View Single Post
Old 16-06-2008, 21:05   #10
arwen
Junior Member

Quote:
Originally Posted by borislav View Post

Podľa teba, keď nedrilujem svojho ČSV na cvičáku, neučím ho skákať na figuranta, zámerne nenútim behať po pachovej stope, nepredvádzam ho na skúšky „ odborníkom „ ktorí už dávno nad nami zlomili palicu atd. nič so svojim psom nerobím?
To netvrdím. Ja len potrebujem fakty, preto oslovujem predovšetkým ľudí, ktorí majú praktické skúsenosti a dosiahli nejaké výsledky. A tiež nesúhlasím, že výcvik je o nútení a drilovaní. Koniec koncov nútiť niečo ČSV robiť je priam nemožné. To všetko je o spolupráci, perfektnej komunikácii medzi psovodom a psom a hlavne o dobrom vzťahu medzi nimi.
Vlčiaci by podľa mňa mali skladať skúšky všestranného výcviku, aby sme mali hmatateľné dôkazy o tom, na čo majú konkrétni jedinci vlohy, ktorí ich majú výraznejšie atď... Keby každý chovný ČSV mal na papieri potvrdené, že dokáže sledovať stopu, priniesť aport, zadržať figuranta, myslím že by sa na naše plemeno celkovo pozeralo trochu inak.
To, že ti tvoj nepracovný ČSV dal viac ako väčšina ľudí, je síce pekné, ale mňa zaujíma, čo môže naše plemeno priniesť svetu kynológie. O tom by som chcela napísať prácu. Samozrejme s cieľom zlepšiť všeobecnú mienku o ČSV. To všetko však musí byť založené na faktoch, ktoré však asi len veľmi ťažko zoženiem, takže v konečnom dôsledku z tejto témy asi nebude nič.

Last edited by Pavel; 17-06-2008 at 09:46.
arwen jest offline   Reply With Quote