….trochu odbočím, prosím tě Pavle, nezačínej zase o Mutarách v souvislosti se Štercem. Já myslím, že kromě tebe a Margo tomu stejně nikdo nevěří, že je mezi nimi jakákoliv souvislost. Vždyť je to fakt stupidní! Kříženci jsou na světě úplnou náhodou (2 roky). U Šterce jsme téměř 6 let!
K žádnému drastickému zužování genofondu v ČR nedochází, ba naopak, jsou více využíváni slovenští plemeníci, dovezla se 3 zvířata z Itálie, která v případě uchovnění budou přínosem.
Nechci být kritikem, ale mnohem vážnější je situace na Slovensku a v jiných zemích. Hned za Itálií jsme byli v loňském roce druzí, co se počtu narozených štěňat ČSV týče, cca 170 štěňat tj. zhruba o 50 více, než v uplynulých letech. Jako jediný klub rentgenujeme ČSV více jak 10 let! Chov ČSV v ČR rozhodně nestagnuje a není veden žádnými diletanty a prospěcháři.
(No, možná se dočkáme….:0)) Tak pořád tak „ nesejčkujte“…
U MVDr. Siembiedy jsem také byla a jeho velmi rychlé posouzení viděla, při vší úctě k jeho praxi! Takovými pojmy jako kongruence či inkongruence, Norbergův úhel, Medúza linie či Morganova linie, atd. se vůbec nezabývá. Já opravdu nevím co je správně, ale jednou je metodika FCI a té by se měli všichni vyhodnocovatelé držet.
Na výsledek DKK a loktů v Itálii čekáte několik měsíců, už první posudek píše sám rentgenolog a posílá ho dál ke komisionelnímu posouzení…Po několika měsících vám přijde asi 3 stránkový „elaborát“ kde jsou všechna mnou vyjmenovaná kritéria podrobně popsána a obodovaná. Což mi prostě u polského vyhodnocení chybí. ( Podobné protokoly vyplňuje i MVDr. Šterc i když ne tak dobře graficky zpracované.)
Situace s DKK je vážná, nikoliv však kritická. Možná na změnu vyhodnocovatele DKK v ČR opravdu dojde, jestli si „pomůžeme“ to ukáže čas.
|