Cytat:
Napisał Pavel
IPO ma te same (czy podobne) princypy, jak TART. Tylko TART nie dawa akcent na precyzje (jak Margo pisze v artykule) i w obronach obstawa twardosc i bezkompromisowosc psa. IPO jest wiecej dresura bliska tej cyrkusovej, kdzie jest akcentovana predowszystkim elegancja.
|
No dobra, poniewaz na oczy nie widzialam TARTowego szkolenia to nie bede sie spierac
No ale zadam pytanie : czy jesli rozpoczniemy szkoelnie i na razie jestesmy na etapie wkrecania psa na gryzak i pies coraz chetniej to robi a jeszcze nie ma wyrobionego "pusc" i wtedy przerwiemy to czy w takim momencie nie ryzykujemy ze mamy pobudzonego psa, nienauczonego odpuszczania?
Cytat:
To, co piszes jest bardzo kompliowana sytuacja i bardzo individualna. Dla czego pies wycofuwal ? Jest strachliwym, czy tylko jeszcze niema doswiadczenie ? Nie jest to pies s zlym doswiadczenim ? Jak ruszy sie pozorant ? Nie cisnie za bardzo na psa ? Teoretycznie na forum niemozno ten problem rozwiazac.
|
Tak, to trudny problem do rozwiazania na forum Ale podczas nauki kto go rozwiazuje? Kto widzac psa, ktory sie wycofuje, zatrzymuje cwiczenie i zastanawia sie jakie sa przyczyny ?
Ja tego nie widzialam. Nie mowie, ze ktos robi cos zlego bo dobry pozorant operuje cialem i kladzie sie pod psem, stara sie.. Ja sie zastanawiam ktory mowi " OK, odejdz z psem, on ma za duzy stres" . WLasnei o to mi chodzi, ze nie wiem na jakim etapie istnieje selekcja. Ze tem pies moze isc cwiczyc a inny- lepiej nie.