![]() |
TPO
czyli Triple Pelvic Osteotomy....
Slyszal ktos o tym? Ponoc przeswietlenie stawowo biodrowych powinno sie zrobic miedzy 5-9 miesiacem bo w przypadku stwierdzenia dysplazji mozna zastosowac potrojna osteotomie miednicy czyli wlasnie TPO. Polega zabieg na nacieciu w 3 miejscach miednicy,, wporwadzeniu jakis plytek w celu zmuszenia chrzastek (czy kosci) do narastania wg pozadanego ksztaltu . Zabieg jest cholernie drogi ( ok 2000-4000 zl na jedna strone), ma sens tylko w wieku, gdy jeszcze nie zakonczyl sie okres wzrostu, w USA stosowany od 20 lat - u nas robi go niewielu wetow. Tyle dowiedzialam sie wczoraj od weta....a ze uslyszalam o tym po raz pierwszy to postanowilam napisac :wink: Mam nadzieje, ze zadnemu z naszych psow nigdy nie bedzie to potrzebne ale warto wiedziec |
Re: TPO
Quote:
Ale z tego co wiem, to metoda sprawdza sie swietnie, choc slyszalam, ze najlepiej robic operacje do 6 miesiaca. Wiec to raczej oferta dla wlascicieli molosow i goldkow/labkow/ONow. |
o jej, straszne to co piszecie :shock: ...mnie wszelakie nacinanie z zasady sie nie podoba a i fachowca to tez bym szybko nie znalazła, bo nie sądzę, ze bym zaufała kazdemu wet-o specjalności chirurg-ortopeda...(tak matka-wariatka ze mnie :oops: )
Poza tym takie zabiegi to chyba przy HD D??? |
Quote:
|
All times are GMT +2. The time now is 07:45. |