Michal, asi si môj príspevok celkom nepochopil, ale mojim zámerom nebolo provokovať, ale získať vyjadrenia od zainteresovaných ľudí, ktorí sú s ČSV v kontakte. Uvažujem nad témou práce a chcem písať o niečom, čo má nejaký zmysel v chove ČSV. Práve zhrnutiu nejakých faktov zozbieraných z jednej alebo dvoch webových stránok sa chcem vyhnúť. To zase neznamená, že práca bude založená na mojich vlastných názoroch. V každom prípade by som rada všetko konzultovala s niekým kompetentným.
Obhajoba existencie ČSV je výhradne na nás majiteľoch a chovateľoch a na tom ako k chovu pristupujeme.
Mňa zaujíma čo prinieslo miešanie krvi po tej pracovnej stránke. To, že je to úžasné zviera, dokonalý spoločník, na to som prišla aj sama.
Mimochodom, som jedna z tých čo nosia svoje ČSV na cvičák a snažia sa získať skúsenosti v teréne. Nemysli si, že sedím za compom, čítam fórum a len tak som si zmyslela, že napíšem bakalárku práve o ČSV. Rozhodla som sa tak preto, lebo sa snažím s týmto psom pracovať a rada by som v bakalárskej práci rozobrala pracovný potenciál tohto plemena, ale na základe jedného (môjho) psa to urobiť nemôžem.
Očakávala som, že na môj príspevok sa ozvú ľudia, ktorí niečo so svojimi psami robia a vyjadria sa v čom ich pes vyniká a v čom naopak nie. Len sa obávam toho, že takých asi veľmi veľa nie je (to nie je výčitka). Na základe toho by som sa rozhodla či téma ČSV a služobná kynológia má nejaký význam, alebo je toto plemeno po tejto stránke nepoužiteľné.
|