Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Hodowla (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=30)
-   -   Wymagania hodowlane na reproduktora - bonitacja? (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=5899)

Agnieszka 07-05-2007 23:01

A jeszcze odnośnie reproduktora, to wydawało mi się, że chyba w Polsce nie potrzebna jest bonitacja?
Co prawda mam nadzieję, że tę też już niedługo zrobimy.... 8)

Sebastian 07-05-2007 23:05

W Polsce to nawet badanie na dysplazję nie jest potrzebne. Wystarczy 3 doskonałe na reproduktora, ale nie wiem czy to najszczęśliwsze rozwiązanie- taki minimalizm

Agnieszka 07-05-2007 23:11

Tak też mi się wydawało, w końcu już chodziłam daaawno z papierami do ZK :).
A rozwiązanie to chyba pójście na łatwiznę po prostu.
Chyba że bonitacje są tak daleko :dontknow :wink:

Gaga 07-05-2007 23:12

Zgadza sie.. obowiazujaca minimalka niestety pozwala na kretactwa i ukrywanie kiepskich wynikow ( bo przeciez nie trzeba to powiemy, ze nie ma) . Nie wierze, ze ktos hoduje, chce byc uczcziwy i nie robi rtg... nie ma cudow.
Kazdy, komu na sercu lezy dobro psa plus jego potomstwa ma odwage cywilna stawic czola przeswietlonej prawdzie.. :)

Aga, bonitacja te nie jest obowiazkowa dla hodowania w Polsce, jest obowiazkowa u Czechow i Slowakow.. ale fajnie jest sie z nia zmierzyc:)
My po przegladzie mlodych tez podejdziemy do bonitacji doroslej... dla samego sprawdzenia sie.. :)
Moze zdarzy sie, ze jwkos w jednym czasie z Wami ? ;)

wolfin 07-05-2007 23:14

Jakie daleko-w 2007 09 07-10 na Litwie beda i bonitacja i bieg na 40 km i klubowa wystawa, a kto kto, to Vargus do Litwy na rzut berutem :)

Agnieszka 07-05-2007 23:15

Oj, było by bardzo fajnie :). Może na wakacjach jakoś uda nam się wyrwać gdzieś heeeen daleko i zrobić przegląd.

Agnieszka 07-05-2007 23:17

O prosze! To mnie Daiva zaskoczyłąś, ale fajnie :mrgreen:! Będę się starać. Oczywiście jeszcze kupa czasu, ale kto wie :o

Joanna 08-05-2007 16:50

Eeeetam, bonitację i przegląd młodych można zrobić i u nas - na spotkaniu w Późnej. My rok temu - tzn. Dewi i Chey - przeszliśmy właśnie tam przez przegląd młodych :) I to nie u byle kogo, ale u Oskara Dory!

wolfin 08-05-2007 16:54

a u nas tez nie ktos tam a Oskar Dora bedzie :)

sssmok 08-05-2007 17:52

Od jakiego wieku robi sie przeglad mlodych, a od jakiego doroslych?

Agnieszka 08-05-2007 22:04

Wiem Joanna, ale podejrzewam, że bliżej może być nam na Litwę niż do Później, choć do Późnej już się wybieramy od hmm.... dwóch lat? 8) Czy trzech?

Huan 09-05-2007 09:40

Przegląd młodych robi się od 6 miesiąca, bonitację od 15-18 miesięcy... choć z bonitacją nie ma się co śpieszyć i najlepiej zrobić, jak pies jest już w pełni rozwinięty.

wolfin 09-05-2007 10:27

dla tego obmyszlami taki wariant ze svod mladych zrobic na Litwie od 6 miesiecy do 24 miesiecy a bonitacje od 24 miesiecy, t.z. pies prawo hodowlane dostal by z svodem mladych i do wieku 24 miesiecy mogl byc wykorzystany w hodowli z przegliadem mlodych.

to myszle ze jist dobri idea bo tak dokladne pies doroslym jiest od 2 lat i tylko w tedy mozna miec dokladna ocenke .
Quote:

Originally Posted by Przemek
Przegląd młodych robi się od 6 miesiąca, bonitację od 15-18 miesięcy... choć z bonitacją nie ma się co śpieszyć i najlepiej zrobić, jak pies jest już w pełni rozwinięty.

z Peronówki 09-05-2007 10:44

Quote:

Originally Posted by wolfin
to myszle ze jist dobri idea bo tak dokladne pies doroslym jiest od 2 lat i tylko w tedy mozna miec dokladna ocenke .

Tak, to jest wlasnie problem z bonitacja - z jednej strony nie bonitowalabym osobiscie psa mlodszego niz jakies 3 lata, bo dopiero wtedy widac co rzeczywiscie wyroslo z wilczaka, ale z drugiej strony w krajach, gdzie bonitacja jest podstawowym warunkiem do uzyskania hodowlanki wlasciciele staraja sie przystapic do niej jak najwczesniej.... czyli bonituja psy, ktore jeszcze dorastaja...

Fajne wyjscie znalezli wlasciciele dobkow z Niemiec - robia dwie bonitacje. Pierwsza pozwala na hodowanie na takim psie i mozna ja robic juz u mlodych dobkow, ale potem musza zaliczyc ta wlasciciwa "dorosla" najpizniej 2 lata od pierwszej. I to wlasnie ta ostatnia bonitacja najlepiej opisuje psa...

wolfin 09-05-2007 11:05

ho, to moja idea nie jiest zla a bardo dobra :)
tak i zrobimi

z Peronówki 09-05-2007 11:42

Quote:

tak i zrobimi

Jest tylko jedno "ale", ktore padlo w czeskim klubie:
skoro tak trudno namowic ludzi do JEDNEJ bonitacji to jak "zmusic" ich do robienia az dwoch.... 8)

wolfin 09-05-2007 12:00

ale...swod mladych nie jiest obowiazkem :)

t.z. jiesli chcec kryc psa muszis miec normalna bonitacje. :)

po drugie :? u nas i tak, kto bedzie chcial produkowac szczieniaki bedzie to mogl robic z tylko 2 wystawami i HD , bo to co wymaga klub nie potrzebne jiest jiesli pies jiest nie w klube rasy a w innym odziale LKD.

ech to nazywa sie DEMOKRATJA

:twisted:
Quote:

Originally Posted by Margo
Quote:

tak i zrobimi

skoro tak trudno namowic ludzi do JEDNEJ bonitacji to jak "zmusic" ich do robienia az dwoch.... 8)

Gaga 09-05-2007 12:16

Quote:

Originally Posted by Margo

Noo w Czechach dochodzi jeszcze kolejny element- robienie bonitacji u konkretnego sedziego.. np telefony do klubu jaki sedzia bonituje.. bo ..wiadomo.. u jednego dostaniesz P5 czy P14 a u innego P1 :twisted:

I potem patrzysz na psa i dziwisz sie jakim cudem on jest hodowlany :shock:

All times are GMT +2. The time now is 20:59.