Moniko,
znám ve svém okolí pouze 2 ČSV, a shodou náhod jsou to oba velmi staří psi. Feně je přibližně 11let a běhá pěkně, ovšem horší je to se srstí, která jí (jedna paní povídala) dost utrpěla léčbou léky kvůli jakési nemoci.
Druhé ČSV je pes, vypadá snad ještě starší než ta fena. Ten špatně chodí, chodí dost pomalu. Viděla jsem je párkrát, s majiteli jsem se nikdy nebavila. Byl to ale v obou případech pohled na důstojné stáří. Pokud fenku uvážou u obchodu, rozhodně ji nepřehlédnete ani nepřeslechnete. I přes tu srst je stále ještě pěkná.
Netvrdím, že MVDr Šterc chce plemeni nějak ubližovat a věřím, že posuzuje podle svého přesvědčení a svědomí. Řekněme, že pokud by to posuzoval někdo jiný, psi by měli nuly. Ale... proč tedy, když C je tak výborný výsledek, platí, že pářit se může jen s A. Kolik těch A za chvíli bude? A pak se tato klauzule zruší nebo budeme jezdit do Polska? Výsledek A je zvláště u připouštěných psů preferován nad čímkoli jiným (pokud si vybírá majitel feny). Kolik štěňat se narodí po C psech? Kolik těch štěňat po C psech bude nakonec uchovněno? Tím se přichází o genofond, a jak to bude vypadat po deseti, dvaceti letech? Stačí se podívat na zdejší seznam plemeníků, je zde uveden počet potomků psů. A je tam spousta nul. Jsou sice chovní, ale mají třeba C. Fen A také moc není, a ruku na srdce: Kdo bude "kazit" možnost skvělého C s A, když si může vybrat světové A s A? (tady se Vám, Moniko, omlouvám za příklad, který jsem použila, lepší vysvětlení mého stanoviska mne nenapadlo. Vím, že ve skutečnosti jsem ta poslední, kdo by Vám v této věci měl něco říkat)
Jen jsem tím chtěla naznačit, že přílišná přísnost, byť dobře míněná, se může při tak malém plemeni za pár let pořádně vymstít. Nehledě už vůbec k tomu, jakou "skvělou" pověst si ohledně DKK čeští ČSV u nás i ve světě budují. A kolik majitelů psů to odrazuje, aby se své miláčky pokusili uchovnit. Provažují to za předem zbytečné.
Simona
|