Quote:
Originally Posted by sedivak
ale případy,kdy pes "trojkový"od Šterce(tudíž podle něj nemocný),dostal "A"(neboli naprosto zdravý) v Polsku přece existují.Tak kde je pravda?  .
|
To máš pravdu ale současně např. u dvou příkladů, které jsem uvedl, se pozitivní nález potvrdil.
Quote:
Nebo ty považuješ za nemocné pouze psy s "E"?
|
V žádném případě. "Nemocný" je podle mne každý pes s pozitivním nálezem. To znamená C-E.
Quote:
Jakým způsobem on rozlišuje např."B" od "C"? Jak on měří,když se tak velice rozchází se Štercem?
|
MVDr. Siembieda nic neměří (alespoň jsem ho nikdy nic měřit neviděl). Vše posuzuje pohledem na snímek. Já tedy nevím, nejsem veterinář, ale při jakékoliv diagnostice jsem ještě žádného veterináře ani humáního lékaře nic měřítkem a úhloměrem měřit neviděl. A tvrzení, že se úhly musí měřit a že FCI předepisuje určitou metodiku, je nesmysl.
FCI doporučuje pouze a jen následující :
A - bez nálezu
B - podezření
C - lehká DKK
D - střední DKK
E - těžká DKK
Co to je "lehká", "střední" nebo "těžká" a kde je hranice mezi nimi, FCI nestanovuje (a ani nemůže, protože FCI není žádnou odbornou organizací veterinářů).
Quote:
Věř mi,že i mě by se líbilo naložit svou novou fenu do auta a zajet do Polska pro rtg. s daleko větší jistotou "vítězství" než rentgenovat tady.Ale je to to správné řešení?
|
Nevidím tuhle věc tak, že se do Polska jezdí za "snadným vítězstvím" (i když samozřejmě nemohu vyloučit, že někteří tak činí). Ale vysvětli mi, jak je možné, že podobné výsledky jako v Polsku jsou v Maďarsku, Německu a Itálii. A všechny jsou diametrálně jiné, než v ČR ?
Navíc jen tak na okraj. Pokud nebudeme uznávat zahraniční rtg., tak potom by bylo nejlepší zakázat vývoz a dovoz štěňat. Separovat zcela náš chov od toho světového. Protože co když někdo doveze psa, který má již 2-3 generace rentgenované pouze v zahraničí ? Jak poznáme, že přestože on sám bude mít v ČR 0/0, není z dysplatických rodičů a prarodičů ? A jak jistě víš, tvrdí se, že DKK se projevuje nikoliv u přímých potomků ale až minimálně po 1 generaci ? V takové situaci jsme totiž nyní. Krytí v zahraničí není problémem. Tím si můžeme přitahovat DKK do ČR. Ale v zahraničí přitom mají radikálně jiný stav DKK než v ČR, takže přestože u nás bude chov s "pěknými dvojkami", nikdo od nás štěně nekoupí a chovat se prostě přestane, jak už se např. v letošním roce začíná projevovat.
Quote:
Já si fakt nejsem jistá. Proč prostě a jednoduše nevyměnit přísného Šterce za jiného českého veterináře?
|
Tady se trochu dostáváš do rozporu sama se sebou. Proč tedy měnit Šterce, když máš pochyby o výsledcích jiných veterinářů ? Pak je asi Šterc ten nejlepší a měli bychom si ho ponechat.