View Single Post
Old 21-10-2004, 08:56   #47
alexa
Junior Member

Quote:
Bohužel celkové zdraví, vitalita a „funkčnost“ psa (nejen DKK) se může hodnotit až na konci jeho života. V jednom či ve dvou letech to jde velmi těžko.
S tím naprosto souhlasím, proto jsem napsal, že by bylo vhodné přerentgenovat staršího psa a vyhodnotit, k jakým změnám na kloubu za ty roky došlo. Na rozdíl od Simony si myslím, že by toto posouzení měl provést právě pan MVDr. Šterc (protože to bude už hodnocení „neoficiální“, neměl by být problém pak snímek ukázat i jiným odborníkům – ortopedům a požádat je ještě o jejich názor – protože v tomto případě by nemohla být řeč o nějakém „prospěchářství“, myslím že hodnocení by mohlo být velmi objektivní).

Osobně jsme byli přímo u MVDr. Šterce cca před 3-mi týdny rentgenovat jedno z mých štěňat (Bonnie) – pan Šterc je celkem příjemný pán, který se s Vámi o snímku ochotně pobaví a vysvětlí, proč zadává ten který stupeň DKK (čímž nehodnotím jeho přísnost nebo nepřísnost). První co bylo, tak se na snímek podíval bez jakéhokoliv měření a prohlásil, že to rozhodně není D nebo E, protože kloub je „čistý“ (takže mu zbyly možnosti A, B, C) – pak začal měřit úhly apod. Podle jeho vyjádření nemocný kloub je viditelný na první pohled (Morganova linie, medúza, vznikající artróza apod.) – což se asi všichni shodnou. Nepřipadal mi jako člověk, který by vědomě chtěl někoho poškozovat – problém může být PODLE MÉHO NÁZORU v nedostatečné zpětné vazbě na klinickou praxi – právě přerentgenování a opětovné posouzení starších psů by mohlo alespoň trošku tuto zpětnou vazbu vytvořit. Mezi A, B a C (podle doporučené metodiky FCI) může být opravdu velmi tenká hranice - kloub s Norberg. úhlem kolem 105° může být hodnocen všemi těmito stupni, záleží na dalších kritériích – u A, B, C asi hlavně poloha středu hlavice kloubu k hornímu okraji kloubní jamky, kongruence (souběžnost) a šířka štěrbiny apod. – a na tom, jaká je jim přikládána váha a co je ještě považováno za normální a co už ne (a to může být velmi subjektivní).

Špatný snímek by neměl posuzovatel vůbec posuzovat (on by ho neměl ani rentgenolog v rámci své „profesní cti“ ani k posouzení poslat). Pokud pes leží trošku šikmo vzhledem k ose snímku, tak to určitě vadit nebude. Pokud má ale (i poměrně málo) rotovanou pánev, pak už to výrazně zkreslí jedno z nejvýznamějších kritérií, a to polohu středu kloubu vzhledem k hornímu okraji kloubní jamky – jeden kloub pak vypadá, že je v jamce „zapadlý“ až moc, druhý zase z jamky „vylézá“. U mé fenky Alexy dělal můj veterinář snímky dva, druhý se povedl, u Bonnie MVDr. Šterc první dva snímky vyhodil a za celkem slušný uznal až třetí.

Quote:
... ba naopak, jsou více využíváni slovenští plemeníci, dovezla se 3 zvířata z Itálie, která v případě uchovnění budou přínosem.
Pravda, slovenští plemeníci využíváni jsou – mě například ani nic moc jiného nezbývá (a asi ani spoustě dalších lidí) – mám fenu C (MVDr. Šterc – podzim 1999) po nulových rodičích (MVDr. Nechvátal), takže potřebuji „nulového“ psa – takoví, kteří by se na ni hodili (krevně a exteriérově), se dají v současné době už najít jen v nejpočetnějších skupinách českých plemeníků - většina z nich jsou de facto navzájem příbuzní, takže bych jen rozšířil jejich početné řady a rozvoji genofondu moc neprospěl. I když by jistě pro mě bylo pohodlnější jet za psem někam třeba 100 km, než najet 2x 700km (dovoz psa k nám a odvoz psa domů) a týden si vzít dovolenou, protože půjčeného psa samotného doma prostě nenechám – kdyby vzal kramle (utekl), tak bych se mohl jít rovnou picnout . Ale nulových psů prostě fakt moc není a krýt všechny feny pořád dokola těmi samými psy, tak budou za chvilku všichni navzájem příbuzní.

Karel
alexa jest offline   Reply With Quote