Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Sport i szkolenie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Linie uzytkowe u wilczakow? (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=1202)

Narvana 19-10-2004 21:17

Linie uzytkowe u wilczakow?

Mam (byc moze glupie) pytanie:
czy jest cos takiego jaklinia uzytkowa u wilczakow?
Wiem ze one ogolnie sie zaliczaja w FCI do I grupy ale mi chodzi o linie
zapewne wiecie o co mi chodzi :wink:

z Peronówki 19-10-2004 22:39

Re: użytek

Quote:

Originally Posted by Narvana
czy jest cos takiego jaklinia uzytkowa u wilczakow?

Nie ma. Z prostego powodu - nie ma doswiadczonych szkoleniowcow, ktorzy przetestowaliby kolejne generacje psow. Czyli sprawdziliby "prawdziwy" charakter psow.

W przypadku belgow masz linie, gdzie rodowody skladaja sie z samych psow IPO3, itp. A w przypadku wilczakow, jak to okreslic? Ze jest tam jeden pies IPO3. Ze matka czy ojciec maja ZOP? 8) :mrgreen:

Owszem sa lepsze i gorsze pary hodowlane. W niektorych kryciach masz szanse na lepszy charakter. Ale ciezko powiedziec jak daleko jestes w stanie zajsc z tymi psami. Bo zaliczonych egzaminow sie nie dziedziczy - jesli ktos nie cwiczy, to nawet z super psem nic nie osiagnie. Z drugiej strony znam super strachliwe psy, ktore bez problemu zaliczyly kilka egzaminow (co prawda, ani jednego z obrona, ale lista wyglada ladnie).

Ale tez pozostaje pytanie: co jest uzytkowoscia, ktorej potrzebujesz?
Czy chodzi ci o obrone sportowa (a wiec szybkiego, zwrotnego psa), czy o uzytkowa (czyli o jeszcze mocniejszym charakterze). A moze strozujacego (wiec lepiej w typie kaukaza - duzego, ciezkiego i dominujacego). A moze o posluszenstwo (wiec psa o slabszym charakterze i bardzo uleglego). Itd... ;)

z Peronówki 19-10-2004 22:43

Ale zeby nie rozmywac, to jeszcze jedno:

Belgi sa psami sportowo-obronczymi. I takie psy sa u nich uwazane za "uzytkowe".

Wilczaki sa psami tropiacymi. Takie powinny byc uwazane za uzytkowe. Ale tropienie traktowane jest u nas po macoszemu i pewnie sa jakies linie, ktore "nosem" bija nie tylko inne rasy, ale i tez wiekszosc wilczakow (czyli psy, u ktorych zmyls ten jest lepiej rozwiniety), ale poniewaz nikt tego nie testuje "na wyzszym poziomie" to diabli wiedza... :(

Moze kiedys doczekamy sie zawodow wilczakow w tropieniu. Moze malo to widowiskowe, ale na pewno najbardziej zgodne z charakterem i mozliwosciami tej rasy....

Sebastian 20-10-2004 11:20

Oj Margo wjechałaś mi na ambicję. Co prawda nas relegowali ale poćwiczymy sobie amatorsko.

Narvana 20-10-2004 14:19

Re: użytek

Quote:

Originally Posted by Margo
Ale tez pozostaje pytanie: co jest uzytkowoscia, ktorej potrzebujesz?
Czy chodzi ci o obrone sportowa (a wiec szybkiego, zwrotnego psa), czy o uzytkowa (czyli o jeszcze mocniejszym charakterze). A moze strozujacego (wiec lepiej w typie kaukaza - duzego, ciezkiego i dominujacego). A moze o posluszenstwo (wiec psa o slabszym charakterze i bardzo uleglego). Itd... ;)

hmm
glownie sport i posluszenstwo. Zalezy mi na szybkosci i zwrotnosci ale tez na posluszenstwie (agility) :wink:

z Peronówki 20-10-2004 14:39

Quote:

Originally Posted by Sebastian
Oj Margo wjechałaś mi na ambicję. Co prawda nas relegowali ale poćwiczymy sobie amatorsko.

Mam nadzieje.... :mrgreen: To co? Pierwsze zawody za rok wedlug np. IPO FH? 8)

Narvana 20-10-2004 16:14

Quote:

Originally Posted by Margo
Pierwsze zawody za rok wedlug np. IPO FH? 8)

IPO to wiem co to jest, ale FH?

z Peronówki 20-10-2004 16:36

Quote:

Originally Posted by Narvana
IPO to wiem co to jest, ale FH?

U nas raczej nie robione - a jesli to sporadycznie. Bo to droga zabawa - sedziego trzeba zaprosic na dwa dni... :(

W skrocie IPO-FH to dwudniowe tropienie:
Dwa obce slady (kazdy innego dnia). Oba po 1800 krokow, 7 zalaman (min 2 ostre), 7 przedmiotow (roznych). Slad ma wiec 8 elementow, w tym jest tez np. luk.
Slad lezy okolo 3 godzin. Czas na jego wypracowanie to 45 min. :mrgreen:
Czyli nie ma miejsce na nude ...dla przewodnikow... ;)

Narvana 20-10-2004 16:42

no to faktycznie

Narvana 20-10-2004 20:52

hmm
jesli wilczak lubi tropienie i jest w tym dobry to moze zapisac sie do STORAT-u? albo inej podobnej organizacji

Sebastian 20-10-2004 21:31

Hm zapisać to sie mozna do partii a do Storatu to nie tak łatwo sie dostać. Psa i przyszłego przewodnika czeka troche testów przed czyli zanim Cię i psa przyjma. Poza tym tam nie patrzy sie tylko na tropienie ale na chęć zabawy psa , skupienie na przewodniku , temperament psa , zdolność i chęć człowieka do pomocy innym. To nie tylko ładny kombinezon i splendor to niestety dużo wiecej niż tylko niby zwykle tropienie.

Gaga 21-10-2004 11:44

...oraz kupa wlasnej forsy, czasu i kondycji - czyli przestawienie zycia na STORAT , a nie zajecia w STORACIE jako sposob na czas wolny z psem :wink:

wolfin 29-10-2004 16:59

o tych zawodach-poczekajcze kilku lat-i bede to zrobione oficialne.
(bo ja na to tylko i pracuje:))
a pozatym moze tak za tri tygodne bede w Litwe zrobione I zavody dla psow tropajancych, kturych bede organizowal IWSC-to jest ja :))(oczywiszczie jeszcli Pavel pozwoli dodacz ten znak klubu na diplomy:))
to jeszly wszystko bede Ok-napisze jak tam bylo

DanielZ 29-10-2004 17:59

Quote:

Hm zapisać to sie mozna do partii a do Storatu to nie tak łatwo sie dostać. Psa i przyszłego przewodnika czeka troche testów przed czyli zanim Cię i psa przyjma. Poza tym tam nie patrzy sie tylko na tropienie ale na chęć zabawy psa , skupienie na przewodniku , temperament psa , zdolność i chęć człowieka do pomocy innym. To nie tylko ładny kombinezon i splendor to niestety dużo wiecej niż tylko niby zwykle tropienie.

Ewentualnie mozna sprobowac tej samej zabawy ze straza pozarna :)

Sebastian 29-10-2004 18:17

Quote:

Originally Posted by DanielZ
Ewentualnie mozna sprobowac tej samej zabawy ze straza pozarna :)

Ewentualnie też z "nami" ale jeden wilczak nie przeszedł już "crashtestu"

DanielZ 29-10-2004 18:21

Quote:

Ewentualnie też z "nami" ale jeden wilczak nie przeszedł już "crashtestu"

A co im sie nie podobalo

Bo ja odpadlem nawet nie podchodzac do zadnego testu :)
Stwierdzilize suki to sie nie nadaja :evil:

wolfin 29-10-2004 18:26

prszepraszam bardzo chlopaki no mam pytane-jake testy?to jest jake testy musa prszejszcz psy?
moze jest www, tej kompanii-chcalam zobaczicz i powedzlalam ile moich psow s strazi granicznej meli zdane te testy:))

DanielZ 29-10-2004 18:30

Ja nie wiem bo do tego nie doszedlem na rozmowie wstepnej mi podziekowali

Sebastian 29-10-2004 19:48

Quote:

Originally Posted by wolfin
prszepraszam bardzo chlopaki no mam pytane-jake testy?to jest jake testy musa prszejszcz psy?
moze jest www, tej kompanii-chcalam zobaczicz i powedzlalam ile moich psow s strazi granicznej meli zdane te testy:))

Test kwalifikacyjny, który ma na celu wykluczenie psów agresywnych, tchórzliwych, mało sprawnych fizycznie i nie współpracujących z człowiekiem.
Jeśli potrzebujesz więcej informacji to wyśle na priva bo to duży opis. Naszego mordercę wykluczyli za nienawiść do innych samców..... :twisted:

Narvana 29-10-2004 21:53

Quote:

Jeśli potrzebujesz więcej informacji to wyśle na priva bo to duży opis.

Ja tez chcem! Ja tez!

All times are GMT +2. The time now is 13:50.