Quote:
Originally Posted by Pavel
Budeš se divit, ale ano. A majitelé mých štěňat podepisují ve smlouvě, že pes projde nejen svodem mladých, bonitací a vyšetřením DKK ale i základním výcvikem.
"
Neříkám, že pracovního psa dělá ZOP nebo ZZO, ale to, že po majitelích svých štěňat požaduji aby alespoň tyto minimální dovednosti dosáhli. To je to, co mi podepisují ve smlouvě. Samozřejmě, pokud pes má schopnosti, cvičí s ním dále.
Tady asi někteří budou polemizovat, co je a co není základní výcvik. Já po majitelích mých štěňat požaduji výcvik na úrovni BH, ZOP nebo ZZO s tím, že samozřejmě nemusí mít tyhle zkoušky složené, ale pes by měl umět přibližně vše, co jej jejich obsahem. Prostě základní ovladatelost.
|
Mal som z toho zmätok, ale pamätám si obsah aj starších článkov, tak mi došlo a čom to asi je a čo je zmyslom toho, aby pes " prošel" ( Napr. Sekcia Články-bonitace- ale v českom jazyku! : K čemu slouží svod mladých, bonitace a členství v Klubu ? Autor: Pavel (21. 4. 2002 - 13:39).
Môj slovenský preklad, dúfam správny, je :
absolvuje, zúčastní sa, predvedie psa pred komisiu ....keby som sa náhodol uchádzal o šteňa z vašej CHS
Podľa širokého vekového rozsahu pisateľov by bolo škoda dopredu niekoho odradiť prísnymi zmluvnými podmienkami panujúcimi v kluboch chovateľov.
Chov CSV potrebuje širokú členskú základňu, aby bolo z čoho vyberať a aby vynikli jednotlivci a úspechy, na zvodoch, bonitáciách, výstavách, skúškach alebo len stretnutiach. Nie úspechy za každú cenu.
Ozaj to najdôležitejšie v tejto téme: môj vek sa pohybuje tesne pri hranici veku, ktorý Pavel predpokladal