Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Różne (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=17)
-   -   Male pytanie odnosnie sily :) (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=4243)

maillevin 17-08-2006 14:48

Male pytanie odnosnie sily :)

Witam!

To moj pierwszy post na tym forum, choc czytam je juz od jakiegos czasu [popadlam w uzaleznienie :wink:] . Przypomnialo mi sie, ze kiedys podawalo sie sile zgryzu psa w kg na cm2, i tak z ciekawosci czy ktos wie jaka jest u wilczaka? Z tego co wiem wilki przejawiaja sie znacznie wieksza sila niz psy i po prostu ciekawi mnie czy w takim razie i ta cecha zostala przez wilczaka odziedziczona?

ps. jak ja Wam zazdrosze (oczywiscie zdrowo), ze mozecie sobie na te pieski pozwolic, ja ze wzgledu na wyjazdy musze poczekac z kupnem jeszcze z rok lub dwa :cry:

z Peronówki 04-12-2006 16:06

Re: Male pytanie odnosnie sily :)

Quote:

Originally Posted by maillevin
Przypomnialo mi sie, ze kiedys podawalo sie sile zgryzu psa w kg na cm2, i tak z ciekawosci czy ktos wie jaka jest u wilczaka? Z tego co wiem wilki przejawiaja sie znacznie wieksza sila niz psy i po prostu ciekawi mnie czy w takim razie i ta cecha zostala przez wilczaka odziedziczona?

Niestety na ten temat badan nie ma. Biorac pod uwage grubosc przegryzanych kosci to Bure radza sobie bez porownania lepiej niz nasz poprzedni ON, czy obecnie Dora. Ale to tylko obserwacja - dokladnych cyferek i nacisku w kg na cm2 podac nie moge... 8)

maillevin 08-12-2006 00:07

Dziekuje za odpowiedz, w koncu ktos sie zlitowal ;)

Konrad:) 08-12-2006 00:47

Jedno spostrzeżenie. Wilczaki chyba gryzą kości trochę inaczej, niż pozostałe psy. Mieliśmy owczarka podhalańskiego i On'a i te gnaty "zeskrobywały" delikatnie, a "resztówkę", której już nie dawało się skrobać, dopiero miażdżyły. Euryś dostaje kości cielęce, więc raczej miękkie, ale od początku miażdży na duże kawałki i przed połknięciem dodatkowo rozdrabnia w pysku. Fakt - jak pisze Margo - że wilczak z gnatami radzi sobie w tempie ekspresowym. Nie wiemy tylko czy to kwestia siły nacisku, sposobu jedzenia, układu zębów, chociaż może przyczyna jest bardziej prozaiczna: łakomstwo. W każdym razie capnąć potrafi nieźle, o czym przekonaliśmy się parę razy w trakcie zabaw.

Gaga 08-12-2006 15:40

A moze tez w gre wchodzi nieco inna budwa szczek? A wlasciwie innych "zawiasow" wiec i potencjalnych mozliwosci wynikajacych z powyzszego? Nigdy nie porowywalam anatomicznych szczegolow czaszki psiej i wilczej wiec nie wiem..

Lupusek 06-01-2007 18:38

siła scisku - wzór

a wiec siła ścisku wilczaka jest reprezentowana wzorem :

Sc= (( M x W*) x( A ) x 1/t)

M- masa
W*- Płec dla psa 1 dla suki 0,9
A- wspł wieku
t - czas trwania sytuacji stresowej - ewentualnie ekspozycji .

eheheh

wolfin 07-01-2007 00:02

Re: siła scisku - wzór

a to z kat macie?
Quote:

Originally Posted by alakra

M- masa
A- wspł wieku

eheheh

wolfin 07-01-2007 00:09

no to Harka ma Sc=45 ale cziego ? kg na cm2? tak to moge nazywac?
:roll:
Quote:

M- masa
A- wspł wieku

eheheh

[/quote]

Rona 07-01-2007 00:21

Quote:

M- masa
A- wspł wieku

eheheh

Dobrze, że nie uwzględniliście zmiennej wiekowej. :wink: Bo z upływem lat siła uścisku pozostaje mniej więcej taka sama, choć naturalnie rośnie precyzja posługiwania się zębami. Zresztą sami zobaczcie jak nam psica pomagała w kuchni w czasie Świąt.

http://img440.imageshack.us/img440/3...e200610kc1.jpg

Rona 07-01-2007 09:59

Teraz dopiero zauważyłam, że wiek uwzględniliście... :? Wydaje mi się jednak, że uścisk szczęk raczej się nie zmienia, albo może niewiele... ostatnio przekonałam się o tym, gdy czyściliśmy Tince zęby denta stickiem trzymałam go tak, żeby musiała gryźć drugą, mniej ulubioną stroną pyska. Psiczka niechcący trochę nacisnęła mi palec i uuu..... przez tydzień był siny. Antosia miała straszne poczucie winy i teraz odmawia gryzienia patyczka z ręki! Z denta rask radzi sobie też nieźle.

Biorąc pod uwagę fakt, że w tym wieku większość z psów ma resztki zębów, jest to naprawdę imponująca siła! Ale to, co mnie zupełnie zadziwia, to niezwykła precyzja w operowaniu pyskiem. Potrafi zjeść całą miskę jedzenia i na dnie pozostawić połówkę maleńkiej tabletki Bemecoru! :shock:

All times are GMT +2. The time now is 05:59.