Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Żywienie i zdrowie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Hodowanie słonia (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=16198)

anula 07-12-2010 19:37

Hodowanie słonia

Hmmm...
Mam pytanie: czy 38 kilo w wieku 9,5 mies. u samca powinno byc niepokojące? Bies przez ostatnie 3-4 tygodnie mial stosunkowo malo ruchu - najpierw babeszjoza, potem rozwalona lapa. Nie daje mu porcji żarcia wiekszych niz zwykle, ani nie wygląda (jeszcze) na tucznika, ale wczoraj u weta wlazł przypadkiem na wagę i mnie zmroziło - może powinien przejść na dietę Dukana :roll:
Zywotne jest bydlę i w zasadzie mógłby bez końca na dworzu, na śniegu, na zimnie...
Jeszcze co najmniej tydzien bedzie nosil opatrunek (szwy), musze wiec pilnowac, zeby sobie tego nie ściągał, nie moczył, itd itp. Jednym słowem chce go mieć pod kontrolą, co wiąże się z nieco mniejszą dawką ruchu niż zazwyczaj. Czy ograniczyć mu żarcie (wcale nie będzie szczęśliwy :?), czy moze olac opatrunek i wyganiac go na dwór czesciej?
Żebra mu nie sterczą, futra dostał zimowego, co go dodatkowo pogrubia, wiec troche się boję, że go zapasłam :(
Czy ktoś z Was odchudzal swojego burasa? Nie twierdzę, ze moj juz tego potrzebuje, ale wole sie przygotowac na najgorsze...

Narvana 07-12-2010 19:58

No ja tam Garude zawsze staralam sie utuczyc :twisted: i troche sie udalo, bo waga zrobila sie wieksza (pochwale sie, a co tam, wczoraj u weta bylo 25,8kg :D ), ale po niej nie widac...
Jak pod ta kupa siersci czujesz zebra, to jest ok. Tzn. zeby nie bylo, ze mocno dotykasz i szukasz tych zeber, tylko raczej tak jakbys glaskala.
Jesli ma nadal nie tak z lapa, osobiscie wolalabym ograniczyc jedzenie, niz zwiekszac dawke ruchu.
Niech sie wszystko dobrze zagoi najpierw :)

Marcin L. 08-12-2010 07:46

to chyba w znacznym stopniu zależy od budowy. Barina jako roczna suka miała prawie 36 kg i to latem kiedy jest cały czas w ruchu. Baliśmy się o dysplazję z taką wagą, ale po prześwietleniu okazało się, że wszystko jest ok więc nie było podstaw do niepokoju.

anula 08-12-2010 10:00

Quote:

Originally Posted by Marcin L. (Bericht 343550)
to chyba w znacznym stopniu zależy od budowy. Barina jako roczna suka miała prawie 36 kg i to latem kiedy jest cały czas w ruchu. Baliśmy się o dysplazję z taką wagą, ale po prześwietleniu okazało się, że wszystko jest ok więc nie było podstaw do niepokoju.

On jest dosyc duzy, więc zdziwilabym sie, gdyby przy swoim wzroscie wazyl 25 kilo. Nie wiem, czy dobrze mierzylam go w kłębie, ale wyszło mi 70 cm... Słoń, nie pies.

BTW – w ktorym momencie pies osiaga swoj docelowy rozmiar? W jakim wieku? Myślę o wzroście oczywiście, bo masa mieśniowa to jeszcze przed nami chyba...

DanielZ 08-12-2010 10:19

Quote:

Originally Posted by anula (Bericht 343565)
BTW – w ktorym momencie pies osiaga swoj docelowy rozmiar? W jakim wieku? Myślę o wzroście oczywiście, bo masa mieśniowa to jeszcze przed nami chyba...

Jest to kwestia lini z jakiej pies pochodzi oraz osobnicza , są psy które osiągają swój maksymalny wzrost w wieku już 8,9 miesięcy , a są psy które kończą wzrost po roku.
Garo w wieku 9 miesięcy ważył około 40 kg, Geirrod w tym wieku przekroczył 35kg.

anula 08-12-2010 10:25

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 343570)
Jest to kwestia lini z jakiej pies pochodzi oraz osobnicza , są psy które osiągają swój maksymalny wzrost w wieku już 8,9 miesięcy , a są psy które kończą wzrost po roku.
Garo w wieku 9 miesięcy ważył około 40 kg, Geirrod w tym wieku przekroczył 35kg.

Dziekuje za informacje - troche mnie to uspokaja. Jesli pisane mu być Pudzianem, to na pewno nie będzie Małyszem ;-), choćbym jajko zniosła.

Pozostaje mi go nie przekarmiac i dbać o stawy (co zreszta robię caly czas)

DanielZ 08-12-2010 12:39

Szybki wzrost i duża masa w młodym wieku - jeśli ktoś będzie miał podobne przypuszczenia że jego pies rośnie zbyt szybko należy wykonać badania krwi pod kątem fosforu i wapnia i jeśli będzie to możliwe przesłanie wyników do mnie na priva.

anula 08-12-2010 12:43

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 343605)
Szybki wzrost i duża masa w młodym wieku - jeśli ktoś będzie miał podobne przypuszczenia że jego pies rośnie zbyt szybko należy wykonać badania krwi pod kątem fosforu i wapnia i jeśli będzie to możliwe przesłanie wyników do mnie na priva.

Wyniki psiur ma w normie, na szczescie.

Co sie dzieje, jesli te normy sa zachwiane? Pytam z ciekawosci...

anula 08-12-2010 14:31

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 343605)

Odpowiedz juz wyslalam na priv, ale ponawiam moje pytanie:
Co sie dzieje, jesli wartosci wapnia i fosforu sa zachwiane?

fraxinia 23-05-2011 09:23

Bardzo proszę doświadczonych hodowców o odpowiedź: Ulvar waży 27,5 kg, czy to nie ZA DUŻO jak na bejbika, który nie skończył nawet 5 miesięcy? Czy wilczak może urosnąć za duży? :shock: Może ktoś wie jak rozwijał się jego tatuś MILO? Zdjęcia słoniątka tutaj: http://ulvarlupusek.blogspot.com/

anula 23-05-2011 09:57

Quote:

Originally Posted by fraxinia (Bericht 379485)
Bardzo proszę doświadczonych hodowców o odpowiedź: Ulvar waży 27,5 kg, czy to nie ZA DUŻO jak na bejbika, który nie skończył nawet 5 miesięcy? Czy wilczak może urosnąć za duży? :shock: Może ktoś wie jak rozwijał się jego tatuś MILO? Zdjęcia słoniątka tutaj: http://ulvarlupusek.blogspot.com/

Na spaślaka nie wygląda...
Nie jestem zbyt doświadczona, ale pamiętam, ze mniej wiecej w tym samym wieku Bies rosl i przybieral na wadze dosc intensywnie. W okolicy 10. miesiaca na szczescie przystopowal. Teraz przy wysokosci ok 70 cm (mierzone przy scianie :lol:) wazy 38-39 (15 miesiecy). Taka wage utrzymuje wlasnie od mniej wiecej 10 miesiaca zycia. Do 40 nie dobił (jeszcze). Żebra pod reką wyczuwam.
Tez sie balam, ze za szybko rosnie... Ale juz mi przeszlo.

z Peronówki 23-05-2011 10:11

Quote:

Originally Posted by fraxinia (Bericht 379485)

Ja wiem jak jest z malusia - bo to wysokie suczysko i na dodatek Dakowiec.... ;) A Ulvar idzie chyba w ta "linie".
Psy od Daka sa konkretne - lubia sie zaokralac, gdy dorastaja i "wrzucaja sporo na wage". Wiec podrastajacy szczeniak potrafi wazyc na serio ladnie... "Wyciagaja sie" dopiero z wiekiem - wtedy nabieraja linii...

Wiec patrzac na zdjecie (i jesli czuc zeberka) to nie ma co sie martwic/interesowac waga - Ulvar wyglada tak jak powinien... :)

Gaga 23-05-2011 10:25

Popatrz na najbliższą rodzinę w tym samym wieku:
mamusia:
http://zperonowki.com/pics/gallery/h...0/P5203392.jpg
brat mamusi Camio:
http://zperonowki.com/pics/gallery/h...3/DSCF0093.JPG
drugi brat mamusi Cheitan:
http://zperonowki.com/pics/gallery/h...20/z-Neska.jpg

ta sama krew:) Może kolejny "kucyk" rośnie? ;)

Gia 23-05-2011 12:11

nic to... Kucyka to my widziałyśmy z Agą w weekend w Czechach...
Piesek w młodzieży, duuuuużo powyżej 70 cm wzrostu - poejrzewam, że ok. 75 może mieć nawet. Jego tylna łapa miała z 15 cm szerokości, przednia jeszcze więcej. Myślałyśmy, że to może weteran, a tu młodziak... On przypominał chyba bardziej bernardyna niż wilczaka, wielkością łap, grubością ogona i wielkością głowy :shock: Byłyśmy, mówiąc delikatnie - w szoku :roll: Myślę, że ważył spokojnie z 50 kg - ma ok 14 miesięcy.

z Peronówki 23-05-2011 12:19

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 379531)
nic to... Kucyka to my widziałyśmy z Agą w weekend w Czechach...
Piesek w młodzieży, duuuuużo powyżej 70 cm wzrostu - poejrzewam, że ok. 75 może mieć nawet. Jego tylna łapa miała z 15 cm szerokości, przednia jeszcze więcej. Myślałyśmy, że to może weteran, a tu młodziak... On przypominał chyba bardziej bernardyna niż wilczaka, wielkością łap, grubością ogona i wielkością głowy :shock: Byłyśmy, mówiąc delikatnie - w szoku :roll: Myślę, że ważył spokojnie z 50 kg - ma ok 14 miesięcy.

To niestety wina przerasowienia, spowodowana tym, ze zdarzaja hodowcy, ktorzy hoduja na mase/wielkosc zapominajac o wszystkim innym - ze zdrowiem i wzorcem na czele....
A samo porownanie dobre - tez widzialam wilczaki, ktore blizej maja budowa, ruchem i aktywnoscia do bernardyna niz do wilka, czy chocby owczarka... Dlatego mowi sie, ze sa wilczaki w typie "molosowatym".... o praktycznie zerowej zawartosci wilczaka w wilczaku....

Nawiasem mowiac - takie psy tez zyja tyle co molosy... A na wytrzymalosciowkach pokladaja sie ze zmeczenia po 10km....

fraxinia 23-05-2011 12:39

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 379505)
Popatrz na najbliższą rodzinę w tym samym wieku:
mamusia:
http://zperonowki.com/pics/gallery/h...0/P5203392.jpg

ta sama krew:) Może kolejny "kucyk" rośnie? ;)

Rzeczywiście skóra zdarta z mamusi!
http://img688.imageshack.us/img688/4876/86516622.jpg

Chyba więc jednak nie jest mutantem, ten mój "konik" :D

fraxinia 23-05-2011 14:39

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 379499)
Ja wiem jak jest z malusia - bo to wysokie suczysko i na dodatek Dakowiec.... ;) A Ulvar idzie chyba w ta "linie".
Psy od Daka sa konkretne - lubia sie zaokralac, gdy dorastaja i "wrzucaja sporo na wage". Wiec podrastajacy szczeniak potrafi wazyc na serio ladnie... "Wyciagaja sie" dopiero z wiekiem - wtedy nabieraja linii...

Wiec patrzac na zdjecie (i jesli czuc zeberka) to nie ma co sie martwic/interesowac waga - Ulvar wyglada tak jak powinien... :)

To ja się jeszcze zapytam w jakim wieku, mniej więcej, powinien się wyciągnąc i nabarć linii? Żeberka czuć, kręgosłup też, ale brzuszek to ma słonik okrąglutki i proporcje jeszcze dzidziusiowate.
Pytam, bo wszystkie wilczaki w wieku Ulvarka, jakie widziałam (co prawda wiele ich nie było;)) wyglądały jak miniaturki dużych. On wyglądał przy nich jak brzydkie kaczątko:(

Gaga 23-05-2011 15:15

oj cierpliwości :) jeszcze ze 3-3,5 roku. Wtedy będzie dorosły samiec, że ho ho!:)

avgrunn 23-05-2011 18:10

Ja sobie tlumacze ze to jak z ludzmi, kazdy dorasta inaczej, jednym szybko sie rosnie inni potrzebuja czasu zeby wystrzelic. Moj Uro zre jak slon a chudy jak patyk. Dzis wszedl nam w firmie na wage i niecale 18 kg. Z ta jego sierscia tak nie widac ale, jak wczoraj sie w jeziorze pomoczyl to sie az przerazilam jego chudymi i dlugimi nozkami i tym malym zadkiem. Chcialabym zeby tyci przytyl, ale skoro sam jeszcze nie wrzuci swojej malej pupiny do samochodu to lepiej dla moich plecow ze wazy tak malo.

Narvana 23-05-2011 23:23

Lepiej, ze jest chudy niz gruby. To plus dla jego stawow! A na przytycie ma czas :)

All times are GMT +2. The time now is 11:15.