View Single Post
Old 18-01-2003, 01:14   #5
romejo
Junior Member

romejo's Avatar

Default Dzwiekowe przedszkole czesc 1...

Witam, dzisiaj opowiem o przedszkolu dla psiakow tak jak obiecalem. Wczoraj umowilem sie z pania od szkolenia klikerowego na dzis na rozmowe i przygotowanie Szamana do pierwszej lekcji. I od razu zaznaczam, ze pani przyszla przygotowana z teorii przeczytala chyba wszystkie dostepne ksiazki i jak mowi szkoli psy od wielu juz lat a kilka ostatnich w/w metoda.

Niestety na dziendobry stwierdzila ze nie ma czegos takiego jak zachowania stadne, osobnik alfa czy dominacja - tak twierdzi jakis wielki uczony i ona tez. Wiec troche sie zdziwilem ale sluchalem dalej.

Szkolenie ta metoda to nic innego jak dawanie psu nagrody kiedy cos wykona dobrze(przez 2 godziny poszlo mi chyba 0,5kg karmy) a kiedy pies nie wykonuje czynnosci lub jego zachowania nie sa takie jakich oczekujemy to psa nie karcimy a jedynie ignorujemy.

Kliker to urzadzenie ktore jest dodatkowym impulsem kiedy pies zrobi cos dobrze i cale szkolenie rozpoczyna sie od dawaniu szczeniakowi pokarmu i robieniu "klik" Pani strasznie wiele powiedziala o teorii zachowaniach psa jego mysleniu itp niestety 90% wylecialo mi juz z glowy.

Po czesci teoretycznej przeszlismy do pokazow i pierwszych nauk. Najpierw przyswojenie sobie klikera, wiec karma do pyska i klik(Szaman jeszcze nigdy sie tak nie najadl na jedno posiedzenie) ale watpie czy zalapal nastepnie nauka siadania(szaman juz umie siadac od 8 tygodnia) kobieta jednak uczyla go od nowa jednak nie wydawala zadnych komed tylko umiejetnie wodzila reka z jedzeniem i cialo szczeniaka wykonywalo zamiezony cel i oczywiscie nie zapominamy o "klik" robil to prawie idealnie jednak ja to z nim walkuje kilkanascie razy dziennie. Nastepnie przyszla kolej na warowania i rowniez podobna sytuacja i ten "klik" a Szaman warowac tez potrafi od dawna. Co mnie zaskoczylo nagrada dla psa nawet jak nie siadl czy polozyl sie do konca (tak jak opisywala Margo z Bolkiem) To tyle bylo pokazu na koniec pani zauwazyla i to slusznie ze szaman bryka do kuchni i stara sie wyjsc na stol itp aby cos podjesc wiec pokazala jak wyszkolic psa aby tego nie robil, wiec kolejne kilo karmy i jakies tam efekty koncowe byly a sprawa wyglada tak ze jak pies skacze po meblach to sie go olewa, pies szczeka, placze, wyje, olewa klapnie tylkiem spowrotem na ziemi nagroda i oczywiscie "klik" i na wszelki wypadek zanim ja zje odrazu druga nagroda i czekamy, pies zaczyna skakac po meblach - zlewka - siada nagroda i ...ha sami zgadnijcie?! "klik". No to tyle bylo ze szkolenia niestety pani na koniec wyciagnela jeszcze liste rzeczy potrzebnych na spotkania a oto one:
nagrody i zabawki (nagrody w duzej ilosci i zroznicowane)
obroza gladka zadnych kolczatek lancuszkow itp
smych dluga z 2 karabinkami
nerka czyli taka torebka na nagrody do przypiecia do paska
miska na wode
kocyk lub mata lub materacyk
uspokajacz czyli np kosc
10m linki
target czyli patyk o dlugosci 30cm zakonczony czeronym wabikiem.

No to tyle z opowiesci a teraz kilka slow ja: nie napajam sie optymizmem po tej wizycie wieze w dominacje u wszystkich ssakow i nie tylko czlowiek jest tego najlepszym przykladem nie jestem przekonany co do nie-karcenia i nie mowie tu o bicu a np o podniesionym tonie itp wszystkie przedstawione cwiczenia wykonywalismy w domu sami kilka tygodni wczesniej nie robilem "klik" i maly siada i waruje. A na koniec chce dodac ze do tego przedszkola Szaman jesli pojdzie to jako najmlodszy.

Kiedy spytalem pania o inne pieski to sie okazuje ze to juz minimum 5 miesieczne zwierzeta a nawet jest jedne 14 miesieczny wiec czy to przedszkole? No to tyle zastanawiam sie czy tam pojdziemy jesli tak to napisze drugi rozdzial tego elaboratu jesli nie -bede dalej szukal rozwiazania szamanich problemow.

No to narazie komentowal z placu treningowego Irek

p.s
Potem poszlismy na AWF pobiegac i na Szamana rzucila sie stara wilczyca i powiem szczerze maly to najodwarzniejszy szczeniak jakiego widzialem nie stanal do obrony, bo jak chyba twierdzi najlepsza obrona jest atak!
Czesc
Irek Ania i Szaman pozdrawiaja
romejo jest offline   Reply With Quote