Thread: HALTI ohlávka
View Single Post
Old 25-02-2008, 16:44   #16
Cingene
Junior Member

Ahoj,
tak ja se musim zastat haltiny.
Muj pes ma sedesat kilo a ja jen padesattri, navic je to anatolsky pastevecky pes, teda naprosto svehlave individuum. Muzete se do me pustit, ze ho nezvladam, vyvracet vam to nebudu.
Bez haltiny bych si jednoduse na prochazku netroufnula. Bydlim v Rakousku, tady pouziva haltinu temer kazdy majitel velkeho psa, a myslim, ze lide tu maji zvirata hodne radi.
Pavle, nezlob se na me, ale zda se mi, ze nemas s halti osobni zkusenost, jinak bys tak zapalene nemohl hajit obojek, natoz ji prirovnavat k ostnaci.
Kdyz byl muj pes mladsi (a lehci), tak zkousel tahat, stahovak jsem pouzila jednou, ale popravde receno, stacil mi i normalni obojek - anatolci pravda nejsou zrovna citlivky, takze kdyz se Pepo rozhodl ze povlece, jednoduse vlekl a vlekl by az do obeseni (kdyz uz se davil moc, tak se jednoduse vyblil a vlekl dal). U haltiny nehrozi poraneni (coz se o obojcich tvrdit neda), taky nepracuje na principu "zmacknuti a stlaceni cumaku dolu" (myslim, ze si pletes halti a gentle leaders) - naopak, pokud silou netrhnete voditkem tak psovi s hlavou ani necukne. Jen mu obrati cumak smerem osoba drzici voditko, takze lze snadneji obnovit ocni kontakt. Tim padem usnadni odvedeni pozornosti od cehokoli, at uz je to srnka, kocka, mys, nebo rvouci pes. Navic halti psovi nezpusobuje bolest, coz o ostnacich a podobne opravdu trvdit nelze.
A k nazorum, ze pes si ohlavku jednoduse sunda - neni to pravda. Pokud mate spravnou velikost, pes jednoduse nema sanci si haltinu stahnout.
Misto predsudku a konzervativnosti bych navrhovala, aby si kazdy, nez tuto pomucku odsoudi, trochu vic precetl, pripadne vyzkousel. A hned bude oponentu min.
Jana
Cingene jest offline   Reply With Quote