Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Żywienie i zdrowie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   DRD4 gene (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=20825)

dorotka_z 05-09-2011 15:14

DRD4 gene

Witam,

czy ktoś mógłby napisać więcej informacji nt genu DRD4 odpowiedzialnego za zachowania i zdolności koncentracji?

Osoby, które wysyłały próbki DNA na badanie DM do Danieli pewnie również otrzymały/otrzymają pytanie czy wyrażają zgodę na udostępnienie DNA swoich psów do kolejnej pracy dyplomowej pod szyldem Uniwersytetu w Czechach.

Ja nie widze przeciwskazań, ale jestem ciekawa co to jest :)

Może ktoś bardziej wtajemniczony może cos więcej wyjaśnić?

GRABA 05-09-2011 15:25

Dorotka, możesz mi przesłać tego e-maila na adres [email protected], bo właśnie uwolniłam skrzynkę od spamu w tym niechcący z tym e-mailem:evil:

dorotka_z 05-09-2011 15:28

Już wysłałam :)

anula 05-09-2011 17:41

http://forum.gazeta.pl/forum/w,29,11..._gen_DRD4.html

wilczaki-lewaki??? czy to moze gen odpowiedzialny za ADHD rowniez u psów?

Gaga 05-09-2011 18:03

Koniec świata, ADHD u psów wymyślili :blowingup

Grin 05-09-2011 18:36

Quote:

Originally Posted by anula (Bericht 401886)

No jakżeż by inaczej; w końcu jakiej formacji politycznej zawdzięczamy naszą rasę? :D :D

GRABA 05-09-2011 18:52

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 401889)
Koniec świata, ADHD u psów wymyślili :blowingup

Jejku, ja z tym żyję pod jednym dachem od ponad 3 lat:)

Gaga 05-09-2011 19:49

A czytałaś tę ankietę? Bo mi szczęka opadła..ale dzielnie wypełniłam, prawie same "0":D (chyba nie będziemy użyteczni dla badania:D)

Witek 05-09-2011 19:55

Za to my będziemy bardzo użyteczni :) My praktycznie same trójeczki :D:twisted:

Gaga 05-09-2011 19:57

Dla porządku, jeśli ktoś się zastanawia na legalnością tego maila, to ja go już potwierdziłam:) Spytałam Danielę i dostałam potwierdzenie, że to ich studentka, czyli pełny legal, żadna ściema.

jefta 05-09-2011 20:04

czy ja moge dostac tego maila? [email protected]

Gia 06-09-2011 12:02

Gaga, nam też wyszło prawie same 0, kilka razy wypełniłam 1 bo pytania bardzo niekonkretne i żeby nie wyszło, że mam psa idealnego ;)

jefta 06-09-2011 12:47

Ja mam prawie same 0 i jedynki i to nie ma nic wspolnego z idałem bo wolalabym trojkowego...

mnie zastanawia do czego mamy sie odniesc... Tylko do innych wilczakow czy ustawiac swojego psa gdzies miedzy mopsem a malinois? Ja porownywalam do wszystkich psow roznych ras.

dorotka_z 06-09-2011 13:02

Dziewczyny, jezeli jest tak, że jedna ma same 0 a druga same 3 i okaze się, że ma to przełożenie na geny to dzięki wam uda sie potwierdzić założenie robocze :)

Ja ankiety w ogóle nie wypełniałam, bo Basztini jeszcze młoda, ale patrzyłam na pytania i też ciężko byłoby mi udzielić na nie odpowiedzi. Powinny być, w mojej ocenie, bardziej konkretne. Coś w stylu: każ psu usiąść, pokaz mu smakołyk i napisz ile czasu wytrzyma w skupieniu. W obecnej wersji niestety sa bardzo nieobiektywne i przez to ogromny wpływ na odpowiedzi mają oczekiwania właścicieli. Takie samo zachowanie dla jednej osoby bedzie już niecierpliwością a dla kogoś innego, bardziej cierpliwego będzie cały czas do przyjęcia.

Gaga 06-09-2011 14:05

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 402055)
mnie zastanawia do czego mamy sie odniesc... Tylko do innych wilczakow czy ustawiac swojego psa gdzies miedzy mopsem a malinois? Ja porownywalam do wszystkich psow roznych ras.

Ja się odniosłam do własnych doswiadczeń: ćwiczak, etap nauki, etap szlifowania, zmiany okoliczności w ćwiczeniach, egzaminy, zawody, inne psy obok, życie codzienne w warunkach niskiej oraz wysokiej intensywności bodźców etc. Przy czym trudniej ocenić psa już dłużej szkolonego:)

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 402052)
Gaga, nam też wyszło prawie same 0, kilka razy wypełniłam 1 bo pytania bardzo niekonkretne i żeby nie wyszło, że mam psa idealnego ;)

nam tez jakieś jedynki wpadły, ja nie traktuje tego jako skali ocen, bo potencjał psa rezultatowi szkolenia nierówny:) Ale z pewnością Cheitan do grupy ADHDowców się nie zalicza, gdyby tak było - nie dostałby na szkoleniu ksywki "Księciunio" :D

jefta 06-09-2011 15:31

Quote:

Originally Posted by dorotka_z (Bericht 402057)
Dziewczyny, jezeli jest tak, że jedna ma same 0 a druga same 3 i okaze się, że ma to przełożenie na geny to dzięki wam uda sie potwierdzić założenie robocze :)

Ja ankiety w ogóle nie wypełniałam, bo Basztini jeszcze młoda, ale patrzyłam na pytania i też ciężko byłoby mi udzielić na nie odpowiedzi. Powinny być, w mojej ocenie, bardziej konkretne. Coś w stylu: każ psu usiąść, pokaz mu smakołyk i napisz ile czasu wytrzyma w skupieniu. W obecnej wersji niestety sa bardzo nieobiektywne i przez to ogromny wpływ na odpowiedzi mają oczekiwania właścicieli. Takie samo zachowanie dla jednej osoby bedzie już niecierpliwością a dla kogoś innego, bardziej cierpliwego będzie cały czas do przyjęcia.

dokladnie! Pozatym co to jest 0? Jamnik starszej pani, ktoremu nie chce sie grysc karmy i podnosic nogi do sikania czy spokojny wilczak?

jefta 06-09-2011 15:49

Dowiedzialam sie ze badanie obejmuje tylko czw.

Szukam w pamieci czy widzialam kiedys wilczaka z ADHD i nie moge znalesc. Ankiete wypelnilam jak umialam najlepiej i ciekawa jestem wynikow.

Elentia 06-09-2011 16:22

a czy ktoś mógłby mi też podesłać tą ankietę :) chętnie pomogę w badaniach, jestem ciekawa tych pytań :D [email protected]

Gia 13-09-2011 22:11

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 402063)
Ja się odniosłam do własnych doswiadczeń: ćwiczak, etap nauki, etap szlifowania, zmiany okoliczności w ćwiczeniach, egzaminy, zawody, inne psy obok, życie codzienne w warunkach niskiej oraz wysokiej intensywności bodźców etc. Przy czym trudniej ocenić psa już dłużej szkolonego:)

nam tez jakieś jedynki wpadły, ja nie traktuje tego jako skali ocen, bo potencjał psa rezultatowi szkolenia nierówny:) Ale z pewnością Cheitan do grupy ADHDowców się nie zalicza, gdyby tak było - nie dostałby na szkoleniu ksywki "Księciunio" :D

My również wypełniając ankietę odnosiliśmy się do całego "etapu szkoleniowego" życia psa. Wiem, że Kali należy do tych spokojniejszych wilczaków i też nazywa się ją królewną czy princeską ;) Ciekawi mnie jednak, czy na podstawie tego badania będzie można powiedzieć coś więcej o predyspozycjach szkoleniowych psa.
Trunksia twierdzi, że Aszczur ma ADHD, nie wiem na ile to poważne stwierdzenie, a na ile żarty, ale jestem w stanie się przychylić do tej opinii znając Astarte osobiście. Mimo tego, iż suka praktycznie jest dorosła, nadal nie jest statecznym, spokojnym wilczakiem jak Kalinka :)

Gaga 13-09-2011 22:51

Ano właśnie, dotknęłaś tematu, który być może ukryty jest na końcu ankiety, gdzie wpisuje się szkolenia. Akurat Kalinka i Chey to psy, które w długim okresie czasu poddawane są pracy, a to jednak kształtuje pewne cechy. Bo w trakcie szkolenia pracujemy nad skupieniem, wyspokojeniem, podkręceniem i to nie zostaje bez echa:)
Ale ciekawa jestem wyników badania.

All times are GMT +2. The time now is 18:49.