Junior Member
|
Quote:
Originally Posted by arwen
Michal, asi si môj príspevok celkom nepochopil, ale mojim zámerom nebolo provokovať"
|
Ahoj,
neberiem to ako provokáciu ani urážku, len debatu. Problém je v pojmoch, oficiálnych názvoch, psíčkarskom žargóne.... práca so psom.
Pokiaľ by poradie tvojich príspevkov bolo opačné, nebol by som sa ozval . Ale formulácia toho prvého, úvodného, ma zdvihla a je to už vonku. V závere bolo, že privítaš každý názor, nielen tých ktorí so psom PRACUJÚ. Ale aj v tom druhom príspevku ma dvíha najmä veta: „Očakávam, že sa ozvú ľudia, ktorí niečo so svojimi psami robia a vyjadria sa v čom ich pes vyniká a v čom naopak nie“. Také rozdiely by v samotnej práci nemali byť, odborníci ťa roznesú v zuboch, najmä pri netradičnej téme.
Podľa teba, keď nedrilujem svojho ČSV na cvičáku, neučím ho skákať na figuranta, zámerne nenútim behať po pachovej stope, nepredvádzam ho na skúšky „ odborníkom „ ktorí už dávno nad nami zlomili palicu atd. nič so svojim psom nerobím?
Pozn.: Bol som na cvičáku cca od jeho 4mesiacov a keď ako polročný zahryzol figurantovi do rukáva, ten zbledol, zahrešil a skončili sme. Vraj ho pred tohto diabla keď bude starší nikto nedostane.
ČSV prešiel niekoľkými výstavami, zvodom mladých, bonitáciou, SVP1 ( čas 4:14, je skôr môj výsledok ako jeho ). Podľa hodnotenia je aj povahovo OK, resp. Of, sangvinik, ovládateľný, vyrovnaný. Problémik je P3 na konci, ale to som asi svojou neprácou s ním nezbabral. Gény, ktoré som v ňom kúpil, môže preniesť ďalej aj pre tých, ktorí budú v budúcnosti PRACOVAŤ s plemenom. Aby plemeno prežilo.
Napriek tomu vážne uvažujem na jeho neuchovnení. Aby sa nespracovaný pes nedostal do ďalšieho chovu. Načo aj, veď hranice padli, hraničného trhača už na okolí nie je treba, armáda a polícia ho zatratili, kynológovia – civili takisto. Možno len potajomky pre nejakú SBS-ku na vylepšenie krvi a vlastností prácou zblbnutých plemien. Tak ako voľakedy prilievanie vlčej krvi a aj nevhodných vlčích vlastností do jedného takého plemena. Tak isto ako veľavravný pohoršujúci pohľad niektorých kolegov od ČSV, keď ten môj na jemu nesympatickému súplemeníka zavrčí, alebo sa naježí. Dá najavo svoj sivý "názor".
Mne osobne tento nepracovný ČSV dal viac pozitívneho ako väčšina ľudí, s ktorými som sa stretol, alebo pracoval.
PS:
Ako potom budeš v súčasnosti hodnotiť „prácu“ amerických plemien šľachtených napr. na vyhľadávanie utekajúcich otrokov? Áno, dajú sa využiť na iné účely, aj na vyhľadávanie drog, dokonca aj ako záchranári. Je to ich práca na ktorú boli pôvodne šľachtení? Spoločenská objednávka na „ pracovné“ plemená je iná, ako bola za studenej vojny.
Mám za sebou viacero skúšok, zmysluplných aj nezmyselných, vrátane nejakých tých prác. Najväčší úspech som dosiahol, keď som vychádzal zo zadania práce, svojho názoru na zadanie a ten som v závere práce vyvrátil, alebo potvrdil. Za odborného vedenia školiteľa, konzultanta, skrátka odborníka v odbore, ktorého sa práca dotýkala. Aj negatívny výsledok je totiž výsledok.
Aj ako nepracant ti môžem napísať v čom ten môj vyniká, ale určite to nebude objektívne hodnotenie. A najmä nie názor, ktorým by sa mal obhájiť ČSV ako pracovné plemeno.
Držím palce pri formulácii celej bakalárskej práce a rád by som si ju prečítal, nezáväzne, možno bude stačiť aj jej záver.
Ďalej prenechávam pole tým, čo so svojimi psami niečo robia
Michal