Quote:
Originally Posted by aneta1
 jestem jak najbardziej za tylko pamiętam jak już za taką propozycje zostałam zjechana z góry na dół .
|
No widzisz - inni robia a Tobie sie oberwalo....

Bo nie chce Ciebie dolowac, ale takie wredoctwo wymierzone w wielu biednych hodowcow i wlascicieli zatacza coraz szersze kregi.... W Slowacji, czy takich Czechach stalo sie tak popularne, ze nawet nikt temu sie nie dziwi i .. nikt nie ma nic przeciwko jesli nie jest bezpodstawne....
Taki sedzia nie dosyc, ze wskazuje na wystawie psa, ktory wygral klase i NA GLOS

tlumaczy obecnym jakie ma zalety i niedostatki... Jest JESZCZE GORZEJ - nie raz slyszalo sie, ze jakis "pies schodzi z ocena dobra za atypowa glowe, ktora jest.. a powinna byc..."
Na bonitacji wredoctwa mierza psy i maja czelnosc mowic, ze jakas Pimpusia moze byc za dluga, za szeroka, a jako panienka zbyt meska... i to tez NA GLOS... wskazujac na konkretnego psa...

Potrafia wprost powiedziec, ze to cudo ma zbyt dlugie ucho, czy ciemne oko...
No, ale juz szczyt wszystkiego mielismy okazje obserwowac w wykonianiu Soni Bognarovej ma konferencji klubowej w Bratyslawie - chyba ma zbyt wysokie mniemanie o sobie i jako sedzina i hodowczyni CzW mysli, ze jej wszystko wolno... Mozesz sobie wyobrazic, ze oficjalnie pokazywala zdjecia wadliwych i nietypowych psow?!?!?

I nie dosyc, ze krytykowala je przed wielka publika ze wszystkich wilczakowych krajow to jeszcze prezentacje nagrala i rozsyla po swiecie innym sedziom...
Ale to przejdzie tylko tam - u nas nie wolno krytykowac. Jak powiesz komus, ze jego blond suka jest blondynka to ciebie ukamieniuje, bo "uznany sedzia XXX powiedzial, ze to szatynka!!!!" i nie masz pojecia, bo kazdy ma prawo do wlasnej interpretacji wzorca, ktory dopuszcza nawet siersc zielona. Powinnas wiedziec, ze w Polsce mamy tylko i wylacznie typowe psy, ktore sa tak doskonale doskonale, z tak doskonale slicznymi charakterami, ze jesli taka Sona wpadnie nam na sedziowanie do ringu i COKOLWIEK skrytykuje to my ja stylem francuskim, ktory czytajac niektore prywatne fora hodowcow zadomowil sie juz do Polski - tu cytuje pewnego polskiego wystawce - "damy jej w mor...."....
W zyciu psiarzy jest zasada, aby nie szkodzic psom - a psu jest obojetne, czy ma jasne oko, czy ciemne... Czy ucho ma 10, czy 11 cm.... One na krytyce nie traca - problem maja jedynie ludzie... A jesli dyskusja o wzorcu spowoduje, ze psy przychodzace na swiat beda zdrowsze, bo beda mogly przebiec 100km, zamiast 10 (mozna wyczytac, ze to maksimum dla tych molosowatych), beda mogly skakac i szalec bez obawy, ze uszkodza sobie swoje zbyt ciapowate konczyny, a z otwarych kacikow nie bedzie sie im lala slina.... pewnie nam jeszcze za to podziekuja....
Quote:
Originally Posted by aneta1
Margo dodaj jeszcze z dokumentacją czysto naukową dla celów edukacyjnych 
|
Spoko... teraz nie dam rady. Ale materialow sie uzbieralo.... Bedzie wiec o czym dyskutowac, bo sama mam nadzieje na dyskusje i opinie (oczywiscie z wlascicielami - z hodowcami "innych typow" sie nie udalo - najbardziej fachowa argumentacja miala postac "nie bo nie"

)