Quote:
Originally Posted by Margo
 O HD mozna walczyc juz teraz - nawet bez posiadania klubu.... "Plecy" mamy spore, bo zarowno FCI mowi o tym, zeby bylo to badanie OBOWIAZKOWE dla wszystkich psow, jak i pomoc w przeforsowaniu mozemy uzyskac od czeskiego i slowackiego klubu rasy, ktore chetnie w tym pomoga... Choc wiem, ze dla nich dziwne jest, ze jeszcze tego u nas nie ma - dla ich hodowcow CzW po prostu NIEWYOBRAZALNE jest rozmnazanie osobnikow, ktore nie maja tego podstawowego badania...
A ZKwP tez nie jest przeciwko niczemu co pomaga polepszyc zdrowie psow...
|
Sory ,ale też tak myślałem... ZkwP (nawt niewiem jak to napisać żeby niemić kłopotów). Rozmawiałem na ten temat z panem M (prezydent ZkwP) możemy pisać petycje on mogłby się podtym podpisać ale... 1 poparcie szefowej klubu psa pasterskiego niepolskiego 2 komisja która zadecyduje 3 ile ras z I-gr FCI ma wymagane HD i sam się przekonałem ,żę dodanie psa DO GR-psów podlegających obowiązkowi HD tojest kilka lat mimo poparcia kraju pochodzenia rasy 4 jak wilczaków bedzie 1000 a nie ok.100. Bardzo ubolewam nad polityką naszego ZKwP ale tak bedzie przez kilkanaście jeszcze pięknych lat.