Quote:
Originally Posted by saschia
Ale to, ze pes je vhodny na pracovne vyuzitie neznamena, ze moze byt pouzivany len na pracu. Dolezite je, ci je pes schopny existovat v normalnej spolocnosti, ci je schopny naucit sa posluchat na povely, ci je schopny spolupracovat s ludskym partnerom, ci ma vydrz a odolnost. A to zistis nielen sluzobnym vycvikom, ale aj inym - ci uz zachranarskym, agility, tancovanie, cokolvek. Podstatne su schopnosti, a nie to, ci a do akej miery su uplatnovane povodne planovanym sposobom.
|
Spatne sis precetla, co jsem napsal. Nepsal jsem jen o pracovním využití ale právě i o náhradních činnostech, jakými jsou prakticky všechna odvětví kynologického sportu.
Tohle je naše teoretická debata ale podívej se na realitu. Psy, kteří své pracovní schopnosti prokázali a jsou využíváni v chovu spočítáš v ČR na prstech obou rukou, v SR na prstech jedné ruky a např. v Itálii Ti bude asi stačit jen ruky půl ... Za prokázání pracovních schopností psa samozřejmě nepovažuji dnes tak propagovanou zkoušku 40 km běhu, která neprokazuje nic jiného než to, zda pes není úplný pecivál.
Quote:
Originally Posted by saschia
A netvrd mi ze su aj ine plemena vhodne ako spolocnici - samozrejme su. Ale nepoznam plemeno vhodnejsie na spolocnost do prirody ako to, ktoreho predkovia boli jej stopercentnou sucastou tot pred padtesiatimi rokmi.
|
Bohužel názor, že ČsV "je nejvhodnější pes jako pouhý společník" si mnozí vysvětlují zcela jinak, než my dva. Dobrým společníkem svého pána může být i jedinec bázlivý, nejistý a plachý. Pokud žije se svým pánem na samotě, není to problém. Problémem už je, že mnozí takoví psi projdou bonitací (jak a za jakých okolností, to nechme stranou) a dále se na nich chová. To samé platí pro psy (jichž je v populaci většina), kteří neumějí nic víc, než jít jakž takž u nohy na vodítku a občas si i sednou na povel. Takových je v chovu většina. A to přece nejsou psi, kteří prokázali své pracovní schopnosti.
To, že tvrdíme, že ČsV je dobrý společník se nesmí zaměňovat s pojmem společenské plemeno. A tak tomu, bohužel, v mnoha případech je.