View Single Post
Old 21-08-2007, 21:07   #16
maria_i_wilk
Junior Member

maria_i_wilk's Avatar

Quote:
Originally Posted by joke View Post
powód, by zwrócić na siebie uwagę. Aja np. potrafi wywalić kwiatek z doniczki, bo chce zachęcić mnie do głupawki, ruszyć z miejsca, bądź po prostu poganiać się i doskonale wie, co mnie może wkurzyć.

cbdo. (czyli kto kogo czego nauczył)
Ty myslisz, że psu chodzi o zachecenie cię do zabawy. Może.
Za to dość prawdopodobne jest, że pies zwyczajnie powtarza czynność, za którą jest nagroda. Wyszlabym z zalozenia takich dwoch pewnikow.
1. Pies lubi gdy czlowieka zwraca na niego uwagę.
2. Pies przypadkiem zwalił doniczkę, wskutek czego człowiek się podniósł i zrobił cokolwiek z psem.

Co było potem? Następny raz zrzucenie doniczki + podniesienie się do psa z wściekłością, bo... "znowu to zrobił/a"... no i jakoś trzeba się rozładować, żeby nie zabić psa.... człowiek podejmuje zabawę z psem, a dalej już się samo powtarza, bo się opłacało. Duuużo zajęć musi mieć taki wilczak, żeby się wyszaleć, nie?

Quote:
Chey [...] Zaczepia mnie [...]Gdy chce mnie oderwac od kompa to po prostu podchodzi, wsuwa leb pod reke i patrzy.. na ogol powoduje to, ze mu mowie "ok, zaraz idziemy" i po chwili zbieramy si ena spacer. Czasem zaczepka jest w celu zabawy albo pomiziania, wtedy jest bardziej ruchliwy.. traca nosem, bardziej sie wpycha pod reke.

Gaga taki efekt mają też rodzice, których dziecko nie musi głośno krzyczeć, żeby zwrócić na siebie ich uwagę. Wystarczająco wcześnie reagowali na małe sygnały i dziecko nigdy nie nauczyło się, że trzeba ryknąć, by być dosłyszane. Takie szybko usłyszane dzieci są też dużo łatwiejsze do uspokojenia - poczekaj, wyjdziemy za pół godziny. Położy się i poczeka :O)

maria_i_wilk jest offline   Reply With Quote