj pracujemy nad menu spotkaniowym. I dlatego wszyscy WEGETARIANIE sa proszeni o info tak abysmy mogli przygotować specjalne menu.:)
|
A ja już się zglosiłam ;)
No i już mogę dodać, że na spotkaniu pojawi się magiczny arbuz, który będzie niestety przeznaczony do wcinania tylko dla pełnoletnich :twisted: |
sercie boli ale czuje ze nie wyrobie sie :(
a tak apropo ile km macie do Bialegostoku - bo wie cie - kto wie :) moze :) |
Quote:
Dobrze, ze mam to juz za soba :) |
Daiva będziesz w Białymstoku?
Szasztin- my też się baaaardzo cieszymy na myśl o tym spotkaniu :)) |
Quote:
hm to znaczy proboje dowiedze cie ile km mam do spotkania :) a co do BA? to jesli pojade bede jechac inna strona :) przez Gizyczko |
Aaa rozumiem. Nie, nie, nie chce sie dolaczyc do podrozy, nie boj sie :lol:.
Myslalam ze moze bedze jakas okazja do spotkania w Bialymstoku. Ja niestety tez Ci nie odpowiem na to pytanie ile km, bo jade pociagiem. |
Quote:
Zapraszamy!!!!! Tym bardziej że cośczeka dla Ciebie u nas:) |
No to mamy juz załatwione "północne wycie" - z sołtysową Sulmina. Pani sołtysowa została także zaproszona na spotkanie:)
No i otrzymalismy Honorowy Patronat Burmistrza Żukowa:) Nooo :) |
|
aa dachu nie ma :) to bedzie cie mogli robic zawody - ktory szybczej wyjdzie :)
ja niestety popatrzylam policzylam i watpie czy dam rade : bo maliuchy beda nieszczepione a bez tego zabrac nie chce :) szkoda, bo od razu by dostalam specialny priz jak dama z najwieksza iloscia psow :) caaale 11 :rock_3 |
Daiva- na czas spotkania bedzie specjalny dach ;) juz trochę poznaliśmy wilczaki:)
|
Ja zgłaszam Marcina z Balounem, Marcin ma problemy z netem ale obiecał że sie stawi. Nas nie będzie, narazie zamykam się w naszej krakowskiej skorupie i "wylizujemy rany".
Tylko proszę jak będziecie w podskokach Wasze morskie tańce pląsać to nie zadepczcie mi szczeniora!! |
o, kojec, dla Garudy :)
|
Quote:
Na szczeniaki bedziemy uważac - tym bardziej że zjawi sie ich cała gromadka:) ( 5-6 sztuk). Co do Was - to jak nawet dzien przed spotkaniem bedziecie chcieli wyjść z Waszej "skorupy" - to serdecznie zapraszamY! I rozumiemy Waszą sytuację. |
Jako czlowiek o spisow i list rzucam pierwsza wersje i prosze "ukrytych" o meldowanie sie to i Was dopiszemy... :rock_3
- Adane Jantarowa Wataha - Alistair z Peronówki - Amber Wolfz Peronówki - Anarchia Lalinok - Baloun Galicyjski Wilk - Balrog z Peronówki - Beriet Baaj Galicyjski Wilk - Beti Wilk z Polskiego dworu - Carmen spod Ďumbiera - Eligo z Peronówki - Enar spod Ďumbiera - Eury z Peronówki - Garuda z Peronówki - Gwaihir z Peronówki - Hammar z Peronówki - Harry Kollárov dvor - Idun z Peronówki - Ishtar z Peronówki - Jabberwock z Peronówki - Jolly z Molu Es - Jotun z Peronówki - Juvart z Peronówki - Kanti Radov dvor - K-lee z Peronówki - Kirk Kroy Eden severu - Kokb'ael z Peronówki |
Ale dużo psów się zapowiada, cudownie :)
|
Quote:
|
Margo nie zapomnij o Kanti ;)
|
Margo i jeszcze Eury - Danka i Krzysztof chca przyjechac na sobotę i niedzielę. No i liczymy także na Ewe i Wojtka z Hammarem - napisali że sprobuja przyjechać.
I jeszcze dokładnie nie wiemy kto z wilczakami z Polskiego Dworu się pojawi. A liczymy na ich towarzystwo! |
Quote:
|
Mamma mia .......zapowiada sie około 7 szczeniaczków .....:)
Będzie sie nam ma łe stadko platało pod nogami:chaos:chaos:chaos |
Margo - może jeszcze Baaj przyjedzie ....:)
|
Quote:
|
No to jesteśmy po naradzie "wojennej" dotyczącej spotkania.
Chetni do tropienia sa proszeni o wzięcie linki lub taśmy ( my dysponujemy 4 sztukami). Tropienie będzie rano w niedzielę :) :) :) ;) Co do zaprzęgów - to Maciek ( specjalista od tego sportu) przyjedzie do nas po południu ze swoim zaprzęgiem i będzeimy mogli go zarzucić pytaniami. Tym bardziej że Maciek miła okazję spotkać sie z kimś kto na słowacji miał zaprzęg stworzony z wilczaków;) i sam kiedys myslał o hodowli wilczaka.:) Zapowiada sie ciekawie!! |
Jesli sie uda (u nas nigdy nic nie wiadomo :roll:), to moze uda nam sie na pare godzin przyjechac i odwiedzic szacowne grono wilczakowe - mozemy ?
|
Bardzo zapraszamy!!!!!!!!
|
No jak to tak!!!:shock::twisted:
W takim razie postaramy sie zorganizować i przyjechać, żeby April i Licho dzielnie Dębową Sforę reprezentowały!!! Znajdą się jeszcze dla nas miejscówki na podłodze? |
No cieszę sie i liczę na udział :), Na podłodze miejsce sie znajdzie :). Bedzie wesoło!!!!!
|
Kto ma szeleczki do tropienia lub chodzenia to zapraszam do zapakowania do torby. Nie polecam zaraz kupna, bo może komuś się tropienie nie spodoba.
No to chyba na tyle. |
Oprócz taśm i szelek można zabrać kompasy:) My mamy kilka ale obawiam sie że nie wystarczy.
No i jak ktoś ma ochotę to może przywieźć jakiś smakołyk. Np jakąś potrawę ze swoich okolic. My może przygotujemy kaszubskie pulki ze śledziami. :) |
Quote:
|
Kup duzy, teraz będziesz w nim nosic zmeczona dziewczynke,. a pozniej bedzie juz jako namordnik ;)
|
Dla szczeniaków kaganiec nie jest wymagany :), Ale co do starszych psów- to kazdy właściciel wie na co jego pupila stać.
Imbus zaczyna startować do dominujących samców - więc bez linki lub kagańca sie nie obędzie:) |
Wiecie co, wstyd się przyznać... ;)
Ale nigdy nie kupowałam kagańca :rock_3 mój poprzedni pies nigdy namordnika nie miał :) Więc będę wdzięczna za propozycje :) namiary... (strasznie nie cierpię takich wielkich metalowych kagańców... myślałam o takim nylonowym jakimś... ale nie mam pojęcia, czy to się sprawdzi) |
Niestety nylonowe nie sa dobre. Pies poci sie przez język i praktycznie cały czas ma otwartą "paszczę". A taki nylonowy to uniemozliwia jej otwieranie.
Ja mam taki duzy "metalowy" - wazy około 200-300 gr i w nim Imbus może coś zjeść, napić sie wody i poszczekac lub powyć. Nie wiem jakie doświadczenia mają inni..... |
Quote:
I zje, i napije się i poszczeka, powyje, a kaganiec będzie :) Zobaczymy, póki co jeszcze chyba się wstrzymam z zakupem... Powiedzcie tylko jaki rozmiar :) |
Poczekaj az urośnie:) i kup duzy tak jak dla owczarka niemieckiego
ja kupiłam taki: http://www.allegro.pl/item353002000_...y_maszer_.html |
te kagance sa chyba najlepsze. Garuda tez ma taki.
a poki co Gia, moge dac Ci Trejsinkowy, albo mniejszy, po Garudzie. (tzn. po Garudzie, moge oddac, Trejsinowy, pozyczyc :) ) |
Quote:
|
e tam, zaraz ogromne... :)
Kaganiec Trejsinkowy :) http://www.antyliga.wolfdog.org/zdje...niec%20(2).JPG http://www.antyliga.wolfdog.org/zdje...niec%20(3).JPG Kaganiec poGarudowy ;) /ten bylby dla malej raczej ok-ma przeciez dluzszy pysk od Trejsi/ http://www.antyliga.wolfdog.org/zdje...niec%20(4).JPG http://www.antyliga.wolfdog.org/zdje...sikaganiec.JPG I bonusik: kaganiec Garudy na Trejsi :D http://www.antyliga.wolfdog.org/zdje...niec%20(1).JPG |
No ale w takim kagańcu jak ma Trejsi na pierwszych zdjęciach pies nie ma szans otowrzyc pyska i w upał sie chłodzić:( Bo to chodzi o glebokosc a nie dlugosc kagańca...
|
ten kaganiec jest wlasnie maly, akurat dla Trejsi.
My go uzywamy tylko w pociagu, jesli konduktor nakaze. |
No to godzina "zero" powoli sie zbliża.......;)
Jeszcze jedna sprawa organizacyjna: Dotyczy trzymania wilczaków: Ci co będa spać w namiotach- wilczaki śpią z nimi, Ci co śpią w domu - są tylko 2 zamykane pokoje, większość miejsc do spania to podłoga w salonie, jadalni i na pietrze. Niestety tam wilczaki nie moga biegać w nocy samopas. Trzeba albo mieć klatkę ze soba, albo pies zostaje na noc w samochodzie, albo przypiety do palika w ogrodzie, ewentualnie znajdziemy dla kilku psów miejsce w kojcu ( 4-6szt). Chyba że ktoś bedzie chciał przypiąc swego psa do siebie w nocy ;). Trzeba pamiętac tez o tym że nie wszystkie psy tolerują towarzystwo innych psów. Shaluka - ty masz zaklepaną klatkę dla małej.:) I przypominam o łańcuchach lub linkach stalowych. Niestety nasze wilczaki dorastają, i wiemy już że trzeba bedzie na nie uważać!!! Tylko szczeniaczki beda mogły w ogrodzie pochasać. Miesjce na jedzenie - taras - i dom w ciągu dnia będze strefą wolną od wilków:). Aha i jeszcze jedno - odbedzie sie pokaz filmu o Człowieku który mieszkał z wilkami i badał ich zachowanie. niektórzy już widzieli ale myślę że chętnie zobaczymy go jeszcze raz. |
Quote:
Quote:
Quote:
Maja 'zrobiła' ten kojec w czasie niecałej.. minuty :smileyb |
A ja musze z przykroscia powiedziec, ze nas na spotkaniu nie bedzie. :(
|
Marzena dlaczego?? Przecież miałaś jechać z nami??
|
Nie chce znow zdzierac z rodzicow kasy.
Ja sama mam teraz duzo wydatkow, a rodzice kupuja nowy samochod. Poza tym mam prace, wyplata dopiero pod koniec maja i nie moge roboty juz na samym poczatku opuszczac :) |
Rozumiem, ale i tak szkoda, że Cię nie będzie :(
|
Quote:
|
Nooo, a ja teraz na Kaszubskie jesli tylko wypali i nie bede potrzeba na osrodku( znow nam się szykuje nawał na ten dłuższy weekend) przyjade już sama!!!!!! JUUUUUUPIIIII
|
Shaluka - znaczy prawko zrobiłaś??????
|
SI!!!!!
Ale egzaminator miał ze mną ubaw, bo by się odstresować gadałam mu o... psach :D:D:D:D Na szczęscie był wyrozumiały, a w zaświadczenie o ciązy nie chciał uwierzyć,mało tego kiedy wsiadlam do samochodu bylo oberwanie chmury,jednak dalam rade!! KUUUUURCZE NIE WIERZE:D Teraz to się zacznie podróżowanie ;) |
NO NO NO ......Shaluka - gratulacje!!!! A ja nie moge się przemóc aby pójść na prawko....:(
|
Pojeździsz ze mna, to dla wlasnego bezpieczenstwa i dobra zrobisz własne ;)
|
No to za 2 tyg. spotkanko!!!
Bardzo proszę o potwierdzenie przyjazdów:) Jakos musimy okreslić choć przybliżoną ilość osób i psów. |
I Ci wszyscy którzy przyjadą do Gdańska na dworzec PKP sa tez proszeni o zgłaszanie się. Najlepiej z inf. o godz przyjazdu. Tak abysmy mogli załatwić dla Was dowóz do Sulmina.:lol:
|
All times are GMT +2. The time now is 06:38. |