Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Różne (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=17)
-   -   wilczak czesko-słowacki (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=21892)

dorotka_z 05-03-2012 16:37

wilczak czesko-słowacki

Pewna osoba związana z psami (niekoniecznie z wilczakami) powiedziała mi ostatnio, że ponoć nazwa naszej rasy zostanie zmieniona i powstanie rasa Wilczak Czesko-Słowacki. Czy to prawda? Z tego co wiem w chwili obecnej obowiązuje Ceskoslovensky Vlcak co tłumaczymy jako Wilczak Czechosłowacki. Czy możliwa będzie zmiana?
Przyznam, że nie orientuję się jak takie zmiany wdrażane są w życie w kwestii formalnej i przyznam, że jestem tego ciekawa :) W zasadzie chyba powinniśmy mieć oficjalną nazwę w jezyku polskim, bo w tej chwili takiej nie ma. A może się mylę?

God Of War 05-03-2012 16:45

Moge sie mylic, ale wlasnie Wilczak Czechoslowacki jest polska nazwa ;-)

dorotka_z 05-03-2012 17:16

Może, tylklo czy jest oficjalna? Dla przykładu na wystawach używa się nazwy Ceskoslovenski Vlcak.

Gaga 05-03-2012 18:51

Dla większości ludzi, którzy nie wiedzą co to jest (była) Czechosłowacja- nowa nazwa byłaby łatwiejsza do zrozumienia. Niby raptem 20 lat, a historyczna nazwa kraju jest dla większości dziś jakimś kosmicznym wynalazkiem i bardziej się dziwią "Czechosłowacji" niż "wilczakowi".
Z drugiej strony "czesko-słowacki" byłby bardziej zrozumiały bo mielibyśmy klarowne w przekazie określenie wilczaka, a nie odwołanie do historycznego czegoś, co nie istnieje.
A na wystawach piszą to, co dostają w zgłoszeniach, kiedyś robiłam eksperyment:)

pawmagdul 05-03-2012 19:35

póki co ZK utrzymuje niepoprawną z punktu widzenia zasad języka polskiego nazwę "czechosłowacki wilczak" .... w nazwach własnych (a taką jest nazwa rasy) najpierw ma występować rzeczownik a potem przymiotnik .... a co do "czechosłowacki" to powinno tak pozostać, jest to nazwa historyczna ....

Huan 05-03-2012 23:51

Jedyną oficjalną wersją według ZKwP jest obecnie: Ceskoslovensky vlcak.

I nie wiem, dlaczego ZK miałoby wprowadzać spolszczoną nazwę. Wiele innych ras też nie posiada oficjalnie polskiej nazwy, np.: Siberian husky, Thai Ridgeback Dog, Norsk Buhund, Alaskan Malamute itd.

pawmagdul 06-03-2012 08:09

bo istnieje w powszechnym użyciu polski odpowiednik .... taka prosta zasada językowa :)))

mówimy "weekend" tylko dlatego bo nie ma odpowiednika, jak powstanie to słowo "weekend" zniknie, tak jak zniknęły inne makaronizmy ....

netah 06-03-2012 17:50

Dla większości społeczeństwa obydwa kraje (Czechy i Słowacja) są nierozróżnialne. Po dziś dzień słyszy się od ludzi udających się na Słowację, że jadą na Czechy. W mojej opinii powinno się pozostać przy dotychczasowym nazewnictwie, czyli Ceskoslovensky vlcak.

pawmagdul 06-03-2012 19:15

a wy swoje pieski nazywacie vlcakami ???? .... ja na swojego wilczak mówię :)

Gaga 06-03-2012 19:57

To arystokratycznie:D My tam wołamy go per bury :)

pawmagdul 06-03-2012 20:16

no i znów nieporozumienie .... wilk jest szary a nie bury !!!! :)

spadzista 06-03-2012 20:39

jaki szary jaki bury - ta maść to "powiew jesiennych liści na brzozie w obłokach unoszącej się mgły porannej" ;-) i poprosze taki wpis do paszportu :-)

Gaga 06-03-2012 20:46

Quote:

Originally Posted by pawmagdul (Bericht 424751)
no i znów nieporozumienie .... wilk jest szary a nie bury !!!! :)

żeby być dosłownym, to jest "olchowy" :)
(sorry Pawle, nie wiem czy byłeś na forum podczas słynnej dyskusji o kolorze wilków i wilczaków, od tamtej pory owa "olcha" stała się niemal kultowa) :D

pawmagdul 06-03-2012 20:50

przeciez ja tylko prześmiewam .... należe do nielicznej kasty facetów którzy rozróznieją kolory .... a wyraźnie zoolodzy nie :)

Bajka 06-03-2012 20:51

Quote:

Originally Posted by spadzista (Bericht 424754)
ta maść to "powiew jesiennych liści na brzozie w obłokach unoszącej się mgły porannej" ;-) i poprosze taki wpis do paszportu :-)

Tak jest!:lol::lol:Ja też poproszę to samo!:lol::lol:

Gaga 06-03-2012 20:55

Quote:

Originally Posted by pawmagdul (Bericht 424756)
przeciez ja tylko prześmiewam ....

moi aussi :)

szodasi 07-03-2012 08:42

Quote:

"powiew jesiennych liści na brzozie w obłokach unoszącej się mgły porannej" ;-) :-)

przepiękne:D :D ja też chce:)

Puchatek 07-03-2012 15:32

Quote:

ta maść to "powiew jesiennych liści na brzozie w obłokach unoszącej się mgły porannej"

Gdy /jeśli/ zaistnieje Klub Rasy w RP, to zgłoszę wniosek o poprawkę we wzorcu w kwestii maści... Ten >powiew...<* jest najbardziej pasujący i adekwatny dla mojej "brzózki"...:p
...
Off:
Był >krawat< i wymyślono odpowiednik: >zwis męski elegancki< :twisted:
Ja nadal kupuję /sporadycznie/ krawaty dla Szanownego.... ;)
Może nie ma co poprawiać... lepsze jest wrogiem dobrego...
Mi pasi >Ceskoslovensky vlcak< i może lepiej nie ma co psuć....
/a jak się jeszcze za to weźmie ZKwP, to okaże się, że znowu trzeba będzie za coś im płacić...:evil:/
...
*-Nobel dla Twórcy tego określenia!!! Kupuję ten tekst! :)

All times are GMT +2. The time now is 16:49.