View Single Post
Old 24-01-2002, 22:35   #5
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Send a message via Skype™ to Pavel
Default psy uzytkowe

Drogi Gregu,

Quote:
Pytam gdyż spotkałem się z opiniš (jak zwykle stronniczš)w Zwišzku w L., że Czw to rasa
wymodzona, wymyślona, spaprana i nieużytkowa.
to zdanie my wszyscy (wlasciciele CzW) slyszelismy juz nie raz.. I musze powiedziec, ze mi takze podobaja sie nie wszystkie rasy psow, ale jesli
jakiejs nie znam, to nie mowie nic w tym stylu, by nie zrobic z siebie glupka.

Quote:
Hodowca, który wypowiadał taka opinię hoduje berneńczyki (które, co oczywiste sš the best),
Ten hodowca moze przeczytac w kazdym atlasie psow, ze CzW byl wyhodowany jako pies uzytkowy i jego posiadanie i uzytkowanie przez cywilow bylo przez dlugi czas zabronione. CZW JEST WIEC PSEM UZYTKOWYM. Sytuacja z jego obecnym uzytkowaniem wyglada podobnie, jak z np. ONami w policji. Po prostu wojsko i armia maja obecnie calkiem inne zadania, niz tropienie ludzi na granicy. To jest glowny powod, dlaczego CzW nie jest obecnie uzywany w armii i policji. (tak samo, jak ONy. Dzis widzisz tam wszystkie inne rasy, tradycyjne ONy tylko sporadycznie)

Quote:
Ale jak tu z nim polemizować, gdy pada pytanie: no to gdzie pracujš, nawet u nich (w
Czechach i Słowacji) nie sa używane w służbach?
Wszystko co wiem o Czw, wiem z Internetu, a na konkretne informacje się dotychczas nie
natknšłem.
Dzis wina lezy po stronie wlascicieli. Nie kazdy chce z psem pracowac i go trenowac. Ale nie jest to powod, by mowic, ze CzW do niczego sie nie nadaje. Mozesz zobaczyc wysokiej jakosci psy naszej rasy, ktore sa bardzo dobrze wytrenowane. Mam inny przyklad do porownania - pudla. Jest to pies mysliwski. Dobrze slyszysz, pudel byl hodowany do pracy w wodzie na polowaniu. Pytales obecnie kogos, czy trenuje z ta rasa? Juz teraz moge Tobie powiedziec, ze 99,999% tego nie robi. I ludzie podobni do tego hodowcy, ktorzy "najlepiej sie znaja", mowia, ze pudla nie da sie trenowac. Bzdura. Z kazdym psem mozna trenowac. Jest u nas w klubie szkoleniowym pudel, ktory ma zaliczone ZVV2 (to cos pomiedzy IPO2 i IPO3 - ZVV jest to czeski egzamin). To jest jeden z argumentow. I po tym doswiadczeniu nauczylem sie, ze nigdy nie mowie nic negatywnego o jakiejs rasie.

Obecnie CzW najczesciej uzywa sie w prywatnych firmach ochroniarskich lub jako psy ratownicze.

Poza tym uzywa sie ich w sportach - agility, mushingu, coursingu i naturalnie w ogolnych sportach (IPO, SchH itd.). Wiele psow pilnuje objektow prywatnych (zaklady mechaniki samochodowej, place budowy, itd.)

Mam nadzieje, ze wyjasnilem troche ta sytuacje i tu moja rada: nie wierz nigdy "zdaniom specjalisty", ktory mowi o psach, ktorych nigdy nie posiadal.

Pozdrawiam,

Pavel
Pavel jest offline   Reply With Quote