Ano, už je tu očekávaná reakce. Z jejího celkového vyznění - ČsV=pes nehodící se pro výcvik si můžete udělat obrázek. Ještě zdůrazňuji, že promluvila poradkyně chovu.
Ale několik poznámek :
Quote:
Originally Posted by Monika
NIKDY se nestřílí při útoku figuranta na psa.
|
Ach tady jsem dostatečně podrobně nepopsal. Ale napsal jsem,že česká bonitace probíhá stejně jako slovenská ale s drobnými rozdíly a ty jsem popsal zvláště. neočekával jsem, že zrovna tato část bude nesrozumitelná. A tak se tedy omlouvám.
Quote:
Můžu –li poradit všem zájemcům o plemeno, chov a bonitace ČSV obracejte se na členy chovatelské komise: na pana Hartla, Danu Matušincovou, Nadu Šebkovou, Dagmar Makovou, Jindřicha Jedličku a nebo na mne. Dostane se vám reálné odpovědi.
|
To není třeba zdůrazňovat. Ve všech článcích o bonitacích a dalších chovných problémech je vždy uvedeno, že se zájemci mají obracet na Klub chovatelů (psát jmenovitě nemá smysl, protože složení výborů a komisí se samozřejmě mění).
Quote:
Většina těch „ pitomců“ z chovatelské komise, jak Pavel neustále podsouvá, mají s čévéčky odpracováno a naskládáno tolik, že se o tom Pavlovi bude ještě dlouhou chvíli jenom zdát!
|
Proč mluvíš o lidech a jejich zásluhách, které nemají ? To co teď napíšu není proto, že chci nějak snižovat jmenované, jistě udělali mnoho pro plemeno, ale nikoliv to, co Monika prezentuje. Výše jsi vyjmenovala chovatelskou komisi. O jaké "většině" je řeč ? Pan Hartl, přes jeho obrovské zásluhy a práci nikdy s ČsV zkoušky neskládal a neskládá. Ani o Daně Matušincové nic takového nevím (zcela jinak je tomu u jejího muže). Naďa Šebková zkoušky skládat nemohla, protože žádné osobní zkušenosti s ČsV nemá jelikož ČsV nevlastnila a nevlastní. Dagmar Maková se svými psy také nikdy žádné zkoušky neprezentovala. A Jindřich Jedlička složil nějaké zkoušky s Garem ale od té doby také nevím, že by něco měl (opět něco jiného je jeho matka Olina). Takže jak to vypadá, tou "většinou" v chovatelské komisi jsi pouze Ty sama.
Quote:
ČSV má za sebou jen “kariéru“ nepovedeného pracovního psa, jehož nepoužitelnost u ozbrojených složek mnohé stála život. Nebýt civilistů a mravenčí práce s každým „ plašanem,“ chutí s nimi pracovat a hledat v nich to dobré, dovedla ČSV tam kde jsou dnes.
|
Hezky řečeno. Ale právě ta chuť pracovat se psy dovedla plemeno tam kde je. A tím, že z těchto požadavků neustále slevujeme ho vedeme do pekel (viz. stav našim psům nejbližšího plemene - saarloosova vlčáka).
Quote:
Zkoušky ZOP a ZZO nevypovídají nic o vlohách psa. Spíše o vlohách a schopnosti majitelů pracovat se psy a je jedno jestli zkoušku složí ČSV, NO, anglický buldok a nebo čivava. Všem na tyto zkoušky síly a „vlohy „ stačí. Trvat na nich by bylo nesmyslné a o ničem nevypovídající.
|
Nevím, zda jsi dobře četla, co Brunifid napsala (a co bylo navrhováno na minulé konferenci). Nikdo přece netvrdí, že ZOP je dostačující zkouškou z výkonu. Ale někde se přece začít musí. Nemůžeme hned chtít po všech aby skládali ZVV3. To, že se ZOP zařadí jako podmínka chovnosti, přiměje lidi aby se psy alespoň minimálně pracovali. A až bude povinná ZOP zažitá, lze pokračovat dále.
Co je nesmyslného na tom, že by byla ZOP povinná ? Sama píšeš, že na tuhle zkoušku stačí síly i jiným, nepracovním plemenům. Co je tedy za problém ? Přece jakékoliv i třeba jen nepatrné zpřísnění chovných podmínek plemeni jen prospěje.
Quote:
Dnes s popularitou táborů tyto zkoušky mnohá ČSV mají a skládají. A jsou to i ti „plašani.“….
|
Tady je třeba uvést na pravou míru, co je myšleno slovem "plašani" ? Jsou psi, kteří jsou nejistí při výcviku nebo naopak příliš temperamentní ale jen protože nemají zkušenosti s výcvikem. Takoví psi jsou normálně OK. Nebojí se cizích lidí ani cizích prostředí.
Pak jsou psi, které vidíme s ocasem na břiše a občas i tahají zadek po zemi. Pokud k nim přistoupí cizí člověk, tak mají snahu utéct. Takoví "plašani" by neměli jít vůbec do chovu a troufám si tvrdit, že pokud mají složenou zkoušku ZOP, tak je to nějaké divné, jak píše Brunifid.
Quote:
Byla jsme naivní a hloupá a až po mnoha letech osobních zkušeností s plemenem jsem byla schopná a ochotná pochopit, že ne všichni na to mají a i přesto za to stojí. Jak lidi, tak i jejich psi.
Mám ráda ČSV taková jaká jsou. Tak jako má máma ráda své dítě i když zrovna nenosí domů samé jedničky a nebo z něj není druhý Ivan Lendl. Kdyby ČSV stálo na lidech, kteří se s nimi a výhradně chtějí věnovat výcviku, jedno jestli sportovnímu a nebo pracovnímu, nebyli by tu. Tak to bohužel je a nemá smysl před tímto faktem strkat hlavu do písku.
|
Jsou to velice dojemná slova. Ale tady nemluvíme o cítění s nedostatky lidí a psů ale o chovu psů. A chov by měl být neustálým zlepšováním populace a nikoliv naopak.
Na podobných názorech dnes končí němečtí a belgičtí ovčáci a další plemena, kde prostě vznikly dvě linie - pracovní a exteriérová. A tím se totálně zničil genetický potenciál plemen, kdy dnes je problémem např. najít skutečně dobrého pracovního německého ovčáka (mluvím nikoliv o sportovním ale o praktickém použití).
Peter to vyjádřil zcela brilantně - což takhle místo neustálého důsledného sledování výstav a toho, kdo získal jakého šampióna se více klub koncentroval na výcvik, závody a zkoušky. Možná kdyby se výsledky výstav zveřejňovaly jen okrajově a především by se vyzdvihovali psi a majitelé, kteří cvičí, závodí a skládají zkoušky, byla by to motivace i pro ostatní.