![]() |
Odrobaczanie (lambie)
Quote:
Wiem, że to może z boku tematu ale nieprawdziwe informacje rzutują na całość przekazu. |
Nie znam się na weterynarii, przetłumaczyłam tak jak było w oryginale. Chyba z kontekstu widać, że nie chodzi o chorobę, tylko o radę hodowcy. :roll:
|
Quote:
Jako ciekawostke podam, ze u niemowlat (ludzkich) zakazenie lambiami (tymi samymi) dochodzi do 80%. I nie jest to zakazanie sie od psow... ;) |
Quote:
|
Quote:
Te warte uzycia to Aniprazol i Panacur (oczywiscie dla psow ;) ) Dobrze likwiduja takze inne smieszne zyjatka... ;) |
Ja tak odrobaczam- raz coś z prazikwantelem- choć teraz już na rynku są tabletki trójskładnikowe (ale ciągle z prazikwantelem) o szerszym spektrum (Cesal, Cestem, Dolpac- tych używamy). A następnym razem coś z fenbendazolem- czyli Panacur czy Aniprazol.
Jak coś mnie niepokoi to daję Aniprazol 3 dni z rzędu (wtedy mam pewność, że lambie nie przeżyją) :) Fqajna sprawa- Cestem robi tabletki na 35 kg, więc sporo wilczaków załapie się na ten przedział i nie trzeba dawać psu kilku tabletek. Oprócz tego jest smakowa i niektóre psy chętnie jedzą je z ręki (np. Centuś, Shey je ale jak na ręku oprócz tabletki są super smaczne chrupki). Fajny temat z odrobaczaniem wyszedł- może Margo zmienisz tytuł albo podzielisz, żeby odrobaczanie i wybielanie się nie mieszało? |
Rybka, a jak często odrobaczać psa? Chodzi mi o profilaktykę tzn jak często to robic jeżeli nie ma widocznych oznak choroby czy zarobaczenia?
|
Ja do ukończenia roku czasu odrobaczałam psa raz w miesiącu bo w tym wieku nie ma niestety czasu na robaczycę- pies szybko się rozwijał i robale objadające go witamin i składników budulcowych mogłyby bardzo zaszkodzić.
Po skończeniu roku odrobaczam jak mi się przypomniało :rock_3 Ale nie rzadziej niż raz na 3 miesiące. Z resztą odkąd młody skończył rok i tak odrobaczany jest często bo po każdym wyjeździe wilczakowym typu obóz, wystawa, spotkania (czyli jak spotykamy dużą ilość psów i wąchamy się po pupach, jemy dziwne rzeczy i liżemy siuśki suczek). Ale teraz idzie zima, więc mały będzie dostawał tablety co około 3 miesiące aż do wiosny, kiedy znów ruszymy na spotkanie z przygodami :) |
Oj, to ja potraktowałam temat po macoszemu... Zatem dziś idziemy do weta :)
Rybka, jeżeli w domu mam koty to je równiez muszę odrobaczać wtady, kiedy psa, tak? |
Quote:
Ale wiem, że jestem w znaczącej mniejszości bo większość właścicieli psów (w ogóle, nie mówię tylko o wilczakach) odrobacza psy ZNACZNIE rzadziej. Cóż, mieszkając z psem, dzieląc z nim czasem łóżko, czasem talerz muszę mieć pewność, że nic mi nie da w gratisie :) |
Pewnie, z racji wykształcenia masz większa świadomość co psisko może przynieść :)
Ehh, błogosławiona niewiedza :) |
All times are GMT +2. The time now is 02:33. |