View Single Post
Old 21-11-2004, 14:24   #11
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

to moje 'po co szukasz takich rzeczy' byly bardziej wyrazem smutku niż faktycznej opinii. Wiem, że w Polsce - chyba w Bieszczadach - szykuje się odstrzał wilków przez wyznaczonych myśliwych, gdyż zagrażają życiu ludzi. Dużo wiem o wilkach i ich konfliktach z ludźmi - taka pisał pracę o tym, a ja mam kontakt z prof. Simoną Kossak, która mieszka koło Białowieży. Większość zarzutów jest fałszywa - ludzie mylą ofiary dzikich psów z ofiarami wilków, ale to jest banalne do obalenia. Problem w tym, że właśnie chbya w Bieszczadach wilki zaczynają być bezczelne - jagnięta są łatwąofiarą to fakt i nie ma co winic wilka, że chce siępożywić. Ale podobno nie boją się ludzi i nawet zaatakowały kilka razy. I to jest problem. Kompetentne osoby uważają, że potrzebna jest redukcja niebezpiecznych osobników. A jeśli chodzi o regulacjęilości zwierzyny - ekosystem może przyjąć tylko określoną liczbę zwierząt - większa ilość zakłuciłaby równowagę biologiczą, zwłaszcza, jeśli nie ma możliwośći migracji zwierząt. Puszcza Białowieska jest przedzielona, gdyżna granicy z Białorusią są nadal siatki, druty kolczaste itp. i zwierzęta nie mogą się przemieszczać. Dlatego też istneje u nas selekcja nawet żubrów, które są przecież pod ochroną. Teraz trwajastarania nad przewożeniem żubrów do innych lasów, np. do Popielna. Co prawda odstrzela się tylk określone sztuki, ale mięso idzie do hoteli.. Jeśli chodzi o łosie i jelenie, a szczególnie te drugie, trzeba ro robić, gdy łopaty lub poroża złamią się lub zaostrzą - wtedy w czasie godów, np. rykowiska u jeleni, przeciwnik zostaje dotkliwie raniony i często umiera. Dlatego trzeba likwidować takie sztuki.
Cóż mogępowiedzieć - u mnie także zostanie wydane zezwolenie na zabicie 2 - 3 wilków, ale tylko dorosłych. Nie wiem, czy to coś da i jaki ma to sens jeśli chodzi o nasze wilki. Zresztątrudno tak naprawdę określić ich liczbę - chodza po własnych tropach - tylko na zakręcie, przy przechodzeniu przez jar, polowaniu i żerowaniu idać, ile wilków przeszło. Nie wiem, czy powinno się regulować akurat u nas - przecieżtylko para alfa sięrozmnaża, jak jest głód to rodzi się mniej szczeniąt, a przecież i tak mało przeżywa.. I nei ma takiego zagrożenia. Ale nei jestem specjalistą..
Agnieszka jest offline   Reply With Quote