Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Hodowla (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=30)
-   -   Niemoralna propozycja (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=16192)

Galicja 07-12-2010 12:32

Niemoralna propozycja

Wieść niesie że do hodowców w Polsce pisze Pan który chce pokryć swoją sukę husky, wilczakiem w celu uzyskania lepszych wyników sportowych. Radziłabym jednak uważać, bo celów swych nie osiągnie a hodowca który się zgodzi może mieć problem z ZK, jak również nieczyste sumienie.

szasztin 07-12-2010 12:59

No to sie zaczyna. Mam nadzieję że żaden hodowca na to sie nie zgodzi. Ale co z tymi wilczakami które są z nieuznanych miotów?????
Obawiam się ze niedługo pojawią się husko-wilczaki:(( i nie tylko......

Galicja 07-12-2010 13:19

Quote:

Originally Posted by szasztin (Bericht 343348)
No to sie zaczyna. Mam nadzieję że żaden hodowca na to sie nie zgodzi. Ale co z tymi wilczakami które są z nieuznanych miotów?????
Obawiam się ze niedługo pojawią się husko-wilczaki:(( i nie tylko......

wiesz, nigdy nie można mówić za innych, wiadomo że są te "lewe" mioty , nie mamy na to wpływu, chciałam tylko by właściciele wilczaków, jeśli dostaną taką propozycje 100x przemyśleli odpowiedz, bo taka krzyżówka, pomijając kwestie moralne np co się stanie z innymi szczeniakami z tego miotu , nie wiem czy wniosłaby coś do sportu, wilczaki nie są chyba cenionymi w zaprzęgach ;)

konek 07-12-2010 13:31

Witam, no to dodam, ze trzeba uważać na pana z Bydgoszczy, który ma owczarki i chce mieć wilczaka aby wyszkolić go na bardziej agresywnego do pilnowania posesji i oczywiście kojarzyć te dwie rasy. Pan dużo podróżuje i psy często są same i mają zeżreć :twisted: nieproszonego gościa

szasztin 07-12-2010 13:32

Zgadza się Magda - mozemy mówić tylko za siebie i ostrzegac innych.

Tak czy inaczej - zawsze znajdą sie tacy którzy będą chcieli stworzyc cos nowego.....

Rona 07-12-2010 13:44

Quote:

Originally Posted by Galicja (Bericht 343355)
wiesz, nigdy nie można mówić za innych, wiadomo że są te "lewe" mioty , nie mamy na to wpływu, chciałam tylko by właściciele wilczaków, jeśli dostaną taką propozycje 100x przemyśleli odpowiedz, bo taka krzyżówka, pomijając kwestie moralne np co się stanie z innymi szczeniakami z tego miotu , nie wiem czy wniosłaby coś do sportu, wilczaki nie są chyba cenionymi w zaprzęgach ;)

Argumenty moralne to jedno, ale myślę, że sprawa ma też aspekt czysto praktyczny. Jeśli ktoś poważnie myśli o hodowli to powinien zastanowić się czy warto za dochód z jednego krycia wkładać sobie "trupa do szafy" :p
Takie sprawy przeważnie po jakimś czasie "wypływają", więc w rezultacie można stracić nie tylko dobre imię, reputację hodowli, zrujnować karierę repa swojemu psu, ale i utracić prawo do hodowania i możliwość ogłaszania wszelkich miotów na WD. Niby ta ostatnia kara niezbyt surowa, ale przy obecnej ilości miotów, a co za tym idzie - sporej konkurencji chyba warta rozważenia. :rock_3

Zaufanie to bardzo delikatna sprawa, dobre imię stracić można szybko, a trup potem dłuuuugo wyskakuje z szafy i straszy, o czym niektórzy hodowcy mieli już okazję się przekonać :twisted:

anula 07-12-2010 13:56

Quote:

Originally Posted by konek (Bericht 343359)
Witam, no to dodam, ze trzeba uważać na pana z Bydgoszczy, który ma owczarki i chce mieć wilczaka aby wyszkolić go na bardziej agresywnego do pilnowania posesji i oczywiście kojarzyć te dwie rasy. Pan dużo podróżuje i psy często są same i mają zeżreć :twisted: nieproszonego gościa

To powinien zainwestować w o. środkowoazjatyckie, moskiewskie stróżujące albo sarplaninaki...

All times are GMT +2. The time now is 11:26.