View Single Post
Old 06-06-2008, 04:05   #69
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Send a message via Skype™ to Ori

Mamy tu w watku opinie hodowcow z Peronowki.
Na stronie www.vlcak.nazwa.pl pojawila się opinia hodowcy Wilk z Polskiego Dworu - http://www.vlcak.nazwa.pl/index.php?readmore=151

Na stronie hodowli z Peronowki, w watku „Wystawowy weekend…itd.” znajdziemy opinie hodowcy Silver Power - http://www.zperonowki.com/html/PNphp...pic-t-750.html

To i ja się dołożę – hodowla Jantarowa Wataha.
Jako ze Jantarowa to hodowla zrodzona wyłącznie z pasji do rasy i miłości do wlasnych psow, na wystawy jeździmy glownie jako hobbyści – nie planujemy 10 miotow w roku, max jeden calkiem wystarczy. Tytułów nasze psy maja już po koniuszki uszu, wiec nie musza mieć wiecej. Ani wieksza slawa ani popularność nam nie potrzebna – bo kto nie zna Ambera? Kto nie słyszał o psim terapeucie BETI? No a jeśli ktos nie słyszał to od tego w koncu jest stronka… Sadzac jednak po frekwencji chetnych na nasze szczeniaki, mogę uczciwie przyznac – wielu o moich psach słyszało i je docenia.

Przydługi wstep sluzy wprowadzeniu w cos czego zwykle nie robie, a co stalo się popularne wśród wulgarnej czesci hodowcow – ocena psow znajomych stojących z nami na ringu.
Ocena wyłącznie negatywna, niezgodna z ocena wydana przez sędziego. Obce psy nie maja co liczyc na obiektywizm. Krytyka psow, sędziego, sędziowania.
Krytyka nastepuje wyłącznie po przegranej, niezależnie od sędziego, kraju w którym dokonuje się ocena czy stawki psow.

Sprobujmy wiec jak to wyglada z drugiej strony na malym przykładzie.
Wystawa w Lesznie 31.05.08. Sedzia – Czech. 12 CsV w tym 2 bez oceny bo po urazach.
Zwycięstwo Rasy i Zw Młodzieży bierze moja mlodziutka (11,5mies) suczka ADANE.
Wynik nie podoba się hodowcom „z Peronowki”. Komenterze - „nie wiem czym kierowal się sedzia” itp.

Inni hodowcy składają gratulacje. Ciesza się razem z nami. http://www.vlcak.nazwa.pl/forum/view...7242#post_7242

No wlasnie - czym kierowal się sedzia? Czy ADANE słusznie wygrala? Albo inaczej - czy NIE MIALA PRAWA wygrac w TEJ stawce?
W swojej klasie (młodzież) ma 3 inne suczki – o jeszcze raczej niepewnych charakterach – rzecz nierzadka u Wilczakow, zwłaszcza w młodzieży. Nic wielkiego, ale… ADANE – nie ma cofki przed czlowiekiem. W rasie pracującej za sam charakter sedzia mialby prawo dac suce z ogonem podkulonym (Juvart) ocene bdb. O eksterierze za chwile.

W ostatecznym porownianiu o Zw Rasy ADANE ma w konkurencji: Mentalla, Eligo, Brende i Jolly. Mentall – piesek o wyraznie młodzieńczym jeszcze ruchu, w fazie szybkiego rośnięcia, ruch jeszcze niezborny.
Eligo – pies o ladnym ruchu ale drażliwym charakterze. Nie sposób było nie słyszeć jego warczenia w ringu na sędziego/na innych wystawcow (pies już dawno nie w młodzieży, ale champion chociaz biega w klasie uzytkowej)
Jolly i Brenda – 2 doskonale suczki, tu zadecydowala pewnie młodość Adanki i preferencje sędziego.

ADANE wygrala w tej stawce. Jakis problem?
Miesiac wczesniej ADANE przeszla przegląd młodych - „test eksterieru i charakteru” właściwy dla jej wieku, na ocene doskonala u sędziego od rasy Oskara Dory (Slowacja).
Sedzia Dora stwierdzil DOSKONALA zgodność ze wzorcem rasy - P1.
Czy są chetni by podważać JEGO decyzje?
Jako suka poki co doskonala, ma prawo wygrywac z innymi doskonalymi Wilczakami.

Tyle o nas – to zresztą tylko malenki przyklad.
Ataki nadchodza po każdej wygranej psow z konkurencyjnych hodowli: Silver Power z Brenda wlacznie, Wilk z Polskiego Dworu, moje psy oczywiście także. Z atakow wylaczone sa „Dabki”, bo po psie z Peronowki. Ale do czasu. Dzieci niepokornego Eurego już pewnie zaznaja tych rozkoszy konkurencji.

Mamy w Polsce cos wspaniałego – wlasne polskie szczeniaki Wilczakow, z roznych hodowli, kazde rozpoznawalne i troche inne i wśród każdych sa te doskonale.
Możemy to przyjąć albo zeszmacić.
Możemy tak je krzyżować by były coraz lepsze.
Ale np. dla mnie - ciemniejsze oko będzie zawsze mniejsza wada niż wrogie nastawienie psa do ludzi. Mniej wilcza głowa będzie zawsze wada mniejsza niż wzrost na dolnej granicy. Mocniejsza budowa będzie mniejsza wada niż brak kontaktu z psem, jego wyobcowanie psychiczne, niezdolność do szkolenia i zycia w rodzinie.
Bo ciemniejsze oko latwo w hodowli poprawic, a charakteru już nie tak latwo. Bo wilcza glowe latwo osiągnąć – wystarcza 1-2 pokolenia, a pies poniżej granicy wzrostu w ogóle nie pojdzie do hodowli. Moja opinia.

Podobnie jak reszta hodowcow, pisze wlasna opinie, a nie przyczynek do dyskusji. Bo dyskusja i tak będzie pokierowana tak, jak sobie zyczy właściciel tych prywatnych stron. Nie mam tez w zwyczaju dyskutowac na forum z osobami, które nie rozmawiaja ze mna w „realu”.