Thread: Kastracja...
View Single Post
Old 06-02-2008, 00:05   #2
maria_i_wilk
Junior Member

maria_i_wilk's Avatar

Co do oceny czy masz rację, prawo czy coś, to nie wiem czy masz prawo decydować o psie, którego nie zamierzasz trzymać. Co do względów medycznych, to usunięcie jąder zwiększa częstość niektórych nowotworów (kości) w rasach psów bulowatych. Gdyby jajka nie były potrzebne, to by zwierzęta ich nie miały. A twierdzenie, że psu jajka slużą tylko do prokreacji jest nieprawdą. Testosteron przyspiesza reagowanie w układzie nerwowym, pozwala na przybieranie masy mięśniowej.
Co do powodów, dla których bym kochała czy niekochania psa, to nie jest to w sferze wymienianych z kimś nieznanym, publicznie, argumentów do jakiejkolwiek dyskusji.

A jeśli kundel jak twierdzisz ma nie chodzić na suczki, to wystarczy go nie spuszczać ze smyczy. To sposób, ktory nie wymaga zatrudniania wyobraźni do wytaczania argumentów "za" operacją, która po pierwsze nie jest konieczna, po drugie, nie jest potrzebna, a po trzecie może zmniejszyć szanse na adopcję. Bo nie możesz zakładać, że wszyscy myślą tak jak ty. No i żadna operacja nie jest wolna od ryzyka.

A co do "A co do podobiebieństwa do SH to... Jeżeli znasz wzorzec psa rasy husky to wiesz, ze jest duuuużo drobniejszy, oraz ma zupełnie inną kufę."

Kufę ma szeroką, ale głowę ma tak dużą, jak Wufek. Takie też się zdarzają. Wiele osób spoza rasy pyta czy mój husky jest malamutem. Gdy chodzi o wzorzec to dopuszcza on psy wzrostu 60 cm. Wobec tego górna granica wagi 27 kg z łatwością może być przekroczona (Wulfy - husky, ma 60cm i w pełnym futrze waży 31kg). A ile waży ten pies, jeśli go ważyłaś?

Nie chciałam się spierać na temat rasy psa na zdjęciach. Moje spostrzeżenia mogły, ale nie musiały, pomóc zauważyć cechy typowe dla innej rasy niż wilczaki, jeśli miało to mieć jakieś znaczenie.
maria i wufi
maria_i_wilk jest offline   Reply With Quote