Kastracja to może Ci pomóc co najwyżej w przypadku ganiania za sukami (a i to niekoniecznie), nie wierz w bajki o minimalizacji agresji po kastracji. To dorosły pies, z pewnymi nawykami i tu możesz zadziałac ale nie chorurgicznie. Owszem,ososbiście jestem za kastarcją w celu uniknięcia rozmażania. I tyle.
Co do zachowań- poszukaj może w swojej okolicy ( skąd jesteś? ) dobrego fachury od szkoelnia, niech Ci pomoze w poprowadzeniu obu psów.
Na początek to ja bym sie nie dała terroryzować przez takie zachowania. Ja wiem, że serce Ci sie kraje i chcesz Sethowi dac duzo miłości ale może potraktuj go jak kazdego innego psa: to Ty decydujesz którego psa teraz będziesz głaskac, i może najlepiej nie za darmo, przynajmiej na poczatku?
Widzisz, przez internet nikt nigdy nikomu psa nie wychował. Masz trudne zadanie i jesli ktos ma Ci pomóc to na miejscu. Poszukaj na dogomanii, tam najszybciej zdobędziesz jakies sensowne namiary .