Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Sport i szkolenie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Aport, pasja i zakaz gryzienia (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=1719)

Ori 26-01-2005 01:50

Quote:

Originally Posted by Margo
To tak jak u Bola - zabranialismy mu gryzienia rak, ale jednoczesnie oduczyl sie brania rzeczy do pyska i ...po aporcie. Teraz do odkrecamy, ale ten element zawalilismy sami...i nieswiadomie....bo zamiast nakrecal, wytlumilismy.

Myslalam nad tym juz wczesniej
nie wydaje mi sie to takie pewne ze zabranianie gryzienia, nie szarpanie sie ze szczeniakiem MUSI spowodowac niechec do aportu
A gdyby od malego bawic sie glownie pilka i zabawkami w przynoszenie, znajdowanie i przynoszenie itd moze to by wystarczylo?
Prowadzic nie pod katem walki i zdobywania ale samego polowania....

z Peronówki 26-01-2005 02:21

Quote:

Originally Posted by Ori
nie wydaje mi sie to takie pewne ze zabranianie gryzienia, nie szarpanie sie ze szczeniakiem MUSI spowodowac niechec do aportu
A gdyby od malego bawic sie glownie pilka i zabawkami w przynoszenie, znajdowanie i przynoszenie itd moze to by wystarczylo?

Tzn podstawa jest ukierunkowanie psa na gryzienie zabawek, zamiast "atakowania" rak. To juz pierwszy krok. :D Szczeniak akurat chetnie przynosi zabawki i to nawet po kilka razy (wiem, wiem, bo jest jeszcze glupiutki :wink: ). Ale szarpanie i zabawy ze szmatkami ida w innym kierunku, a mianowicie rozwijaja pasje. Pasje wspolpracy i energie, no i sa takze podstawa w szkoleniu obronnym.

Co do Bola, to masz racje - zabranianie gryzienia nie bylo powodem do klopotow z aportem. Spowodowala to metoda jaka stosowalismy - kiedys zloty srodek, obecnie juz obalony na calym froncie.... ;)

Narvana 26-01-2005 14:02

Quote:

Ale szarpanie i zabawy ze szmatkami ida w innym kierunku, a mianowicie rozwijaja pasje. Pasje wspolpracy i energie, no i sa takze podstawa w szkoleniu obronnym.

Czyli najlepsze jest szarpanie na wzmocnienie checi aportu?

z Peronówki 26-01-2005 14:42

Quote:

Originally Posted by Narvana
Czyli najlepsze jest szarpanie na wzmocnienie checi aportu?

Nie chodzi o samo szarpanie sie, a raczej o to, ze jak szczeniakowi na czyms zalezy to nie chce tego oddac... :) Jesli zabierzesz aport tak "na komende" to zniszczysz cala zabawe. Dlatego trzeba aport zakonczyc pewna forma zabawy. Czasem to nawet pies powinien wyjsc zwyciesko...

Narvana 26-01-2005 15:58

Quote:

Jesli zabierzesz aport tak "na komende" to zniszczysz cala zabawe. Dlatego trzeba aport zakonczyc pewna forma zabawy.

Tzn? 8) :wink:

Agnieszka 26-01-2005 16:50

Np. pies trzyma aport jeszcze w pysku a Ty chwytasz za koziołka i lekko szarpiesz, burczysz do psa (tak, rozumiesz, pozytywnie burczysz 8)). Przynajmniej ja tak to zrozumiałam. U nas w takich sutyacjach Varg się zaczyna uśmiechać i chce się bawić, ale oddaje aport... czasami... ;-)

Ori 27-01-2005 01:18

myslalam troche o czyms innym
ze moze moznaby wyrobic w psie chec do aportu BEZ szarpania (bo to rozwija tez agresje nie tylko pasje)
aportu szczeniakowi i tak nie odbierzesz na komende, a jesli juz to po co?
mozna "na wymiane"

Agnieszka 27-01-2005 02:07

Też prawda.
"Ja ci piłkę, ty mi aport":mrgreen: :-)

Narvana 27-01-2005 15:02

Quote:

Originally Posted by Ori
aportu szczeniakowi i tak nie odbierzesz na komende, a jesli juz to po co?
mozna "na wymiane"

Dobra Ale zakladajac ze robisz wymiane Dajesz szczeniakowi zabawke a on wypluwa koziolek czy cos tam innego I co tak w kolko? Bo tamta zabawke tez musisz zabrac i znow wymiana? Wytlumacz mi to bo nie kapuje

z Peronówki 27-01-2005 21:50

Quote:

Originally Posted by Ori
myslalam troche o czyms innym
ze moze moznaby wyrobic w psie chec do aportu BEZ szarpania (bo to rozwija tez agresje nie tylko pasje)

Mozna, ale zalezy co chcemy osiagnac. Na egzaminy w zasadzie wystarczy aport uczony bez szarpania ("spokojny"). Bo liczy sie glownie zaliczenie. Schody moga sie pojawic przy wyzszych stopniach IPO3, SchH3, itp, gdzie wymagany jest entuzjazm i pasja. A bez energicznego, "szalonego" aportu nie ma co nawet szukac np. na zawodach pucharowych....
Wiec pozostaje kwestia do czego nam potrzebny aport... :)

Ori 30-01-2005 22:00

No jesli robimy i tak obrone to wiadomo...
Ale wiele osob tego nie lubi, wrecz nie cierpi :|

Narvanko! szczeniak zrobi to raz czy drugi i po zabawie!
przeciez zaraz sie znudzi albo poleci za czyms innym :roll:
taki maly oczywiscie, mozna tez zamienic na smakolyk, a to juz znika w paszczy :mrgreen:

Narvana 30-01-2005 22:15

Quote:

Originally Posted by Ori
Narvanko! szczeniak zrobi to raz czy drugi i po zabawie!
przeciez zaraz sie znudzi albo poleci za czyms innym :roll:
taki maly oczywiscie, mozna tez zamienic na smakolyk, a to juz znika w paszczy :mrgreen:

Ech No tak :?
Czemu ja nigdy nie mysle? :banghead :stupido
No ok czasami mi sie zdarzy ;)

All times are GMT +2. The time now is 15:54.