Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Wzorzec & bonitacje (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=54)
-   -   Wilcza grzywa (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=399)

Manius 18-10-2003 15:02

Wilcza grzywa

Chcialabym miec wilczaka z tzw. wilczą grzywą. Jeśli rodzice taką mają to dzieci tez mogą? Co zrobic zeby zdobyc szczeniaka tak zeby miec pewnosc ze w przyszlosci bedzie mial grzywe? Prosze o odp. bardzo mi na tym zalezy. Nie chce zyby moj wilczak mial "łysą głowe"

suru 18-10-2003 15:41

Gwarancji to i sam wilk by tobie nie dal, szczegolnie latem...
zastanawiam sie tylko czy naprwde wyglad jest najwazniejszy tak do konca czy tez liczy sie sam czworonozny przyjaciel...
Kamila (beowulf)

Manius 18-10-2003 20:04

No moze i wyglad nie jest najwazniejszy ale tez wazny. Szczegulnie jesli ktos cale zycie marzyl zeby miec psa ktory wyglada jak wilk. Dlatego sie pytam.

Pavel 18-10-2003 21:09

Czechoslowacki wilczak nazywa se dla tego "wilczak", ze nie jest wilkem. Jego exterier jest wilku blizki, ale nie mozliwe czekac, ze bede ten sam. Kazdy z nas kocha wilki i ich wyglad, ale kazdy z nas, kto ma wilczaka, musi z tego idealu zrobic wieksze czy mniejsze kompromisy.
Jak pisze Kamila, detaily exterieru, to nie jest najwazniejsze. A jezeli jest, tak lepsze rozmyslac o wilku i nie o wilczaku.

Pavel

AniaS 18-10-2003 21:21

Dla mnie i tak nie wazne czy wilczak wygląda jak wilk czy jak pies. Kocham ich charakter

Ori 19-10-2003 00:41

A jak juz masz wilczaka to i tak przepadles! :lol:
chocby mial leb jak wiadro i tak jest najpiekniejszy!
chocby byl lysy i tak do niego przytulic sie najmilej!
nawet jak wilka ani sladu i tak go kochasz!
nie ma innej drogi :wink:

z Peronówki 19-10-2003 12:57

Re: Wilcza grzywa

Quote:

Originally Posted by Manius
Chcialabym miec wilczaka z tzw. wilczą grzywą.

Hmmmm......to jest problem. Jeszcze nie widzialam wilczaka, ktory mialby typowo wilczy wlos i grzywe. Tak wiec juz na poczatku trzeba isc na ustepstwa... :(

Quote:

Co zrobic zeby zdobyc szczeniaka tak zeby miec pewnosc ze w przyszlosci bedzie mial grzywe?

Pewnosci nie mozna miec nigdy. Ale szanse zwieksza zakup psa (a nie suczki), po "grzywiastym" ojcu. No i potem trzeba trzymac psa na dworze (najlepiej w domku w gorach), zeby mu siersc nie wypadala od wygrzewania sie przy kominku... :D

Quote:

Nie chce zyby moj wilczak mial "łysą głowe"

Takich lyskow jest niewiele - genetycznie slabe umaszczenie ma jedynie kilka linii...

Gaga 19-10-2003 14:22

Quote:

No moze i wyglad nie jest najwazniejszy ale tez wazny. Szczegulnie jesli ktos cale zycie marzyl zeby miec psa ktory wyglada jak wilk. Dlatego sie pytam.

OK , czlowiek "leci' na wyglad a tak naprawde to jest najmniej wazne!
Ja tez dostaje obledu w oczach jak widze takiego "wilka" co to wygalad jakby go z lasu wyciagneli ale....teraz mam suke ONa- naprawde lasna , nie ma tygodnia zeby ktos sie glosno na ulicy nie zachwycal
ale ...po dwoch dniach Twoj pies i tak jest najpiekniejszy a na czolo wysuwaja sie rzeczy typu : wychowanie/charakter/zdrowie....
Mysle ze wystarczy wytypowac RASE , ktora nam odpowieda po roznymi wgzledami a uroda osobnicza to juz pikus
Teraz sie naraze :wink: wilczaki w wieku "nastolatek" sa brzydkie :wink:
I moi znajomi nijak nie pojmuja czemu ja chce wilczaka i w dodatku sie nimi zachwycam :wink:
pozdrawiam
Gaga z Giga ( jedna sliczna)

z Peronówki 19-10-2003 15:05

Quote:

Originally Posted by Gaga
Teraz sie naraze :wink: wilczaki w wieku "nastolatek" sa brzydkie :wink:
Gaga z Giga ( jedna sliczna)

"Nastolatki" jeszcze jakos ujda. Zobacz na psiaki takie 4-6 miesiaczne - to sa dopiero pokraki... :mrgreen:

All times are GMT +2. The time now is 04:12.