Quote:
Originally Posted by arwen
Ja len potrebujem fakty, preto oslovujem predovšetkým ľudí, ktorí majú praktické skúsenosti a dosiahli nejaké výsledky.
..., ale mňa zaujíma, čo môže naše plemeno priniesť svetu kynológie. ... To všetko však musí byť založené na faktoch, ktoré však asi len veľmi ťažko zoženiem, takže v konečnom dôsledku z tejto témy asi nebude nič.
|
Nelam flintu nad rozliatym mliekom ;o) Je dost ludi co pracuju s CsV systematicky (t.j. robia s nimi skusky, alebo sa aspon venuju konkretnej cinnosti). Nie je ich vela, ale su. Obavam sa ale, ze vela ich na fore nenajdes. Potrebujes ich stretnut osobne. Alebo ich aspon osobne oslovit...
Tiez je otazka, ci ta zaujima len nazor ludi z Ciech a Slovenska? Pretoze nech mam na chov v Taliansku nazor akykolvek, fakt je ten, ze tam je dost ludi co so psami robia nielen formalne skusky (typ sportova kynologia), ale naozajstne pracovne skusky - zachranar, alebo praca s dobytkom, napriklad...
Tiez si potrebujes presnejsie zadefinovat pojem praca - je to len pes, ktory je sucastou zarobkovej cinnosti svojho majitela (inej ako podukcia steniat)? Alebo je to aj pes ktory vyplna svojmu majitelovi jeho volny cas? Co je este praca a co nie? Coursing, agility, dogtrekking, zaprahy?
Co je kriteriom pracovneho psa? Ze dokaze urobit skusky vseobecnej ovladatelbosti? Nie je to nahodou do velkej miery aj skuska majitela? Ci ma dost casu, priestoru a financii na to, aby ich so psom robil? Podla tohoto kriteria totiz moja prva suka bola pracovny pes (mala zlozene skusky SOP, agilitacke A1 (3x) a A2, a hrala vo filme), a moja druha suka nie je (uz nestudujem ale pracujem, a ked su otvorene cvicaky bud som v praci alebo doma varim - alebo som uplne mimo). Pritom druha suka je (podla mojho nazoru) lepsi pracovny pes - je rovnako inteligentna, ale na rozdiel od prvej sa snazi "byt dobra", je ovladatelnesia - u veterinara ju zvlada aj moja mama, kym som v zahranici venci ju ktorykolvek z kamaratov alebo je v psom hoteli - s prvou sukou veci nepredstavitelne...