další varianta?
Nechci se vám moc plést do tématu, ČsV nemám ani neplánuji, sleduji tento web, protože se mi moc líbí jak stylem zpracování, aktualizací a vůbec se to tu hýbe! :-)
Tohle téma je stále aktuální asi u všech pracovních plemen. Varianty dalšího vývoje když není selekce na pracovní vlohy při zařazování do chovu? Já to vidím jako:
a) úpadek pracovních vloh u většiny populace, zaměření chovu jen na exteriér, poté možný výskyt náhodných produktů s dobrou pracovní povahou
b) rozdělení na pracovní a exteriérovou linii (viz. NO, BOM)
Mluvíte tady o zkouškách z výkonu. Ráda bych se zeptala, jak vypadají v reále bonitace ČsV? Nikdy jsem na žádné nebyla, neznám ani z vyprávění. Jakým způsobem se zde testuje povaha? Máte jen prohlídku v kruhu nebo i kousání (přepad, kontrolák, útěk) nebo kolík? Ono by možná stačilo začít tady. Složit ZOP nevypovídá o ničem, navíc je obrovský rozdíl, kde je skládaná. Doma na place ji složí i pes, který na cizím cvičáku ani nevyleze z auta. Přijde mi průkaznější lsedovat povahy někde na veřejné akci, jakou je právě například bonitace, než přinést papír, že jsem to někde ušmudlala (ale že všichni účastníci museli zalézt za klubovnu, aby se pes nevyděsil, že někdo stojí vedle placu a dovolil si kýchnout, to už tam napsané nebývá)...
Nevím, berte to jako názor.
|