Quote:
Originally Posted by Gaga
Owszem, w jednym przypadku jest roznica - jesli z punktu widzenia hodowcy poszukujacego repa, u wybranego nie ma TYLKO rtg to to mozna zrobic niemal "od reki". Z wystawami juz nie tak szybko. z bonitacja tez nie, choc tu jednak szybciej 
|
Mozna i tak.....

Z drugiej strony jak dla mnie liczy sie jedynie wynik HD i to on czyni psa repem lub nie... Juz tlumacze dlaczego...
Wystawy zawsze mozna zrobic - co sie oszukiwac: nawet najgorszy pies uzbiera hodowlanke...
Do bonitacji trzeba psa w taki czy inny sposob przygotowac, ale sam wynik czasem niewiele mowi o psie... Czasem rezultat "doskonaly, bez wad" dostaja psy, ktore moze nie sa slabe, ale tez nie maja w sobie NIC ciekawego... W tym wypadku liczy sie dla mnie to co widze (no i ew. pewne pomiary, choc i tu roznie bywa z ich solidnoscia

). A ocenic, zmierzyc i sprawdzic moge na miejscu i psa, ktory bonitacji nie ma....

Wiec i to da sie "obejsc".
Nic jednak nie da sie zrobic jesli chodzi o wynik HD. Nigdy nie pokryje psem bez wyniku HD - za duze ryzyko i odpowiedzialnosc... Bo co bedzie, gdy u mnie narodzi sie miot, a pies pojdzie na rentgen i wroci z HD-E (czyli "stawy chore, ciezka dysplazja")... Jak wtedy spojrzec w oczy wlascicielom szczeniat...
Dlatego jak dla mnie to wlasnie wynik HD "czyni repa" - gdy pies jest zdrowy, to reszte da sie "dorobic"... Jesli stawy ma zle... wtedy niestety nigdy reproduktorem nie bedzie....