Quote:
Originally Posted by sedivak
Ale aby tato o cvičitelnosti psa něco vypovídala, musela by to být minimálně ZM(nebo jiná zkouška její úrovně),neboli zkouška, kde se ověřuje stopa,poslušnost i obrana.
|
To je otázka do diskuze. I já si myslím, že zkouška všestranná by byla nejlepší ale jsem přesvědčován (a skoro už přesvědčen), že stejnou vypovídací hodnotu o pracovních schopnostech psa mají i zkoušky speciální. Např. stopařské, obranářské, záchrannářské apod. Zcela jistě ale mezi podobné zkoušky nepatří ZZO, ZOP nebo VZ1

.
Quote:
A ruku na srdce - kolik našich psů by obstálo?
|
Já si myslím, že dost. Jen by to chtělo aby majitelé se svými psy něco dělali. Pokud je ale nic netlačí, tak prostě nic nedělají. Na poslední klubové konferenci navrhovala Helena Hubáčková aby se začalo postupně. Navrhla tedy aby zpočátku byla předepsána alespoň zkouška ZOP pro chovné psy (feny by zatím zkoušku mít nemusely). Měla jsi slyšet ten tvrdý odpor především od poradců chovu (Soukupová, Jedlička). Přitom ZOPku by, alespoň podle mého, měl mít každý pes, který žije mezi lidmi. Neprověřuje totiž až tak pracovní schopnosti psa ale především jeho socializaci a nejzákladnější ovladatelnost potřebnou pro život mezi lidmi.
Quote:
A co by toto udělalo s chovnatelskou základnou?
|
Zcela jistě nelze teď ze dne na den předepsat pro chovnost ZVV1. Muselo by se jít postupnými kroky a pomalu podmínky přitvrzovat. Byla by to cesta na léta ale jistě by přinesla ovoce. Nicméně v současnosti není k této cestě dostatek vůle u rozhodujících členů vedení Klubu a také u "velkochovatelů", kteří je produkují štěňata bez ladu a skladu. To je bohužel tvrdá realita. Pokud máš názor, že by se mělo navrhovanou cestou jít, není problém, Účastni se schůzí Klubu a navrhni něco nebo se přidej k té dosud malé skupince nás, kteří naše plemeno nechceme zničit produkcí "exteriéráků".