Ahoj
Quote:
PS (dla Kamily) : Masz juz CsV, tak jestesz czlon naszej wielkiej rodziny i bylo by dobrze zaczac uczyc sie takze po czesku (minimalne tak kuso, jak ja wiem po polsku) ).
|
Bardzo chetnie ne mam jeszcze zadnej gramatyki i slownika : }to musze jeszcze po polsku...: )
Dziekuje pieknie za tlumaczenie: ) I prosze o kolejne : )
Quote:
Pise, ze ma 16 tydenni stene CsV z italskeho chovu (on sam je nemec) a jevcelku bezproblemove. Jen od cca 8 tydne zacal reagovat na majitele, kdyz se
mu priblizi k jeho misce se zradlem event. kdyz mu misku chce sebrat - vrci na
nej. Tresta ho tim, jak pise, ze "dostane pohlavek" popr. ho od misky odnese
pryc ?!?
|
Kiedy on daje jemu karme? Kdyz sam cos zje?
Czytalam i sama tak robie(szczescie moj CsV nie vrci) : przed podaniem miski sama cos zjem - pies widzi ze nie jest pierwszy(alfa zjada pierwszy)
jezeli pies "vrci" dobrze dac pierw pusta miske potem wymienic na taka sama z karma "przepraszam to pomylka piesku tu masz nowa" ; ) ale malo i dokladac reka lub brac miske jak pies zje co ma - efekt - pies uczy sie ze mozna brac miske bo to znaczy dokladka. Dobrze gdy nie tylko jeden majitel tak robi ale cala jego rodzina...Pies nie moze myslec ze jest alfa ale zawsze na koncu jak inni zjedza "kto ma jedzenie ma wladze"; )
Quote:
>a ten mu rekl, ze se jedna o zcela normalni reakci, protoze vlcata v tomto veku si sve zradlo brani velice urputne a pry to neni zadny zasadni problem
|
Mysle ze dobrze uniknac problem na poczatku.
Pozdrawiam
Kamila