Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Kluby CzW i prawo (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=22)
-   -   Stowarzyszenie czechsłowackiego wilczaka (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=8966)

wilczakrew 03-09-2008 19:39

Stowarzyszenie czechsłowackiego wilczaka

Witam wszystkich serdecznie i zapraszam do wspólnej zabawy.
Napisałem w tytule, że to konkurs wiec i musi być nagroda.
Nie będzie to najnowszy mercedes, ale myślę, że osoba, która ją otrzyma będzie zadowolona.
Teraz trochę teorii, czyli sprawy techniczne:
1. Logo powinno być bardzo przejrzyste.
2. Powinno być dla wszystkich zrozumiałe.
3. Powinno kojarzyć się z rasą.
4. Wzorcem powinien być wilk czystej rasy.
5. Pożądane będą cechy charakterystyczne.
6. Podobieństwa do psów nie są pożądane.
7. Logo może być monochromatyczne lub kolorowe.
8. Powinno być uniwersale tzn. mieć łatwość w przeniesieniu na inne nośniki poza papierem.
Myślę, ze to wszystko, ale czekam na wasze sugestie w tym temacie.
Oczywiście sędziowania nie będzie, ponieważ wszystkie propozycje będą zamieszczane na stronie klubu i wszyscy będziemy głosowali.
Termin nadsyłania prac i zakończenia głosowania wyznaczam na 31.12.2008.

Tam będą wszystkie informacje.

wilczakrew 03-09-2008 21:37

Witam.
Mamy już pierwszych kandydatów i ich prace.
Zapraszam do głosowania i do pracy nad kolejnymi projektami.

wilczakrew 01-01-2009 05:04

Stowarzyszenie czechsłowackiego wilczaka

Witam wszystkich serdecznie w Nowym Roku.
Mam nadzieje, ze nadchodzący rok przyniesie dużo dobrego dla naszych psiaków.
Ruszamy także z dosć ambitnym projektem zawiazania stowarzyszenia.
Wszelkie informacje

wilczakrew 12-01-2009 15:00

Mam propozycje jeśli by to wszystkim odpowiadało to zebranie można by było zrobić przy okazji wystawy Łódźkiej na początku maja. Jeśli też by wszystkim odpowiadało to takie spotkanie moze się odbyć w dniach 7-8 marca br.

Galicja 12-01-2009 16:43

Do mnie marzec bardziej przemawia :)

wilczakrew 12-01-2009 17:44

No to moze być i trzeba bedzie przygotować kwiaty. :)

sssmok 12-01-2009 17:52

No ja tez wolalabym marzec, bo w maju raczej marne szanse :P
Jesli w marcu to jak i gdzie?

wilczakrew 12-01-2009 18:21

To gdzie jeszcze ustalimy dokładnie, ale w takim razie zaklepujemy weekend marcowy czyli 7-8 marzec. Majlepszym połozeniem były by okolice Łodzi , ale nie wiem czy tam sie da coś zorganizować. Jakos sobie poradzimy i cos wymyslę. Jesli nie to na pewno okolice Warszawy. Musi to być takie miejsce gdzie bedą też mogły być z nami psy.

wilczakrew 22-01-2009 01:47

Niestety termin marcowy z przyczyn technicznych będzie nie realny .
Przyczyny leżą po mojej stronie i nie będe miał możliwości przyjazdu.
Jeśli uda nam się połączyć spotkanie z wystawą majową w Łodzi to mozemy spróbować.
Jesli miałby ktoś jakąś propozycje to bardzo proszę.

Khan 22-01-2009 01:52

Przy okazji wystawy w Łodzi możemy się spotkać u nas

wilczakrew 22-01-2009 01:58

Nie wiem czy byłby to dobry pomysł bo nie wiadomo ile osób bedzie chętnych i ile będzie mogło przyjechać. No i jeszcze są psy.
??????

Khan 22-01-2009 02:19

Do tego czasu skończymy remont domu na tyle by można się było spotkać, a w ogrodzie to może już jakaś trawa wyrośnie.

sssmok 06-02-2009 16:41

Ja bym proponowala jakas pozniejsza date (czerwiec / lipiec), poniewaz duzo osob ma inne plany na majowke. Nie tylko my nie bedziemy mogli dojechac, a dobrze byloby zebrac wiecej ludzi.
Szans na spotkania w duzym gronie - jest w ciągu roku niestety niewiele, wiec trzeba znalezc date, ktora wiekszosci bedzie pasowac.

Sariel 06-02-2009 21:58

Quote:

Originally Posted by sssmok (Bericht 189221)
Ja bym proponowala jakas pozniejsza date (czerwiec / lipiec), poniewaz duzo osob ma inne plany na majowke. Nie tylko my nie bedziemy mogli dojechac, a dobrze byloby zebrac wiecej ludzi.
Szans na spotkania w duzym gronie - jest w ciągu roku niestety niewiele, wiec trzeba znalezc date, ktora wiekszosci bedzie pasowac.

!!!!!!!!!!!czyli najlepiej na dorocznym spotkaniu w Peronówce !!!!!!!!!!:cool3:cool3

btd 06-02-2009 23:07

Czyli ma być 'stowarzyszenie czechosłowackiego wilczaka' czy 'z peronówki'?

Zachowaj chociaż pozory neutralności. :-/

Narvana 06-02-2009 23:12

Btd, to chodzilo, ze bardzo wiele osob zjezdza sie wlasnie tam, kazdy rezerwuje czas na to spotkanie.
O neutralnosci nie ma co mowic, tzn sariel, bo nie ma on wilczaka z peronowki przecie :p

btd 06-02-2009 23:25

Ja uważam że jeśli ma coś takiego być to ustalenia powinny być na jak najbardziej neutralnym gruncie.

Dla mnie symbolika dużo mówi.

aha: i bardzo, bardzo podoba mi się oszczędność słów Margo w temacie klubu CSV. Jakby nie patrzeć to w Polsce jest tylko parę osób które powinny w nim być 'na górze' - ze względu na doświadczenie i wiedzę i co by nie myśleć o niej - Margo jest jedną z nich.

Sariel 07-02-2009 10:07

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 189263)
Czyli ma być 'stowarzyszenie czechosłowackiego wilczaka' czy 'z peronówki'?

Zachowaj chociaż pozory neutralności. :-/

Neutralności ???? Ale chyba nie prowadzisz jakiejś Krasnoludowej wojenki.

Ja nie mam psa z Peronówki i choć uważam je za jedne z lepszych przedstawicieli rasy- uczciwie popatrz na wyniki wystaw, bonitacji, zdjęcia to pewnie mieć nie bedę.

Chcesz coś dla psów zrobić czy wprowadzić niezdrową konkurencje????

Termin i miejsce po pierwsze sprawdzone po drugie doskonałe, chyba większość ludzi tak uważa nawet jeśli nie kochają Peronówki.

jefta 07-02-2009 11:57

Quote:

Originally Posted by sssmok (Bericht 189221)

proponuję 10-11 lipca w Warszawie (12 lipca jest wystawa). Zapraszam na spotkanie do mnie w piątek, nocleg, na sobotę załatwię salę konferencyjną i chętni zostaną do niedzieli na wystawę...

szasztin 07-02-2009 12:00

jefta- to jest całkiem dobry pomysł:)

sssmok 07-02-2009 12:13

Do Poznej przyjezdza najwiecej wlascicieli psow z roznych hodowli i to co roku niezmiennie. Jednak wydaje mi sie, ze to nie jest miejsce na takie spotkanie. W Peronowce zazwyczaj non stop sie cos dzieje i nie ma kiedy zebrac wszystkich i pogadac. Nie kazdy ma mozliwosc przyjechac dzien wczesniej lub dluzej zostac, a robienie spotkania w przerwach jakos mi nie pasuje.

Tak naprawde tu nie chodzi o miejsce, bo kazde jest dobre. Spotkanie moze sie odbyc gdziekolwiek, pod warunkiem, ze data bedzie wiekszosci pasowala, a nie tylko wybranym osobom. Jesli Stowarzyszenie ma miec sens musi byc od poczatku dla wszystkich.

Jefta: nam pasuje.

btd 07-02-2009 12:15

Quote:

Chcesz coś dla psów zrobić czy wprowadzić niezdrową konkurencje????
Pozwolisz że z tobą na temat robienia czegoś dla psa nie będę rozmawiał.

Sariel 07-02-2009 13:45

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 189300)
Pozwolisz że z tobą na temat robienia czegoś dla psa nie będę rozmawiał.

to ja raczej przepraszam , że wdałem się w dyskusję ze Złośliwym Krasnoludem. Nie bedę już . Naprawdę . Przepraszam. Krasnoludy to nie moja bajka.

wilczakrew 08-02-2009 23:21

Przynajmniej ten temat moze powinien pozostać wolny od głupich komentarzy.
Miejsce spotkania nie ma większego znaczenia tak samo jak termin.
Ważniejsze jest to aby wszystko było załatwione i zorganizowane, również pod wzgledem formalnym.

Jeśli ktoś będzie chciał przyjechac to zrobi to w każdym terminie, a jeśli nie to nikt go do tego nie zmusi. Nie ma takiej możliwości aby dopasować termin do wszystkich bo niestety to my powinniśmy się dopasować do terminu.

Jedna uwaga to nie jest stowarzyszenie powoływane dla nas aby stworzyć klub wzajemnej adoracji, lecz dla naszych psów, a im jest to bez różnicy jaki mają przydomek.

Więc moze nam powinno też byc to bez różnicy aby coś zrobić dla dobra rasy i nie koniecznie dla nas samych.

Najlepszym rozwiazaniem jest spotkanie przy okazji wystawy łódzkiej, warszawskiej bo jak widze są chętni na pomoc i to zupełnie bezinteresownie.
Dzięki Tadeusz i Kasia.

sssmok 08-02-2009 23:29

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 189519)
Jeśli ktoś będzie chciał przyjechac to zrobi to w każdym terminie, a jeśli nie to nikt go do tego nie zmusi.

Niestety nie jest to prawda. Ja chce przyjechac, ale w maju nie moge.
No chyba, ze masz jakas znajoma polozna :D

Chcialabym byc na tym spotkaniu, wiec obstawiam Warszawe.
Grzes, moze zrob sonde?

wilczakrew 08-02-2009 23:54

Ale ja to wiem, ze ty nie mozesz tak samo jak Madzia wiec tą kwestię zawsze mozemy rozwiazać inaczej i zrobić wideokonferencje.
Nie wiem czy sonda tu nam cokolwiek pokaże ponieważ nikt nie wie czy w danym dniu będzie mógł przyjechać.
Myśle nad wirtualnym rozwiazaniem takiego problemu.
Wszystko sie da pogodzić zarówno spotkanie jak i poród no chyba, ze będzie w trakcie to bedziemy kibicować. :)
Znajomą mam i nawet moge ją zabrać ze sobą.

krzyg 09-02-2009 00:29

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 189532)
Nie wiem czy sonda tu nam cokolwiek pokaże ponieważ nikt nie wie czy w danym dniu będzie mógł przyjechać.

Większość znanych mi ludzi robi jakieś plany na przyszłość i zwykle wie czy w danym terminie będzie w stanie przyjechać. Oczywiście zdarzają się wypadki losowe i plany moga się zmieniać ale zakładanie, że nic nie można zaplanować nie specjalnie dobrze wróży przyszłości stowarzyszenia. Moim zdaniem warto byłoby zaproponować kilka terminów i zrobić sondę chyba, że nie zależy Ci na tym żeby w działalność stowarzyszenia włączyło się jak najwięcej osób.

Narvana 09-02-2009 13:29

Ja tez nie mgoe w maju, matury.

Galicja 09-02-2009 13:41

Nigdy tak nie będzie że wszystkim dany termin będzie pasował, bo to jest po prostu awykonalne, są jakieś terminy tak jak spotkanie Peronówkowe czy Galicyjskie (oczywiście tu tez jest możliwość zorganizowania spotkania stowarzyszenia , pensjonat poniżej posiada sale konferencyjną ) gdzie rok wcześniej wiadomo kiedy będzie, i jeśli ktoś ma ochote to mniej więcej planuje wcześniej że tam pojedzie. Co do innych terminów to tez większość jest w stanie określić czy da rade czy nie.Tylko jakoś tych głosów tutaj nie widać. Nie mówie już o "indywidualnych " ;) właścicieli wilczaków, ale mamy na liście 19 hodowli..może reszta ich właścicieli tu się aktywniej wypowie :)

DanielZ 09-02-2009 14:26

Po zarejestrowaniu stowarzyszenia zobaczymy jak zacznie topnieć lista z hodowlami :daysmile

szasztin 09-02-2009 14:30

Myślę że warto wybrać termin który nie będzie kolidował z jakimś spotkaniem.
Np. na Galicyjskim jest tak naprawdę tylko sobota aby coś zrobić. W pt. wszyscy przyjeżdżają a w sobotę jest czas na różnego rodzaju zajęcia. A w niedz. juz jest wystawa i trzeba sie rano zbierać.
U nas na Sulmińskim jest już tak napięty grafik że nie wiem czy to co zaplanowaliśmy uda sie nam zrobić:).
U Margo w Peronówce - jeden dzień to szkolenia i memoriał a drugi dzień to bonitacja. Tez nie ma czasu:).

Moze poprostu spotkanie które wiązało by sie tylko i wyłacznie ze stowarzyszeniem, np. w okresie wakacji i gdzieś w centrum Polski aby łatwiej co niektórym było dojechać. Może faktycznie albo Warszawa albo Łodź i np . w lipcu????

OneUnited 09-02-2009 15:12

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 189661)
Po zarejestrowaniu stowarzyszenia zobaczymy jak zacznie topnieć lista z hodowlami :daysmile

Mam pytanie dlaczego będą znikać hodowle ????????

Grin 09-02-2009 15:26

Quote:

Originally Posted by OneUnited (Bericht 189678)
Mam pytanie dlaczego będą znikać hodowle ????????

Bo nie będą w stanie spełnić kryteriów narzuconych przez klub? ;)

OneUnited 09-02-2009 15:53

Zadałem pytanie jak najbardziej w temacie . Zainteresowało mnie dlaczego znikną ? Czy ktoś wie bo ja nie ? Co miał autor na myśli ?:huh

DanielZ 09-02-2009 15:53

...i nie należy
do żadnej innej polskiej organizacji kynologicznej...

STATUT ZWIĄZKU KYNOLOGICZNEGO W POLSCE
Członkowie Związku - ich prawa i obowiązki
Rozdział III & 9.

Więc zakładajcie kluby(stowarzyszenia) na podstawie
Dz.U. 01.79.855 - USTAWA - z dnia 7 kwietnia 1989 r. - Prawo o stowarzyszeniach. (tekst jednolity)
PRAWO O STOWARZYSZENIACH.
I przystępujcie do tych stowarzyszeń klubów :lol: :twisted:

wilczakrew 09-02-2009 20:38

Związek Kynologiczny w Polsce został powołany na podstawie przepisów ustawy z dnia 7 kwietnia 1989 r. Prawo o Stowarzyszeniach( Dz.U. z 2001, Nr 79, poz. 855 z późn. zm.).
Na podstawie takiej samej ustawy mamy zamiar powołać Stowarzyszenie Czechosłowackiego Wilczaka.
Ma to być stowarzyszenie ludzi kochających tą rasę i nie będzie ono ani innym związkiem kynologicznym, jak i również jego częścią.
Będzie niezależnym organem niewykraczającym poza obowiązki i uprawnienia Związku Kynologicznego w Polsce.
Powołane ma zostać w zupełnie innym celu i zupełnie inne mają być jego założenia.
Jeśli stowarzyszenie, a właściwie ludzie, jacy do niego przystąpią będą chcieli powołać klub rasy i będzie to zgodne z przepisami ZKwP
- „ Klub Rasy (grupy ras) Związku Kynologicznego w Polsce może być powołany i rozwiązany na zasadach określonych w Statucie Związku (§ 28 pkt. 23 oraz § 38 pkt. 3 i 5)” –
To nikt im tego nie zabroni.
Nie ma tu niczego sprzecznego z czyimi kol wiek interesami jak tym bardziej przepisami ZKwP.” Członkiem zwyczajnym Związku może być osoba mająca obywatelstwo RP lub stałe miejsce zamieszkania na terytorium RP, która ukończyła 16 lat, nie jest pozbawiona praw publicznych i nie należy do żadnej innej polskiej organizacji kynologicznej. Przyjęcie osoby niepełnoletniej wymaga zgody rodzica lub opiekuna prawnego „
Każdy, kto ma psa rasowego z rodowodem i spełnia określone warunki może zostać członkiem ZKwP jak i członkiem klubów do niego należnych lub zależnych.
Jeśli ktoś będzie miał ochotę to może należeć do wszystkich innych organizacji i stowarzyszen o ile będzie płacił składki członkowskie.

Każdy może sobie też powołać stowarzyszenie zwyczajne i namawiać innych do swoich racji. ( Wystarczą trzy osoby :) )

Nikt z powodu powołania stowarzyszenia CzW nie zostanie wyrzucony ze ZKwP jak i żadna hodowla nie zostanie skreślona i nie zostaną jej odebrane prawa hodowlane.
Tak samo, jeśli stowarzyszenie określi sobie jakieś wewnętrzne przepisy dotyczące rasy to będą one obligowały tylko jego członków, ale tylko obligowały. Nie będą te przepisy wkraczały w kompetencje ZKwP i jego innych członków.

Ja nie daje pomysłu założenia stowarzyszenia, aby komuś zrobić na złość, bo mnie zależy, aby znalazły się tam osoby o zupełnie skrajnych poglądach, bo tylko w ten sposób możemy wypracować razem jakiś konsensus w kwestii rasy. ( Myślę, że nie tylko mnie na tym zależy) Jednak nikogo nie jestem w stanie ( i tego nie będę robił) do tego zmuszać.

Jeśli chodzi o kwestie prawne powstania stowarzyszenia to zostały już one omówione przez moja osobę z odpowiednimi osobami i nie naruszają w żaden sposób niczyjego dobra, a tym bardziej dobra żadnej innej organizacji działającej w Polsce jak i Unii europejskiej.
Wrecz przeciwnie bedą z nimi ściśle współpracowały.

Zostały już przygotowane praktycznie wszystkie dokumenty potrzebne do jego rejestracji, jak i zorganizowania spotkania założycielskiego.

Nadmienię, że wprowadzanie zamętu i rzucanie paragrafami na niewiele się zda, tak samo jak wtrącanie bezsensownych akapitów w temat.

Najlepszym miejscem do spotkania będzie Warszawa lub Łódź bo to jest mniej więcej centralnie. Wakacje może i są dobrym terminem ale co mają powiedzieć Ci co z dzieckiem jadą na wakacje.

Nic nie szkodzi abyśmy wspólnie określili jakiś termin spotkania i może to być Warszawa ( Dzięki uprzejmości Kasi ) w lipcu , może to być Maj w Łodzi ( Dzięki uprzejmości Tadeusza) , może to być zupełnie inny termin i miejsce.

krzyg 09-02-2009 21:41

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 189827)
Nikt z powodu powołania stowarzyszenia CzW nie zostanie wyrzucony ze ZKwP jak i żadna hodowla nie zostanie skreślona i nie zostaną jej odebrane prawa hodowlane.

Ale masz jakieś wsparcie?

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 189827)
” Członkiem zwyczajnym Związku może być osoba mająca obywatelstwo RP lub stałe miejsce zamieszkania na terytorium RP, która ukończyła 16 lat, nie jest pozbawiona praw publicznych i nie należy do żadnej innej polskiej organizacji kynologicznej. Przyjęcie osoby niepełnoletniej wymaga zgody rodzica lub opiekuna prawnego „
Każdy, kto ma psa rasowego z rodowodem i spełnia określone warunki może zostać członkiem ZKwP jak i członkiem klubów do niego należnych lub zależnych.

To zależy co władze ZKwP uważają za 'inną organizację kynologiczną'.
Pytałeś w ZKwP o oficjalną interpretację?

Gaga 09-02-2009 22:12

Quote:

Originally Posted by krzyg (Bericht 189846)
Ale masz jakieś wsparcie?(...)

Wiesz, trochę mnie dziwią te pytania:) Wydawało mi się (z lektury postów), że jesteś jedną z osób zainteresowanych stowarzyszeniem (albo to moja nadinterptretacja, jesli tak- przepraszam), a skoro tak, to chyba wszyscy przystępujacy swiadomie do Stowarzyszenia pwoinni sami wykazać odrobinę zaangazowania w tym kierunku i chocby "zasięgnąc języka" we wspólnej , słusznej i waznej sprawie? Dlaczego Grzegorz ma miec wsparcie? W kim? nie w przyszłych członkach stowarzyszenia przypadkiem? Dlaczego on ma pytać ? Czy nikt inny nei zapytał w swoim oddziale?

wilczakrew 09-02-2009 22:36

Quote:

Originally Posted by krzyg (Bericht 189846)

Oczywiście nie ma defincji organizacji kynologicznej i takowa moze być bardzo szeroko pojęta przez pewne osoby.
Może ale niestety nie do końca.
Definicje słowa kynologia pewnie wszyscy znaja - nauka zajmująca się psami , ich biologią, użytkowaniem, systematyką, pochodzeniem i hodowlą
Wszyscy wiedzą, ze w Polsce działają dwie organizacje kynologiczne nalezące zarówno do FCI jak i do ACE.
Drugą kwestią jest to co należy do obowiązków statusowych takich organizacji.
Status stowarzyszenia opiera sie na zupełnie innej działalności i w zaden sposób nie pokrywa sie ze statusem ZKwP.
Kompetencje obu stowarzyszeń w zaden sposób się nie dublują.

Do wiadomości .

Czy mogę należeć do XXX i do ZKwP
Oczywiście, że tak. Informacja została potwierdzona przez kierownika ZKwP oddział w XXXXXXX.
Członek Związku Kynologicznego w Polsce nie może należeć do żadnej innej organizacji kynologicznej(takiej, która jest konkurencyjna do ZKwP np. taka, która organizuje wystawy lub taka dzięki, której hodowca mógłby zarejestrować drugi miot od tej samej suki w tym samym roku czyli np. Związek Kynologiczny w Angli itp.). Poza tym nie ma innych ograniczeń

Według takiego stanowiska ZKwP w Polsce działa wiele stowarzyszeń.
Nikt z osób tam należących nie został wykluczony ze związku jak i pozbawiony praw hodowlanych.

krzyg 09-02-2009 22:56

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 189864)
Dlaczego Grzegorz ma miec wsparcie? W kim? nie w przyszłych członkach stowarzyszenia przypadkiem? Dlaczego on ma pytać ? Czy nikt inny nei zapytał w swoim oddziale?

Grzegorz napisał dość kategoryczne stwierdzenie, że wstępując do stowarzyszenia nikt nie zostanie usunięty ze ZK nie podpierając go żadnym uzasadnieniem. Pytanie o wsparcie było trochę uszczypliwym nawiązaniem do pewnego filmu. Wydawało mi się, że jest na tyle powszechnie znany, że emotikona nie jest konieczna. Jeśli ktoś się poczuł urażony - przepraszam.

O możliwym konflikcie z regulaminem Daniel napisał o 13. Jego wiadomość przeczytałem po 20 - raczej nie uzyskałbym dziś odpowiedzi z ZK więc zapytałem czy twierdzenie Grześka ma jakies postawy. Jego odpowiedź rozwiała moje wątpliwości - tu ukłon w jego stronę :)

Gaga 09-02-2009 23:36

Quote:

Originally Posted by krzyg (Bericht 189885)
Grzegorz napisał dość kategoryczne stwierdzenie, że wstępując do stowarzyszenia nikt nie zostanie usunięty ze ZK nie podpierając go żadnym uzasadnieniem. Pytanie o wsparcie było trochę uszczypliwym nawiązaniem do pewnego filmu. Wydawało mi się, że jest na tyle powszechnie znany, że emotikona nie jest konieczna. Jeśli ktoś się poczuł urażony - przepraszam.

Może faktycznie brak emotki nie nadal oczekiwanego wydźwięku :) Albo ja nie zakapowałam.

DanielZ 09-02-2009 23:39

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 189876)
Wszyscy wiedzą, ze w Polsce działają dwie organizacje kynologiczne nalezące zarówno do FCI jak i do ACE.

Tak w polsce są dwie organizacje, ZKwP i tylko ona podlega FCI i żadna inna.
Drugą organizacją jest Polski Klub Psa Rasowego i podpięty jest on pod ACE i nigdy nie będzie współpracować z FCI. Poczytaj sobie przepisy FCI . Ta organizacja rozmawia tylko i wyłącznie z jedną organizacją w danym kraju. W polsce jest to ZKwP. Z tego powodu zostały ostatnio zerwane rozmowy z MOLDAVIA.

wilczakrew 10-02-2009 00:02

" Polski Klub Psa Rasowego jest członkiem międzynarodowej federacji F.C.I (Federation Canina International) oraz europejskiego stowarzyszenie ACE (Association Cynologique Europeenne) "

DanielZ 10-02-2009 00:20

Liczyłem że to napiszesz .Tylko że ZKwP należ do FCI Fédération Cynologique Internationale http://1.1.1.1/bmi/www.fci.be/images/transp.gifa Klub Psa Rasowego należy do
F.C.I. FEDERACIÓN CANINA INTERNACIONAL taka niewielka różnica w nazwach i pisowni ich skrutów, a odrębne organizacje nie współ pracujące ze sobą :)

jefta 10-02-2009 00:22

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 189876)
Członek Związku Kynologicznego w Polsce nie może należeć do żadnej innej organizacji kynologicznej(takiej, która jest konkurencyjna do ZKwP np. taka, która organizuje wystawy lub taka dzięki, której hodowca mógłby zarejestrować drugi miot od tej samej suki w tym samym roku czyli np. Związek Kynologiczny w Angli itp.). Poza tym nie ma innych ograniczeń
.

jak najbardziej można należeć do Związku Kynologicznego w Anglii- zakaz dotyczy organizacji krajowych... ale wstępując do klubu agility ryzykujemy tak samo jak do omawianego stowarzyszenia-jedno i drugie jest "organizacją kynologiczną" :rock_3

jefta 27-04-2009 00:31

odświerzam temat...

czy jakieś ustalenia dotyczące daty i miejsca walnego zebrania zostały poczynione?

wilczakrew 27-04-2009 00:36

Niestety na razie rozstrzygamy sprawy prawne i to jeszcze trochę potwa. Musiały zostać wprowadzone pewne modyfikacje do statutu. W ramach toczącej się dyskusji i wątpliwości nie chcemy kogokolwiek narażać na jakieś nieprzyjemności.

Gia 27-04-2009 08:53

Statutu...:roll:

Galicja 27-04-2009 10:10

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 207985)
W ramach toczącej się dyskusji i wątpliwości nie chcemy kogokolwiek narażać na jakieś nieprzyjemności.

?? Grzesiek jak juz cos piszesz, to pisz jaśniej. Na zebraniu przydałby się prawnik, tak czy siak. Ale chyba jest jakiś wilczakowiec z takim wykształceniem.

wilczakrew 28-04-2009 12:37

Quote:

Originally Posted by magdalena (Bericht 208037)
?? Grzesiek jak juz cos piszesz, to pisz jaśniej. Na zebraniu przydałby się prawnik, tak czy siak. Ale chyba jest jakiś wilczakowiec z takim wykształceniem.

Może i jest albo i nie ma. Ja o tym nie wiem i za mało jest osób chętnych do jakielkolwiek pomocy. Zresztą na dzień dzisiejszy nawet nie wiem jaka była by potrzebna. Ja obecnie prowadze pewne rozmowy z prawnikami na temat stowarzyszenia i całego procesu nie da się tak prosto i szybko zakończyć. Za duzo jest rozbierzności i kontrowersji w tej sprawie. Muszę tez odbyć pewne rozmowy z kilkoma osobami z wilczakowatego świata i wtedy będą podejmowane jakies konkretniejsze decyzje. Nie da sie rozmawiać na ten temat ze wszystkimi i tym bardziej na forum. Nie mozemy wprowadzać tutaj ponownie zamieszania. Muszę mieć znacznie więcej informacji prawnych i to nie zwiazanych bezpośrednio z tematem. Na to potrzeba czasu i większosć musi się uzbroić w cierpliwosć. Czy i co sie z tego urodzi nie wiem na dzień dzisiejszy.

wilczakrew 03-05-2009 01:00

W chwili obecnej praktycznie wszystko stało się jasne.
Podaje więcej szczegółów dotyczących stowarzyszenia jak i powołania klubu.
Do Zarządu Głównego zostało wysłane następujące pismo :

Szanowni Państwo zwracam się do Was z prośbą o wydanie opinii w sprawie Stowarzyszenia, jakie mamy zamiar powołać do życia, jako właściciele i hodowcy Ceskoslovenskiego Vlcaka w Polsce. W załączeniu przesyłam Państwu status stowarzyszenia wraz z określeniem jego celów i środków działania. Moim celem jest ścisłe zintegrowanie naszego środowiska, co w znacznym stopniu umożliwiłoby nam, jako obecnym właścicielom i zarówno przyszłym nabywcą skonsolidowanie możliwości wychowawczych tak trudnej pod względem osobowości rasy. Nie chciałbym w żaden sposób wchodzić tymi działaniami w kompetencje ZKwP, co było by z mojej strony nie na miejscu, a jedynie pragnąłbym ściśle współpracować z jego oddziałami i władzami, co mogłoby być na zasadzie obopólnych korzyści. Nadrzędnym celem, jaki chciałbym sobie postawić to określenie podstawowych zasad hodowlanych, szkoleniowych i pomocowych dla hodowców i właścicieli. Patrząc na coraz liczniejsze problemy zdrowotne rasy w innych krajach jak również duże problemy wychowawcze tej rasy pragnąłbym określić pewne standardy dla naszych członków celem zminimalizowania pewnych problemów w przyszłości. Jednym z nich jest coraz częściej pojawiająca się dysplazja i dlatego pragnąłbym wprowadzić obowiązkowe prześwietlenia na HD i ED dla psów naszych członków. Uważam, że każdy przyszły właściciel ma prawo dokonać wyboru, w jakim kierunku będzie uwarunkowywał swojego szczeniaka i takie badania będą w pełni odzwierciedlały tą drogę. Pies chory na dysplazję wymaga zupełnie innego sposobu odżywiania, treningu jak i podejścia całościowego do jego dalszego rozwoju. W chwili obecnej większość jest już badana na HD i ED i chciałbym pomagać tym właścicielom ze złymi wynikami, aby takie psy nie zaczęły trafiać do schronisk, ale mogły w spokoju sobie żyć w normalnych warunkach. Drugim bardzo poważnym problemem, jaki zaczyna się coraz częściej pojawiać jest niewłaściwy sposób podejścia i prowadzenia tej rasy, co wynika z braku doświadczenia i fachowej pomocy ze strony innych właścicieli. Czechosłowacki wilczak jest rasą bardzo inteligentną i on zawsze widzi, słyszy, czuje i rozumie więcej. Złe prowadzenie bardzo często odzwierciedla się agresją. Chciałbym uniknąć takich sytuacji gdzie właściciel boi się wyjść z domu, albo usypia psa, kiedy sobie z nim nie radzi. Kiedyś w Polsce było kilkanaście psów tej rasy i mieszkały one z dala od ludzi. Wraz ze wzrostem zainteresowania coraz więcej ludzi zaczyna sprowadzać sobie psy z zagranicy jak i kupować u polskich hodowców. Psy coraz częściej trafiają do miast i mają bardzo duże problemy z przystosowaniem się do cywilizacji, jeśli im się w tym nie pomoże poprzez odpowiednie prowadzenie. Zdaje sobie z tego sprawę, że takich przypadków będzie coraz więcej z racji wzrostu hodowli zarówno w Polsce jak i w krajach pochodzenia. Chciałbym uświadamiać przyszłych właścicieli, jaka jest to trudna i odpowiedzialna rasa, oraz ile wymaga wyrzeczeń dając nam w zamian ogromną miłość i przywiązanie. Pragnąłbym wspólnie rozwiązywać problemy wychowawcze poprzez organizowanie spotkań, sympozjów, obozów szkoleniowych, zawodów, niesienia fachowej pomocy w problemach adaptacyjnych angażując do tego zagraniczne kluby rasy i speców właśnie zajmujących się tą rasą z zamiłowania. Pragnąłbym prowadzić ścisłą współpracę z klubami Czech i Słowacji, jak również Niemiec i Litwy. Mam możliwości pełnej współpracy z największymi hodowlami w krajach pochodzenia oraz w Polsce. Pragnąłbym zarówno prowadzić ścisłą współpracę ze ZKwP, jako organ pomocny w udzielaniu informacji o rasie, jej problemach, wadach, zaletach uruchamiając dobrowolne i charytatywne dyżury w naszych macierzystych oddziałach Związku. Zależy mi na prawidłowym rozwoju tej rasy w Polsce tak samo jak Państwu zależy na wszystkich psach i nie chciałbym, aby one podzieliły los np. niesłusznie posądzanych o agresje American Staffordshire Terrier. Wiadomo, że czechosłowacki wilczak jest psem dużym, przez co budzi bardzo duży respekt, a i równie duże zainteresowanie ze względu na swój wygląd. Wychodzę z założenia, że każdy pies rodzi się dobry, a to, jaki wyrośnie w dużej mierze zależy od nas samych. Chciałbym pomagać i zawsze służyć radą i pomocą przyszłym ich właścicielom. Wiem, że zrozumieją Państwo, co chcę przez to powiedzieć, bo zarówno mi jak i Państwu zależy na losie zwierząt i ich godziwej przyszłości. Nawet sama możliwość ścisłej współpracy ze ZKwP dałaby mi większe pole manewru i pozwoliła znacznie lepiej zadbać o los mojej ukochanej rasy. Mam też nadzieję, że zrozumieją Państwo moje intencje, że nie mam zamiaru wchodzić w kompetencje ZKwP, a jedynie z nim ściśle współpracować. Zatem zwracam się do Państwa z prośbą o wydanie opinii czy powołanie takiego Stowarzyszenia nie wykluczy jego członków ze struktur ZKwP i nie narazi właścicieli i hodowców rasy na nieprzyjemności. Czy w tym przypadku mogą zostać zastosowane przepisy Rozdziału III § 9 Punkt 1 Statutu ZKwP. Będę bardzo wdzięczny za udzielenie mi w tej kwestii odpowiedzi.

To jest odpowiedz jaką uzyskaliśmy na moje pismo.

Dot: opinii w sprawie Stowarzyszenia Czechosłowackiego Wilczaka
W odpowiedzi na Pana pismo z dnia 16.02.b.r. do Zarządu Głównego Związku Kynologicznego w Polsce ( L.dz.1015 z dnia 09.03.br) – w imieniu Głównej Komisji Hodowlanej uprzejmie informuję, co następuje:
Pana prośba w sprawie Stowarzyszenia Czechosłowackiego Wilczaka, które macie Państwo powołać do życia – niestety musi być przez nasz Związek zaopiniowana negatywnie.
Nie negując Państwa słusznych celów i konieczności zintegrowania hodowców i miłośników tej rasy, musimy z przykrością zauważyć, ze nasz Statut uchwalony przez Zjazd Delegatów i zarejestrowany w Sądzie w & 9 wyklucza możliwość należenia członka zwyczajnego Związku do jakiejkolwiek innej polskiej organizacji kynologicznej, zaś przystąpienie do Związku w charakterze członka wspierającego nie rozwiązuje kwestii działań, jakie Państwo mają na celu.
Także przepisy & 18 naszego Statutu przewidują, ze członkowstwo Związku ( hodowcy, właściciele reproduktora itp.), ustaje automatycznie w przypadku wstąpienia do innej krajowej organizacji kynologicznej.
Natomiast realizację celów, środków działania i zadań przedstawionych w Pana piśmie widzimy w możliwości powołania Klubu Rasy czechosłowackiego Wilczaka w ramach struktury naszego Związku, jako Klubu o władzach wybieralnych.
Szczegółowy regulamin tego klubu jest opublikowany przez Zarząd Główny na stronie www.zkwp.pl
Orientacyjnie podajemy Panu wymogi do powołania takiego Klubu przez Zarząd Główny:
1) Zebranie grupy inicjatywnej poprzez podpisanie deklaracji minimum 100 osób,
2) Przesłanie stosownego wniosku do ZG ZKwP w Warszawie.
Życzymy pozytywnego załatwienia poruszanych przez Pana problemów.
Z poważaniem

Nie wiem jak większość z Was, ale ja uważam, ze jest to dobry moment na to aby powrócić do tematu Klubu bez kłótni i animozji.
Możliwe, ze wspólnie udało by nam się stworzyć własne dziecko i mam nadzieje, ze tym razem nie będziemy go wylewać razem z kąpielą.

Wszelkie informacje dotyczące założeń i celów Klubu są na stronie : www.kczw.pl

Liczę na naprawdę budującą dalszą dyskusję w tym temacie.

wilczakrew 07-05-2009 13:21

Oficjalna strona klubowa.

Zarejestrowałem na własne nazwisko następujące domeny

ww.kczw.pl
ww.kcsv.pl

Proszę o informacje na jakim serwerze mają zostac zaparkowane powyższe domeny, w przypadku chęci ich wykorzystania bezpłatnego przez klub.
Administrator strony klubowej otrzyma takie przekierowanie, a w momencie utworzenia klubu zostanie dokonana bezpłatnie cesja na jego rzecz.

wilczakrew 07-05-2009 14:03

Wracając do tematu.
Myślę, ze przyszli członkowie klubu powinni już zacząć myśleć nad tym czy klub powinien mieć logo, a jeśli tak to na ile ono powinno być charakterystyczne i wyjątkowe. Niestety powinno być też uniwersalne.
Myślę, ze można by było zacząć już takie logo tworzyć.
Zapraszam wszystkich do umieszczania w tym temacie swoich własnych propozycji.

wilczakrew 07-05-2009 14:07

Wszysto co związane ze Stowarzyszeniem CzW jest na dzień dzisiejszy wstrzymane.
Wszelkie prace zostają tymczasowo zawieszone na rzecz powołania klubu.
W razie takiej potrzeby powrócimy do tego tematu ale w zupełnie innej formie i jako instytucji wspierającej działaność klubu i pozyskującej na jego działaność środków finansowych.

aneta1 07-05-2009 14:09

Może poczekajmy aż klub powstanie lub będzie blisko do jego powstania bo znowu prace ludzi będą leżały i niczemu nie służyły;-)

DanielZ 07-05-2009 15:02

:banghead i znowu wszystko od dup... strony .

DanielZ 07-05-2009 15:05

Quote:

Originally Posted by aneta1 (Bericht 210548)
Może poczekajmy aż klub powstanie lub będzie blisko do jego powstania bo znowu prace ludzi będą leżały i niczemu nie służyły;-)

Zdecydowanie popieram.

Sebastian 07-05-2009 21:23

Fajnie ale może przyszły klub będzie chciał mieć inne adresy oficjalnej strony??
:cry:

btd 07-05-2009 22:11

Quote:

Originally Posted by Sebastian (Bericht 210648)
Fajnie ale może przyszły klub będzie chciał mieć inne adresy oficjalnej strony??
:cry:

Tzn że co? To zarejestruje inną domenę.

Sebastian 07-05-2009 23:04

Ok. Rozumiem .

wilczakrew 07-05-2009 23:10

Ja dałem propozycje bo te domeny są już zarejestrowane.
Nie wnikam w to pod jaką domeną klub jeśli powstanie będzie parkował.
Oczywiście może sobie zarejestrować każdą wolną.

DanielZ 07-05-2009 23:43

Ciśnie mi się na język i zaraz się uduszę jak tego nie napisze "A NIE MÓWIŁEM ŻE ODMÓWIĄ".

Gaga 07-05-2009 23:47

W sumie, dzięki Tobie udało się kilku osobom nie wylecieć z Zk :p
Gdybyś nie uprzedził to narobiłoby się niezłego bałaganu:)

jefta 08-05-2009 00:52

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 210675)
W sumie, dzięki Tobie udało się kilku osobom nie wylecieć z Zk :p
Gdybyś nie uprzedził to narobiłoby się niezłego bałaganu:)

być może... ale z drugiej strony co na to ustawa o stowarzyszeniach? Osobiście czuję niesmak po tej odpowiedzi "albo z nami albo przeciw nam"

wilczakrew 08-05-2009 01:07

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 210683)
być może... ale z drugiej strony co na to ustawa o stowarzyszeniach? Osobiście czuję niesmak po tej odpowiedzi "albo z nami albo przeciw nam"

Masz Kasia zupełną rację.
Zapis jest niezgodny z ustawą o stowarzyszeniach. Odmowę dostaliśmy z konkretnej przyczyny ale nie mam zamiaru w nia wnikac. Związek powołujać się na zapis własnego Statutu( w tej konkretnej sprawie ) złamał prawo na podstawie którego sam prowadzi swoja własną działanosć.
Prowadziłem w tej sprawie kilka konsultacji prawnych i mam kilkoro bardzo chętnych prawników aby się nią zająć.
Wszyscy maja takie samo zdanie.
Zresztą na podstawie takiego samego statutu działa przynajmniej kilka stowarzyszeń w Polsce, posiadających taką zgodę.
Rozmawiałem w tej sprawie też z kilkoma osobami ze środowiska i zajeliśmy jednakowe stanowisko.
Dlatego nie wystąpię na drogę sądową aby nie zaszkodzić nie sobie bo ja nie mam nic do stracenia ale środowisku .
Zresztą akurat to jest bardzo proste do obejscia i takie stowarzyszenie też powstanie, ale nie w tej chwili.
Będzie robiło wszystko to co jest jego zamierzeniem i niestety ZKwP nie będzie miał na nie zadnego wpływu.

Co do niesmaku to ja się już nie wypowiem.

btd 08-05-2009 05:35

Tak samo działa chociażby pzmot z automobilklubami. Dokładnie: jak nie z nami to przeciwko nam.

Gaga 08-05-2009 08:24

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 210683)

Znacznie więcej zapisów czy działań ZKwP budzi wątpliwości, ale dla mnie sprawa jest oczywista: przynależność do tej organizacji jest całkowicie dobrowolna. Jak życie pokazuje:ani uczestnictwo w wystawach ani rozmnażanie własnych psów nie jest mozliwe TYLKO pod auspicjami ZkwP. Dlatego na świecie jest tyle organizacji kynologicznych.
Jeśli decyduję się na wstąpnienie w szeregi jakiejkolwiek organizacji to znaczy, że akceptuję jej regulamin.Mogę oczywiście próbować coś zmienić (później) ale to mój wybór czy w ogóle podpisuję się pod obowiązujacymi zasadami czy nie.

Huan 08-05-2009 09:21

Ogólnie chyba nikt nie chciał jeszcze na poważnie zająć się tą sprawą, ale przepisy Unii Europejskiej jasno potępiają politykę monopolową w każdej dziedzinie. Jeśli ktoś ma czas i pieniądze, to mógłby spróbować to zmienić poprzez pozwanie ZKwP do sądu i dochodzenie swoich praw. Napewno część regulaminu musiałaby wtedy ulec zmianie, jak to miało miejsce chociażby w Niemczech, ale cudów i tak się nie zdziała, gdyż FCI bazuje na zasadzie "jeden kraj = jedna organizacja kynologiczna", a tego polskie sądy nie zmienią.... chyba, że ktoś się bardzo nudzi, to może pisać do Komisji Europejskiej ;)

Gaga 08-05-2009 10:51

:D podjudzacz :diablotin

wilczakrew 08-05-2009 17:01

Quote:

Originally Posted by Przemek (Bericht 210700)
Ogólnie chyba nikt nie chciał jeszcze na poważnie zająć się tą sprawą, ale przepisy Unii Europejskiej jasno potępiają politykę monopolową w każdej dziedzinie. Jeśli ktoś ma czas i pieniądze, to mógłby spróbować to zmienić poprzez pozwanie ZKwP do sądu i dochodzenie swoich praw. Napewno część regulaminu musiałaby wtedy ulec zmianie, jak to miało miejsce chociażby w Niemczech, ale cudów i tak się nie zdziała, gdyż FCI bazuje na zasadzie "jeden kraj = jedna organizacja kynologiczna", a tego polskie sądy nie zmienią.... chyba, że ktoś się bardzo nudzi, to może pisać do Komisji Europejskiej ;)

Przemku to nie chodzi o FCI. W polsce moze działac jedna organizacja kynologiczna jaką jest ZKwP. Bardziej chodzi o sprecyzowanie pewnych zapisów właśnie takiego regulaminu bo na dzień dzisiejszy są one niejasne i daja bardzo duże pole manewru. To jest pewnego rodzaju dowolność w interpretacji poprzez zastowowanie ogólnikowych, a nie sprecyzowanych pojęć. To rozwiazało by raz na zawsze pewne problemy ale i też pozbawiło ZKwP znacznych wpływów finansowych. Dlatego nie jest to prosta droga ale i też nie niemożliwa do zrealizowania. Ja myślę, ze taka sytuacja nie potrwa zbyt długi i za kilka lat znajdzie się ktos kto to zmieni. Wynika to z faktu, ze włąśnie na świecie znacznie zmieniaja się standardy w tej kwestii i moze nawet jak nam związek znacznie odmłodnieje zmieni się to w samych jego strukturach. Zmienia się zupełnie podejscie i mentalnosć hodowców i to co było wyznacznikiem jeszcze kilka lat temu dzisiaj odchodzi w odległa niepamięć.

wilczakrew 08-05-2009 17:05

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 210724)
:D podjudzacz :diablotin

To nie jest Agnieszko podjudzanie tylko fakty. Jako kraj członkowski musimy szanować również prawo Unijne. Nie jest to niczyja wina, że ono jak i wiele nawet naszych przepisów mają sie nijak do Statutu ZKwP i w prosty sposób pokazuja jego niezgodnosć z tymi właśnie przepisami.

Gaga 08-05-2009 19:58

To nie było do Ciebie.:evil:

All times are GMT +2. The time now is 00:52.