![]() |
ukruszony ząb a wystawa
Chciałabym się dowiedzieć czy można wystawiać psa z ukruszonym zębem. Baszti ukruszyła sobie kła (mechanicznie) i zastanawiam się czy takiego psa można wystawiać i jaki ma to wpływ na ocenę. Będę wdzięczna za komentarze :)
Z góry dziękuję :) |
zrobic sertifikat u weta ze byl i isc, jeden powie ze to wystawa i da ocene bardzo dobra, a inny sedzia da i BOB :) wystawa to wystawa a to trauma papierek miec i koniec problemow
|
Dorotka, ukruszony ząb w niczym nie przeszkadza. Jeśli pies stracił zęba lub uszkodził tak, że trzeba go usunąć przydaje się zaświadczenie od weta, że ząb był i został utracony mechanicznie. Czasem jednak sędziowie tego nie respektują lub jeśli mają do wyboru dwa psy podobne, to wybierają tego z kompletem.
|
Niektore psy zgarnialy BOB'a mimo bycia szczerbatym psem/suką :lol:
|
Do weta na badania i po badaniach jak stwierdzi że mechanicznie uszkodzony to niech wystawi zaświadczenie.
A sędziowie cóż: zwykle rozumieją i nie uważają się za mądrzejszych od lekarzy i nie ma problemu a czasem trafisz na kogoś z przerostem kijka w tyłku i uwali. |
Quote:
|
Powiem jak to wygląda w praktyce, wystawiałem Grejs z ukruszonym dolnym kłem i sędzia nie robił mi nigdy problemów, zgarniała doskonałe i NSwR bez kłopotów, raz jeden sędzia spytał tylko co jej jest ale z troski bo ją zabolało jak paluchem dlubał w ranie ;)
|
Quote:
Problemem jest, gdy pies straci zeba.... choc o tu roznie bywa z ocena... |
mialam na mysli oczywiscie brak zeba a nie ukruszenie ;)
chociaz slyszalam ze z wytartymi bywa roznie :roll: |
All times are GMT +2. The time now is 17:14. |