Quote:
Originally Posted by Monika
….trochu odbočím, prosím tě Pavle, nezačínej zase o Mutarách v souvislosti se Štercem. Já myslím, že kromě tebe a Margo tomu stejně nikdo nevěří, že je mezi nimi jakákoliv souvislost. Vždyť je to fakt stupidní! Kříženci jsou na světě úplnou náhodou (2 roky). U Šterce jsme téměř 6 let!
|
No tak

. Neblbni čtenáře. Jedním z největších odpůrců MVDr.Šterce jsi byla donedávna i Ty sama. Dokonce kvůli rozporům okolo MVDr.Šterce mezi Tebou a Ing.Hartlem na jedné straně a Jindrou Jedličkou na straně druhé se ten vzdal funkce hlavního poradce chovu. To si všichni, kdo jsme tehdy na konferenci byli, pamatujeme. Proč najednou ten obrat ?
Quote:
K žádnému drastickému zužování genofondu v ČR nedochází, ba naopak, jsou více využíváni slovenští plemeníci, dovezla se 3 zvířata z Itálie, která v případě uchovnění budou přínosem.
... Hned za Itálií jsme byli v loňském roce druzí, co se počtu narozených štěňat ČSV týče, cca 170 štěňat tj. zhruba o 50 více, než v uplynulých letech.
|
A kolikpak je to za tento rok ? Dej k dobrému oficiální údaj ?
Quote:
U MVDr. Siembiedy jsem také byla a jeho velmi rychlé posouzení viděla, při vší úctě k jeho praxi! Takovými pojmy jako kongruence či inkongruence, Norbergův úhel, Medúza linie či Morganova linie, atd. se vůbec nezabývá.
|
Je vidět, že se nám rodí další odborník-posuzovatel DKK.

Nejsem odborníkem, nerozumím vyhodnocování ale vím jedno - MVDr.Siembieda je jeden z nejuznávanějších polských odborníků na DKK s dlouholetou praxí. Současně je i profesorem na veterinární univerzitě ve Wroclawi. Je certifikovaným posuzovatelem DKK a jestli měří klouby měřítkem (jako MVDr.Šterc) nebo pozná stav kloubů polde oka je mi vcelku jedno. Pro mne je průkazné, že se jeho výsledky shodují s výsledky vyhodnocovatelů z ostatních zemí (kromě ČR, samozřejmě).
Quote:
Já opravdu nevím co je správně, ale jednou je metodika FCI a té by se měli všichni vyhodnocovatelé držet.
|
Tak ještě jednou a snad posté ŽÁDNÁ METODIKA JAK POSUZOVAT DKK V FCI NEEXISTUJE. FCI pouze doporučuje jednotnou stupnici. Existuje dokonce hnutí veterinářů, kteří se snaží sjednotit alespoň stupnici DKK. Jmenuje se
Hohenheimerský kruh. A tabulku se srovnáním stupnic v jednotlivých státech
najdete zde. Prosím abys, Moniko, neustále neopakovala ten nesmysl, který si vymyslel zřejmě MVDr.Šterc (od něj jsem ho slyšel poprvé), že FCI má nějakou metodiku vyhodnocování DKK. FCI není veterinární organizace, takže ani nemůže žádnou takovou metodiku vypracovávat. Tu vypracovává veterinární komora každého národního státu.
Quote:
Situace s DKK je vážná, nikoliv však kritická. Možná na změnu vyhodnocovatele DKK v ČR opravdu dojde, jestli si „pomůžeme“ to ukáže čas.
|
Trofám si říci, že situace s DKK není vážná. Je jen závažnou uměle udržována. Jak je možné, že v Itálii, kterou jsi výše pochválila, je 90% psů po rodičích z ČR a stav DKK je tam zcela jiný než u nás ?