Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Sport i szkolenie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Canine Good Citizen (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=10546)

marchencki 10-03-2009 13:09

Canine Good Citizen

Akcja ta - Canine Good Citizen - powstala z ramienia AKC w 1989, aktualnie program ten wprowadzany jest tez w Japonii, Anglii i Europie. Nie jestem pewien, ale podejrzewam, ze program jest wspierany przez UE. Podzwoncie po swoich urzedach miasta i popytajcie, napiszcie propozycje wprowadzenia jej. We Wroclawiu wprowadzenie akcji zainicjowal prezydent Dutkiewicz.

Gaga 10-03-2009 13:35

Obawiam się, że sama UE niewiele zwojuje bez ZkwP. Bardzo dawno temu, w zamierzchłych czasach, pies ze zdanym egzaminem PT i jakimś znaczkiem przy obroży na tę okoliczność, miał więcej praw? Mógł być spuszczany bezkarnie ze smyczy? Mgliście kojarzę ale coś takiego było :)
Przy dzisiejszych wymogach PT, a właściwie rygorach egzaminacyjnych- właściwie dobrze, że ta akcja jest nieaktualna :twisted:.
program może i ładnie brzmi ale mnie jakoś nie przekonuje :)

wilczakrew 10-03-2009 14:05

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 197237)
Obawiam się, że sama UE niewiele zwojuje bez ZkwP. Bardzo dawno temu, w zamierzchłych czasach, pies ze zdanym egzaminem PT i jakimś znaczkiem przy obroży na tę okoliczność, miał więcej praw? Mógł być spuszczany bezkarnie ze smyczy? Mgliście kojarzę ale coś takiego było :)
Przy dzisiejszych wymogach PT, a właściwie rygorach egzaminacyjnych- właściwie dobrze, że ta akcja jest nieaktualna :twisted:.
program może i ładnie brzmi ale mnie jakoś nie przekonuje :)

Ja myślę, ze zwojuje więcej niż ZKwP. Związek nie robi nic w sprawie psów rasowych mieszkających w miastach. Jedna jaskółka wiosny nie czyni ale może sladem Prezydenta Wrocławia będą też podążać inni. Choć ja i tak mam chyba najbardziej przyjazne psom miasto. Mamy oficjalne wybiegi dla psów i tam moge psa wypuścić luzem i bez kagańca. W centrum też nam ładne kosze na odchody postawili choć zapełniają sie zupełnie czymś innym.

z Peronówki 10-03-2009 15:16

"Canine Good Citizen" to 10 testow.

Quote:

1. Akceptacja obcej, przyjaznej osoby
2. Przyjmowanie głaskania w pozycji siedzącej
3. Przyjmowanie zabiegów pielęgnacyjnych
4. Spacer na luźnej smyczy
5. Spacer w tłumie
6. Siad i Waruj na komendę oraz pozostawanie w miejscu
7. Przychodzenie na komendę
8. Reakcja na innego psa
9. Reakcja na niespodziewane sytuacje
10. Nadzorowana separacja

Podczas żadnego z wyżej wymienionych testów pies nie może okazać agresji ani strachu, nie może wyłamać się z przyjętej pozycji. Do zaliczenia testu konieczne jest zaliczenie wszystkich 10 punktów.
Sam w sobie nie jest niczym nadzwyczajnym. W sumie zwyczajny test psychometryczny. Podobne zadanie ma tez czeskie ZZO, czy niemieckie BH.

Ale ciekawe jest to z czym jest laczony - czesto wlasciciele psow CGC (BH) maja dodatkowe plusy. Sa to tansze ubezpieczenia. W krajach, gdzie tak jak w Polsce obowiazuje nakaz "smycz + kaganiec" psy z CGC sa zwolnione z takiego obowiazku.

I to wlasnie czyni ten pomysl tak bardzo interesujacym... Choc obawiam sie, ze jak zwykle wprowadza u nas nakaz takich testow, ale w zamian nie dostaniemy nic... ;)

All times are GMT +2. The time now is 22:44.