View Single Post
Old 29-02-2008, 21:06   #17
Dayen
Not so Junior Member

Dayen's Avatar

Default O zdravotním stavu Carin z Kopáčkova dvora

Pan Ladislav Kopáček, chovatel od kterého pochází zde zmiňovaná Carin z Kopáčkova dvora, mne požádal, abych zde zveřejnila jeho vyjádření k celé kauze týkající se zdravotního stavu Carin.
Účet pana Kopáčka zde na wolfdogu je totiž po změně systému fóra nefukční (stejně jako byl donedávna můj, já to vyřešila změnou nicku).

Ladislav Kopáček napsal:

Jako chovatel Carin bych se rád k tomuto zatím jednostranně podanému tématu vyjádřil i já.

Carin si ode mne odvezla bývalá majitelka ve věku 10 týdnů v naprosto bezvadné psychické i fyzické kondici, kdy předtím samozřejmě byla i kontrolována veter. lékařem. Štěně bylo předáno bez tehdy mně známých exter. vad či nedostatků, jinak bych majitelku samozřejmě upozornil.

Po jejím pozdějším oznámení, že zdravotní stav Carin není v pořádku, jsem začal okamžitě jednat, protože pro mě, jako chovatele, bylo velice důležité zjistit příčinu jejich údajně velkých zdravotních problémů. Majitelce jsem nabídl i odkup feny zpět, čehož využila.

Nyní mám Carin již dva týdny doma. Je velice živá, bez jakýchkoli problémů stačí ve všem i dospělým psům. Jediné, co ze začátku ukazovalo přece jen na nějaký problém, bylo občasné ulehčování přední levé nožky při dlouhodobějším pohybu. Nyní již nic takového nezaznamenávám.

Carin absolvovala zdravotní testy na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně na Klinice malých zvířat u Dr. Dvořáka. Výsledek mě nijak nepřekvapil, doktor kategoricky vyloučil nervový původ! Taktéž pohybový aparát že má v pořádku. Její stav byl tedy dle Dr. Dvořáka jednoznačně výsledkem nadměrného fyzického přetěžování organismu štěněte. Doporučil mi Carin pouze omezovat v možnosti pohybu a dovádění s dospělými psy a dopřát ji tak dostatek času na regeneraci sil.

Jelikož exteriér ani pohyb v rámci standardu on posoudit nemůže, tak jsem již domluvený s novým budoucím majitelem Carin, že ji předvede na nějaké veřejné kynologické akci, aby jste si mohli udělat úsudek sami.

Mě se jeví zatím stále trošku v nadměrné výživné kondici, má výrazný úzký postoj hrudních končetin, což samozřejmě kompenzuje mírně ven vybočenými tlapkami, to vše bez vbočených loktů či nedostatků v úhlení. Bývalou majitelkou údajný vadný pohyb, kdy končetiny ve cvalu kmitají souběžně, taktéž nepovažuji za nestandardní chod.

Pro mě je to samozřejmost, ale raději to napíšu, že pro majitele svých odchovaných štěňat jsem trvale k dispozici, vždy rád pomohu, je-li to v mých silách. A tak jsem moc rád, že je Carin naprosto v pořádku – zdravá a hlavně živá.

Ladislav Kopáček, chovatelská stanice "z Kopáčkova dvora"

Dayen jest offline   Reply With Quote