Thread: Zazdrość..
View Single Post
Old 27-08-2008, 12:21   #62
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post

prąd nie podziałał? A jak Czambor reaguje teraz jak śmigniesz mu łancuchem po ziemi, gdzieś obok niego?

Kiedyś na dogobserverze mieliśmy dyskusję na temat możliwości skutecznego nauczenia psa nie podejmowania pokarmu. I chyba wyszło nam, że wszelakie próby walki z podstawowymi instynktami z góry skazane są na niepowodzenie. Bo przyjdzie taki czas, gdy pies mimo odbytej "nauki", jednak pokarm podejmie ( będzie sam, zabraknie bodźców w postaci człowieka, będzie głodny.. no wystarczy po prostu wyjątkowo "korzystny" zbieg okoliczności)

Z praktyki - ne wiem, nigdy nie znalazłam zastosowania dla uczenia psa tego właśnie...
Generalnie w większosci prypadków reakuje na komenre fee lub zostaw. jednak jak to wilczak ma głupawki i wtedy przestaje się słuchać wtedy komenda jest wydawana bardzo stanowczo , a jak widzi łancuszek to odskakuje. Odrazu powiem, ze w 2/10 przypadków to nie działa. a na to już nic nie poradze. W momencie kiedy widzi surową wołowinę to wtedy robi wszystko. Nic poza tym kawałkiem go nie interesuje. Jak wie, ze idziemy do sklepu po jego wołowinę to jest wtedy pies ideał. Nawet pod sklepem czeka cierpliwie i grzecznie bez wiązania. Nie interesują go wtedy nawet inne psy. Te dwa przypadki na 10 to niestety jest padlina. czasami jest to też kość ale zazwyczaj ją zostawia na komende. Inne zostawia, a pewnymi się już nawet nie interesuj, bo je tylko wącha. Nie zawsze padline zjada, a częściej sie w niej tarza jak ja nie widzę. Bo jak ja widzę to wtedy udaje głupa i wyglada to zabawnie. śmieje się, ze jest to jego chanen nr 5.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote