Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Różne (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=17)
-   -   jak to się robi - ZKwP (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=16430)

Wonderfull Wolf ES 05-01-2011 22:07

jak to się robi - ZKwP

Witajcie!
mam pytań kilka dotyczących "zaistnienia" w ZKwP;) a mianowicie:
- czy powinienem przed rejestracją Młodej na własną rękę przetłumaczyć rodowód, czy ZKwP robi to samemu?
- czy wystarczy, że zarejestruje Młodą i wniosę opłatę,a także dodatkowo stanę się członkiem? czy muszą zrobić coś jeszcze?
- czy jest coś za co nie warto płacić (w sensie, że się nie przyda jeśli jestem zwykłym "posiadaczem")?
- czy rejestracja odbywa się w zarządzie głównym, czy w oddziale na lubelskiej?

wiem, że mogę spytać o to u źródeł, ale ja się na tym kompletnie nie znam i chcę najpierw zasięgnąć Waszego doświadczenia, co by nie zostać naciągniętym, albo zrobić coś czego nie będę rozumiał i wyjdzie na niekorzyść Młodej :)?

Gaga 05-01-2011 22:10

Quote:

Originally Posted by Wonderfull Wolf ES (Bericht 348993)
Witajcie!
mam pytań kilka dotyczących "zaistnienia" w ZKwP;) a mianowicie:
- czy powinienem przed rejestracją Młodej na własną rękę przetłumaczyć rodowód, czy ZKwP robi to samemu?
- czy wystarczy, że zarejestruje Młodą i wniosę opłatę,a także dodatkowo stanę się członkiem? czy muszą zrobić coś jeszcze?
- czy jest coś za co nie warto płacić (w sensie, że się nie przyda jeśli jestem zwykłym "posiadaczem")?
- czy rejestracja odbywa się w zarządzie głównym, czy w oddziale na lubelskiej?

wiem, że mogę spytać o to u źródeł, ale ja się na tym kompletnie nie znam i chcę najpierw zasięgnąć Waszego doświadczenia, co by nie zostać naciągniętym, albo zrobić coś czego nie będę rozumiał i wyjdzie na niekorzyść Młodej :)?

Na nic Cię nie naciągną:) Opłacisz składkę, pewnie jakieś opłaty w związku z rodowodem (nie wiem jak to jest z tłumaczeniem), dostaniesz legitymację i już:) I zdecydowanie udaj się na Lubelską:)

Wonderfull Wolf ES 05-01-2011 22:15

Gaga - dzięki:)
Z tym naciąganiem...strzeżonego Pan Bóg strzeże, a moja niewiedza wiąże się z moją naiwnością w tej kwestii:)

Rybka 05-01-2011 22:21

Ja ostatnio robiłam rodowód i nikt mnie nie naciągnął bo chyba nawet nie ma takiej możliwości.
Idż do oddziału w Twoim mieście, zapisz się do ZKwP (wypełnia się formularz) i opłać składkę (chyba 60 zł). Dostaniesz legitymację członkowską i można wtedy zgłosić psa. W tym celu wypełnia się drugi formularz (kto jest właścicielem, dane adresowe itp.), daje się metrykę i płaci się za zgłoszenie i rodowód.
Nie wiem jak jest z tłumaczeniem, ja mam psa z Polski, więc na polskiej metryce.

Gaga 05-01-2011 22:29

Nie wiem czy przy rejestracji przydomka hodowlanego czegoś się nie płaci, i w Twoim przypadku taka opłata potencjalnie (w przyszłości) może mieć miejsce. ale panie są miłe, wszystko Ci powiedzą, weź Wonderkę ze sobą, jak trafisz na dyżur sekcji I grupy (do sprawdzenia na stronie www kiedy są dyżury) to przy okazji możesz podopytywać o różne sprawy a Wondera będzie gwiazdą dyżuru:)

Wonderfull Wolf ES 05-01-2011 22:35

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 349002)
Nie wiem czy przy rejestracji przydomka hodowlanego czegoś się nie płaci, i w Twoim przypadku taka opłata potencjalnie (w przyszłości) może mieć miejsce. ale panie są miłe, wszystko Ci powiedzą, weź Wonderkę ze sobą, jak trafisz na dyżur sekcji I grupy (do sprawdzenia na stronie www kiedy są dyżury) to przy okazji możesz podopytywać o różne sprawy a Wondera będzie gwiazdą dyżuru:)

O, to ważne informację(przydomek)! no i nie wiedziałem, że mogę Młodą zabrać...ekstra! będzie socjal :)

Gaga 05-01-2011 22:42

Quote:

Originally Posted by Wonderfull Wolf ES (Bericht 349003)
O, to ważne informację(przydomek)! no i nie wiedziałem, że mogę Młodą zabrać...ekstra! będzie socjal :)

A pewnie, że możesz, nawet wskazane przedstawic młody narybek związku władzom sekcji:)
Psów pasterskich (bez owczarków niemieckich)
Andrzej Stępiński
z-ca: Joanna Adamowska
poniedziałek
17.30-18.30

Narvana 05-01-2011 23:03

Za rejestr przydomku sie placi (50-60zl)

Witek 05-01-2011 23:36

Zagraniczny rodowód nie wymaga tłumaczenia a nostryfikacji. I chyba nie płaci się za to ekstra, tylko, że to troszkę trwa (co może przeszkadzać jeśli ktoś chce wystawiać psa od razu). Jednak jak się dzwoni i dręczy panie w Warszawie to potrafią się uwinąć :D

Gaga 06-01-2011 00:02

O i nawet cennik jest : http://www.warszawa.zkwp.pl/oddzialy...dzial=warszawa
czyli możesz mieć odliczone co do złotówki:)

Gia 06-01-2011 01:08

W ZKwP wszystkie ceny są ustalane odgórnie, więc nie da się klienta naciągnąć ;)
Idziesz do ZKwP, płacisz najpierw wpisowe (jeśli jeszcze nie jesteś członkiem ZKwP) i składkę na rok bieżący (jeśli rejestrujesz się np w grudniu to i tak składka wynosi tyle samo - to składka roczna). Zostawiasz rodowód i opłacasz jego nostryfikację (psy z polskich hodowli zostawiają metrykę i płacą za wystawienie rodowodu). Dostaniesz legitymację członkowską z pieczątką, że masz opłaconą składkę. Przy opłacie składki za kolejny rok, musisz zabrać ze sobą tą legitymację do podbicia.
Gdybyś kiedyś chciał rejestrować przydomek hodowlany (jeśli zaplanujesz Wonderce rodzicielstwo ;) ) to też trzeba go opłacić i wypełnić druczek z 3 propozycjami nazwy Twojej hodowli. pamiętaj tylko, że ta rejestracja trwa ok. 3 miesięcy. Dlatego trzeba to zrobić dużo szybciej :)

Wonderfull Wolf ES 06-01-2011 10:24

Super! Dzięki serdeczne za OGROMNĄ pomoc!!!!!!:lol:
Z tym przydomkiem to się wstrzymam, bo nie mam planów na rozpłód:)Jak pójdzie z tą nostryfikacją w miarę szybko to może jeszcze "zaistnieje" Wondera w młodzieży, bo za dwa miesiące to już chyba pośrednia (15 mcy?).
Pełni optymizmu lecimy na spacer:p

Bajka 06-01-2011 10:49

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 349038)
Gdybyś kiedyś chciał rejestrować przydomek hodowlany (jeśli zaplanujesz Wonderce rodzicielstwo ;) ) to też trzeba go opłacić i wypełnić druczek z 3 propozycjami nazwy Twojej hodowli.

Albo z pięcioma:) U nas trzeba było mieć pięć nazw, co mnie zaskoczyło na miejscu, a myślałam, że trzy jak wszędzie. :)

Quote:

Originally Posted by Wonderfull Wolf ES
Jak pójdzie z tą nostryfikacją w miarę szybko to może jeszcze "zaistnieje" Wondera w młodzieży, bo za dwa miesiące to już chyba pośrednia (15 mcy?).

Nie musicie mieć nostryfikacji w ręce,żeby się zgłosić na wystawę:) Wystarczy,że macie numer rejestracji psa w oddziale nadany przez ZKWP (to jest od ręki, gdy załatwiasz papiery w związku o których było powyżej):) i spokojnie można wystawiać:) Odznaczasz tylko w formularzu zgłoszeniowym na wystawę, że rodowód jest w trakcie wyrabiania:)

Gia 06-01-2011 19:01

Tak, Bajka dobrze napisała, do końca młodzieży, czyli do 18 miesiąca (od 15 możecie startować w pośredniej, ale do 18 może być też młodzież) ;) możesz w zgłoszeniu na wystawę wpisywać rodowód "w przygotowaniu". Jest dokłądnie takie okienko do zaznaczenia lub wpisania nr rodowodu.

Z przydomkiem bywa różnie. Ja wpisałam tylko 1 nazwę... nie chciałam żadnej innej, a sprawdziłam na stronie FCI, że nie ma takiego przydomka ;) W związku powiedzieli, że powinnam wpisać więcej, bo jeżeli okaże się, że nazwa jest zajęta, to będę musiała płącić za kolejne propozycje (za każdy formularz, w którym możesz wpisać 5 porpozycji maksymalnie, płacisz raz. Jeśli pierwsza nazwa jest zajęta, to biorą pod uwagę kolejnę itd. ;) )

All times are GMT +2. The time now is 21:30.