View Single Post
Old 20-10-2004, 00:31   #35
Simona
Junior Member

Opět přeji dobrý den...

Pro Pavla:

No, trošku jsem to nechtěně zamlžila. Šlo mi v podstatě o to, že pokud by se bonitoval starší pes a RTG na DKK by byl zhotoven např. ne v roce života ale třeba ve třech nebo čtyřech, asi by to už nevypadalo tak "růžově jako zamlada".

A tak i kdyby měl pes dobrý soulad se standartem vzhledově i dobrou povahu, možná by se chovným nestal kvůli dysplazii, a to jen proto, že nebyl rentgenován jako mladý, i když by třeba dřívě měl pouze náznak dysplazie a ta se u něj věkem rozvinula. Proto můj čistě teoretický dotaz na to, jestli u posuzování hraje roli i věk zvířete. A tak by vlastně věk zapříčinil to, že pes nebude uznán chovným.

Jen chci dodat, že bonitaci nechápu pouze jako "uchovňovací metodu".

Pro Moniku:

Já se na věc dívám jako (zatím) pouze nezúčastněný pozorovatel, laik. Snažím se najít si všechny dostupné materiály, i když jako nečlen klubu nemám přístup ke zpravodaji.

Ale pokud je všechno v pořádku, proč je najednou od začátku posuzování MVDr. Štěrce (tímto nemyslím říci cokoli proti jeho osobě ani zpochybňovat jeho posudky!!!!! Vyjadřuji pouze svůj úhel pohledu) tolik dysplazických zvířat? Tomu nevěřím, že by šlo o takový náhlý skok k horšímu. Nebo snad chce někdo tvrdit, že předchozí posuzovatel v ČR (jeho jméno si teď bohužel nevybavím) byl packal a nic o posuzování DKK nevěděl, stejně jako posuzovatelé v Polsku nebo kdekoli jinde mimo ČR? Nemyslím, že tudy vede cesta, protože pravidla pro určování dysplazie by měla být všude stejná pod záštitou FCI (možná se pletu, neznám ještě vše z této problematiky, a jde o jinou organizaci). Jak je tedy možné, že jeden a tentýž pes dostane u nás C a v Polsku A? Na jedné straně tedy musí být nutně chyba, a to zásadní a ohrožující celý chov!!!! Rozumím, že nyance vyhodnocení posoudí každý trošku jinak, ale probůh, ne o polovinu určovací stupnice!!! To je totiž tedy buď jeden posuzovatel slepý, nebo druhý zaslepený, jinak si to neumím vysvětlit!!!

Samožřejmě že je těžké řídit chov a vždy se najdou hlasy proti rozhodnutí vedení, a nezpochybňuji nic z těžké práce, která byla na plemenu vykonána od doby jeho vzniku. Naopak jsem jejím velkým obdivovatelem. O to více mne jako velkého příznivce plemene doslova děsí tyto rozpory s posudky DKK, křičící více než hlasitě o tom, že něco není v pořádku. Není ale v mé pravomoci to rozsoudit, pouze si udělat vlastní názor.

Proč chodí na bonitace a svody tak málo psů z celkového počtu narozených? Proč se množí "bezpapírová" štěňata a proč si je lidé berou? Proč se při tak malém počtu psů v plemeni stále zužuje jeho genofond?

Nemyslím si, že problémy s vyhodnocováním dysplazie pomohou k tomu, aby se plemeno a český chov šířil v dobrém světle. Nemyslím si, že tyto rozpory podnítí majitele mladých psů k tomu, aby se je pokusili uchovnit nebo s nimi alespoň přijít na svod mladých. Mnoho lidí to začíná považovat za zbytečnou námahu. A kdo s ČSV dnes cvičí? Hrstka lidí, kteří si zaslouží obdiv a následování, ale jinak nikdo. Tak kam to vlastně všechno spěje?

Rozhodně nejsem zastáncem toho, aby se do chovu pouštěla nemocná zvířata. Jde o to, kdo skutečně objektivně posoudí, která zvířata nemocná jsou a která ne. Tím, že se v rámci "očisty" vyhází polovina genofondu pryč (můj čistě přirovnávací slovní obrat), se nezajistí zlepšení situace.

Jedno je jisté... pes znamená nejen kyčle, ale hlavně úžasný společník pro život

Děkuji všem za názory
Simona
Simona jest offline   Reply With Quote