Quote:
Originally Posted by Margo
No to dla samego sportu prezentowania innej opini  :
Ja za to znam wiele osob, ktore wlasnie przeszly na karme sucha. Chodzilo o psy chore, ktore otrzymuja karme lecznica generalnie ratujaca im zycie, bo w wielu przypadkach bardzo trudno jest przygotowac poprawne jedzenie w przypadku powaznych chorob...
Oczywiscie. Bo to jak z ludzmi - mowi sie im ze powinni odzywiac sie zdrowo. A i tak masowo jada sie fast-foody i ludzie jakos zyja...  Podobno niezdrowe sa slodycze, biala maka, sol itd itp... A dzieci to jedza i zwykle zdrowo rosna...  Kto zwraca uwage, czy je ZDROWO, czy jedzenie jest ZBILANSOWANE? Zawsze znajdzie sie kto, kto powie "Pije, pale, jem tlusto, nie cwicze, a czuje sie doskonale i jestem zdrowy"... 
|
hm jakos zdrowych amerikanow nie za bardzo duzo, zobac ile problemow maja, oraz, jiesli ktos widzial film, jak czlowiek caly miesiac jadl tylko w MacDonald, co bylo poznej...minimum 1 rok reabilitacii i zycia na lekow oraz kroplowek.
apropo-sucha karme wymiszlila Amerika, ta sama Amerika juz zaczyna rozumiec jakie zlym ona jiest. trzeba tylko tam poczytac, wyniki wetow, badan i opinje hodowcow.
opowiem o sobie. karmilam psy sucha karma minimum 7 lat (nie tylko wilczakow) ale...z nie ktorymi mialam problemy zdrowotne (Harka, 1 miot szczieniakow, stary pies mix collie&ON'ek), potem zaczelam gadac z wetami i....zaczelam karmic RAW. i co...
Harka nie ma zapalenia chronicznego zeladka, 1 miot Harki teras jiest karmiony RAW-tez juz nie ma starych problemow z zeladkem, sierscia, biegunka.
drugi miot tez idzie na RAW od 3 tygodnia zycia i...nie mial tych problemow, ktorych mial 1 miot (zmienialam karmy przy nim ale zero, problemy byli i dalej).
jiednym slowem, ja jiestem zadowolona z swojej decizji, moje psy tez.
inne karma swoje psy sucha karma i tez sa zadowolone. Nie ktorzy z nich moze poznej tez zaczna karmic naturalka, a nie ktore powiedza "bzdura" i dalej beda na suchej. ale to osobista decizja KAZDEGO wlasciela psa.
na calym swiecie teras jiest 2 strony: jiedna za naturalna karme, o druga tylko mowi o karmienie sucha karma. i zawsze bedzie konflikty przy gadaniu o karmieniu.
dla tego, easy i tylko fakty