![]() |
Wiewiorka rules
W czwartek bylismy z Ali we Wroclawiu na przeswietleniu na dysplazje. Potwierdzilo sie, to co zaobserwowalismy podczas naszych wycieczek rowerowych: Wieworka ma super stawy bez znaku dysplazji (HD-A) i spokojnie mozmy ostro trenowac z nia dalej... :)
Poniewaz dr.Siembieda robi tez przeswietlenia stawow lokciowych, to postanowilismy przy okazji zrobic i to. Po 6 roznych rentgenach mielismy juz wynik. Tu tez bez zaskoczenia (bo problemy z lokciami ma tylko jedna linia CzW, i to tylko psy ciezkie) - wyniki ED-0 (stawy perfekt). Pozdrawiamy, Margo & swiecaca Wiewiorka :mrgreen: |
Hej rozumiem że ten rentgen przedniego napędu nie jest obowiązkowy? Ale tak apropos to ile teraz zgarnia dr Siembida za tylni oraz ile za przedni napęd?
Wiewióra tak dalej. |
No po Ali to niczego innego nie mogliscie sie spodziewac!
biega jak zajac :cheesy: gratuluje! to byl piekny miot :wink: (tylko jej teraz nie kryjcie po tych rentgenach!) |
Quote:
Quote:
ED - 100 ZL PRA - 60 ZL (mozna robic w Warszawie u Garncarza, u Balickiego w Lublinie albo we Wrocku u Kielbowicza) |
Co to jest to PRA ?
|
Hej Margo
Nie chcę byc brany za ignoranta czy też lajkonika ale nie mogę znależć na wolfdogu wytłumaczenia dokładnego jeśli chodzi o pra? czy to coś związane z krwią? |
PRA jest to choroba oczu, ktora powoduje zanik siatkowki oka i slepote u doroslych psow. U wilczakow nie wystepuje, ale dziesiatkuje Saarlos wolhondy. Skoro jednak badania takie sie zaleca, to lepiej dmuchac na zimne. Jesli jakis pies ma PRA, to oznacza, ze zarowno matka i ojciec sa nosicielami tej choroby i nie tylko ten pies, ale i jego rodzice musza byc natychmiast wylaczeni z hodowli..
|
Uff na szczęście Przemek byłeś czujny i teraz będę o tyle mądrzejszy :ylsuper .
|
Co się tyczy prześwietleń, to kiedy mogę już naszemu wilczakowi zrobić takie? od którego miesiąca?
|
rentgen stawow biodrowych (HD) mozna robic najwczesniej, gdy pies ma skonczone 12 miesiecy...
|
Quote:
|
Quote:
Tak wiec reszte stada bedziemy przeswietlac stopniowo; "przy okazji". :D |
All times are GMT +2. The time now is 21:26. |