Quote:
Originally Posted by wolfin
ale ja patrze dalej niz dzieci z mojej hodowli ale jescze dalej i dla tego jesli mami - z. Beispiel poprawic u dzieciakow cheo i harki - choc - mow mi ze siersc,to bedziemi daleju isc tak zeby to poprawic.
nikt nie wychoduje dobrego psa za 1 generacje- ta praca trwa cale zycie 
|
...pięknie brzmi, ale życie jest okrutne i...
zanim konrad sie wypowie, ja dodam skromnie, że to. o czym piszesz to górnolotne chęci, a życie toczy się jak toczy

.
1. Wybór psa do suki (czy odwrotnie) to często decyzja, którą oczywiście staramy sie podejmować rozsądnie - ale NA TEN CZAS (psy też się zmieniają)
2. nie mamy wpływu na dalszy przebieg rozrodu u szczeniaków (chyba, że zostawiasz szczeniaka) gdyż nowi właściciele podejmują decyzję sami.
3. Mała liczba reproduktorów w kraju (sory, ale psy w większości z Peronówki) nie daje wielkiego wyboru, a "porozumienie" poza granicami to jeszcze utrudnienie, w kraju znasz, widujesz psy, za granicą to już gorzej (wystawa)
4. I najważniejsze - WŁAŚCICIELE- musisz sie dogadywać, a ludzie często stanowią większą przeszkodę niż dobór psów

a 5. to niestety, zakłamanie w tym światku: mówi się jedno, robi się drugie, a nie każdy umie oddzielić "ziarno od plew".
i 6. to nie każdy hodowca studiuje genetykę.
Sama wiesz, że realia są inne. JA to tak widzę, mogę się mylić.